Szép

Szépségkisokos - Mire is jó a retinol?

Látványosan csökkenti a ráncokat, serkenti a kollagéntermelést. Igazi csodaszer! De mit is kell róla pontosan tudni, és mit jelentenek a vele kapcsolatos kifejezések?

Nem sok olyan hatóanyag van a piacon, ami ránctalanító hatással bír, és nem csak csökkenti azok számát. Az egyedüli, FDA (U.S. Food and Drug Administration, azaz az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal – a szerk.) által is jóváhagyott anti-aging hatóanyag pedig nem más, mint az utóbbi évek legnépszerűbbje, a retinolsav, és a kistestvére, a retinol.

Itt fontos megjegyezni, hogy oda kell figyelni arra, hogy retinolsavról, retinolról, vagy retinoidról beszélünk-e, ugyanis ez a három nem ugyanaz!

MIRE JÓ A RETINOLSAV/RETINOL/RETINOID?

  • Ránctalanít
  • Bőrfiatalító hatása van
  • Serkenti a kollagén termelődését
  • Serkenti a bőrben lévő fehérje termelődését
  • Gyorsítja a bőr megújulási folyamatát
  • Fokozza a bőr vízmegkötő készségét
  • Csökkenti a pigmentfoltokat
  • Csökkenti a pattanások hegeit
  • Antioxidáns hatása van
  • Feszesíti a bőrt
  • Egyenletes bőrfelszínt eredményez

MIRE KELL FIGYELNI VELE KAPCSOLATBAN?

  • Kismamák nem használhatják!
  • Fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrt. Tehát az elején egy-egy cseppet rakjatok az éjszakai arckrémetekbe. Először heti egyszer, majd lehet heti 2-3 alkalommal is használni.
  • Ha hámlást tapasztaltok, akkor nem szoktattátok hozzá eléggé a bőrötöket. Nem kell megijedni, radírozzatok, hidratáljatok, és kevesebb retinolt tegyetek a krémetekbe és ritkítsátok a használatát! Idővel hozzá fog szokni a bőr!
  • Éjszaka szabad csak használni, mivel rettentően fényérzékennyé teszi a bőrt!
  • Nappalra mindenképpen használjatok magas faktorszámú fényvédőt!
  • Nincs olyan nappali kence, amiben lehet retinol! Ha ilyet láttok, nehogy megvegyétek!
  • Irritálhatja a bőrt, ezért mindenképp teszteljétek előtte kis felületen, hogy nem okoz-e irritációt.
  • Ekcémás, szebboreás, rozaceás, pszoriázisos bőrre óvatosan használjátok, mivel könnyen irritálhatja. Nekem szebboreás bőröm van, és hosszú folyamat volt, ameddig hozzászoktattam.

RETINOLSAV, RETINOL, VAGY RETINOID?

Mind a 3 hatóanyag ránctalanít, és segíti a bőr regenerálódását, és fokozzák a kollagéntermelést. Az alapvető különbség a molekulák szintjén van. Anti-aging téren a must-have termékek közé tartoznak, de pattanások és pigmentfoltok esetén is érdemes elgondolkozni a beszerzésükön.

A legérdekesebb adat velük kapcsolatban az, hogy 125 féle bőrbetegségnél van hiteles adat arról, hogy a retinol (vagy a retinolsav) segített rajta!

Ami, azért valljuk be, elég nagy szám!

A retinolsav, más néven tretinoin látványosan, és viszonylag rövid időn belük csökkenti a ráncokat. Gyorsítja a bőr megújulási idejét, hihetetlen mértékben fokozza a bőr kollagéntermelését. Az egyetlen probléma vele, hogy ezt csak és kizárólag bőrgyógyász írhatja fel, mert vényköteles szer. Az egyetlen olyan aktív molekula, ami sejtszinten kommunikál, és parancsot tud adni bőrsejteknek. Ennek hatására növekszik a bőr kollagéntermelése, csökkennek a ráncok, simább lesz a bőrfelszín. Mindezt klinikai bizonyítékok támasztják alá, nem hiába kapta meg egyedüli ránctalanító hatóanyagként az FDA jóváhagyást.

A retinolsav kistestvére a retinol, azaz a tiszta A-vitamin. Ő már nem aktív molekula, de a bőrben található enzimek két lépésben retinolsavvá alakítják át, melynek hatására ugyanazt csinálja a bőrrel, mint a retinolsav. Tehát anti-aging programozásba kezd, és már pár használat után is látható eredményt fogtok tapasztalni.

Én 1%-os retinolt használok. Az elején sajnos nem voltam kellően óvatos, és nem szoktattam eléggé hozzá az arcbőrömet, ami heves hámlást eredményezett, de kb. 1 hónap alatt sikerült heti 2 alkalomra felvinnem a használatát, és látványosan szebb tőle az egész arcbőröm.

A retinol tízszer gyengébb, mint a retinolsav, de ettől most nem kell megijedni, mivel ameddig a retinolsavból a 0.1 %-os kell, addig a retinolból az 1%-os. Érdemes 0.5 %-sal kezdeni, és fokozatosan hozzászoktatni a bőrt, majd heti 2-3 alkalommal használni az arcápolási rutin részeként.

Az HPR (Oldott Hydroxypinacolone Retinoate) egy A-vitamin származékféle. Újgenerációs hatóanyag, s leginkább csak gyártói visszajelzések vannak róla. Ez egy úgynevezett retinolsav észter, ami közvetlenül kapcsolódik a bőr receptoraihoz, emiatt legalább annyira hatásos, mint a retinol. Ez a formula sokkal gyengébb, mint a retinol, viszont kevésbé tud irritációt okozni.

Fontos, hogy ezeken a készítményeken feltüntetett százalék nem a retinol mennyiséget jelzi, hanem a teljes összetevői listát, amibe a segédanyagok is beletartoznak.

Lehet még azzal a kifejezéssel is találkozni, hogy Granactive Retinoid. Ez egy gyártó által adott fantázianév, ami a HPR gyengébb / segédanyagokkal „higított” verzióját jelenti. Tehát 2% Granactive Retionoid az valójában 0.2% HPR-t jelent, és kb. 0.05% retinol erősségnek felel meg.

 Remélem hasznosnak találtátok a heti szépségkisokost!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X