Szép

C-vitamin, az új legjobb barátod – Ha eddig nem kented magadra, mutatom, miért kezdd el!

Ránctalanít, pigmentfoltokat halványít és szebbé teszi az arcbőrt is. Kell ennél több? A C-vitamin igazi csodaszer mind a szervezetünk, mint a bőrünk számára. Mutatom, hogy mit kell róla tudni!

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav számos jótékony hatással van a szervezetünkre és a bőrünkre egyaránt. Egy olyan vitamin, melyet a testünk magától nem állít elő, tehát szükség van a rendszeres bevitelére. 

A C-vitamin a szervezetben

 • gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását.
 • segíti az égési sérülések, sebek gyógyulását, de a fogínyvérzés gyógyításában is kiemelkedő szerepe van,
 • ahogyan a műtétek utáni sebgyógyulást és a hegképződést is javítja.

Az egyik leghatásosabb hatóanyagként tartják számon, gyakran a retinol és a hámlasztók mellett emlegetik jótékony hatásai miatt, szóval igen nemes helyet foglal el a kozmetikumok világában.

A C-vitamin egy olyan vízben oldódó antioxidáns, amely a bőrápolás tekintetében az egyik legkomplexebb módon képes felvenni a harcot a bőrkárosító szabadgyökökkel, és képes az élettelen bőrt ismét üdébbé és ragyogóbbá tenni. Fontos része a bőr kollagéntermelésének, ugyanis nélkülözhetetlen koenzime a kötőszöveti rostok egyik típusának, a kollagénnek. Amennyiben a szervezetben C-vitamin hiány lép fel, bőrünk töredezett, száraz lesz.

A C-VITAMIN HATÁSÁRA A BŐRBEN SOK POZITÍV VÁLTOZÁS INDUL, HISZEN A VITAMIN

 • Antioxidáns védelmet ad, így védi a bőrt az oxidatív stressztől
 • Azonnali gyulladáscsökkentő hatással bír
 • Fokozza a bőr természetes kollagéntermelését
 • Halványítja a pigmentfoltokat
 • Csökkenti a hiperpigmentációt, befolyásolja a melanin termelését.
 • Ránctalanít
 • Csökkenti az aknékat, pattanásokat
 • Kiegyenlíti a bőrtónust
 • Ragyogásfokozó hatással bír

A bőrre gyakorolt hatás függ a használt terméktől és a benne található C-vitamin koncentrációjától. Mindenképp érdemes minimum 10-15%-os terméket használni, viszont vigyázni kell, mert könnyen lehet, hogy irritálja a bőrt, amennyiben az érzékenyebb az átlagosnál. Az enyhén bizsergető-csípő érzés viszont teljesen normális, és használat után

hamar kiderül, hogy a bőröd kedvenc széruma lesz-e az aszkorbinsav.

A tiszta C-vitamin egy nagyon instabil vegyület, ezért maximum 3 hónapig használhatjuk a felbontott szérumunkat. A szavatosság lejáratát szabad szemmel is lehet látni, ugyanis egyre mélyebb sárga, majd barnás árnyalata lesz

A C-vitaminos szérumokból több típust különböztetünk meg. A tiszta C-vitamin szérum instabilitása miatt gyakran lehet találkozni származékokkal, ezek közül ezt a kettőt javaslom:

SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate)

A C-vitamin egy nátrium-kloriddal (só) összekötött aszkorbinsav, ami által nehezebben elbomló, stabil hatóanyagot kap az ember. Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő anyag, ami létezik, és hatékonyan alkalmazható aknés, pattanásos bőrön. Ezenkívül csökkenti a pigmentfoltokat, antibakteriális hatású, fokozza a kollagéntermelést, és halványítja a ráncokat.

EAC (Ethyl Ascorbic Acid)

Meglehetősen stabil összetevő, ami ráadásul vízben és olajban is oldódik, és a bőrbe jutva tiszta C-vitaminná alakul át. A származékok közül ennek van a legnagyobb C-vitamin aránya, így természetesen kitűnő antioxidáns, gyulladáscsökkentő, pigmentfolthalványító, és kollagéntermelést fokozó hatóanyag.

A C-vitamin egyik nagy előnye, hogy rettentően gyorsan lehet látni az eredményt.

Akár egy éjszaka után is üdébb, tisztább bőrrel ébredsz reggel.

Amennyiben ötvözöd különböző egyéb gyulladáscsökkentő anyagokkal, akkor igazán jó végeredményt kaphatsz. Ugyanakkor a pigmentfoltok halványításához viszont kell legalább 5-8 hét, hogy látható legyen az eredmény.

Rendszeres használat esetén mindenképp tárold hűtőben, és felbontás után maximum 3 hónapig használd, mert utána oxidálódik a C-vitamin. Ebben az időtartamban vékony rétegben, kicsit nedves arcbőrbe masszírozd be, majd kend fel rá a szokásos hidratáló krémedet.

Szerintem érdemes esténként használni a szert, hogy mélyebben hasson, de ha a reggeli rutinba fér inkább bele, nappalra is nyugodtan használhatod, ilyenkor a fényvédő krémed alá kend!

 

Ajánljuk még:

Sima bőr, akár tíz évre – mindent a villanófényes szőrtelenítésről

Sosem borotváltam a lábamat, a gyanta és az epilátor híve vagyok. Bírom a fájdalmat, de bármikor szívesen lemondanék a havi fél-egy óra kínzásról. A villanófényes szőrtelenítés (IPL) többek között erre is jó megoldás lehet, ha van hozzá türelmünk és kitartásunk. Meg sötét szőrünk és fehér bőrünk. Mi az az IPL, kiknek ajánlott, és lehet-e otthon, saját kezűleg kezelni magunkat? Ennek jártunk utána.

 

Már követem az oldalt

X