Szép

Mire jó a BHA, és mit kell tudni róla?

A szalicilsavas hámlasztás jó dolog, ne féljetek tőle!

A kémiai hámlasztás az elmúlt pár évben egyre inkább must-have trenddé növi ki magát, és a tudatos bőrápolási rutin részévé kezd válni.

De miről is beszélünk pontosan? Mit jelentek a rövidítések? És milyen bőrre gyakorolt hatása van az adott savnak? Milyen probléma esetén érdemes beépíteni a rutinba? Többek között ezekre a kérdésekre adok választ ebben a bejegyzésben.

Először is mindenképp érdemes hatóanyag szerint különválasztani a hámlasztókat, ugyanis nem mindegy, hogy melyiket használja az ember, mert más-más problémára vethetőek be.

Meg lehet különböztetni a

  • BHA (Betha Hydroxy Acid,
  • AHA (Alpha Hydroxy Acid), és
  • PHA (Polyhydroxy Acid) hámlasztókat.

Ezt a 3 savat 3 különböző cikkben fogom bemutatni, hogy minél jobban ki tudjam fejteni, hogy miben is áll a hatásuk, és, hogy hogyan alkalmazzuk őket. Kezdjük a sort a BHA-va!

A BHA (Betha Hydroxy Acid), vagy ahogy többen ismerik,

a szalicilsav (salicylic acid) szuper, rövid- és hosszútávú hatással van a bőrödre.

Mivel ez egy zsírban oldódó sav, ezért képes a pórusok mélyére hatolni, és fel tudja venni a harcot az eltömődött pórusok miatt kialakult pattanásokkal, mitesszerekkel. Csökkenti a gyulladást, serkenti a kollagén termelést, és eltávolítja az elhalt hámsejteket is. Egyszóval egy rendkívül sokoldalú hatóanyag, amit rozeceás arcbőrre is lehet nyugodtan használni.

A következő problémákra nyújt megoldást:

  • Tág pórusok
  • Gyulladt mitesszerek
  • Pattanások
  • Kisebb ráncok

Így használd:

Mindenképpen érdemes hozzászoktatni a bőrödet. Az elején egy 1%-os BHA-t javaslok kétnaponta, majd ha úgy érzed, akkor hámlaszthatsz naponta is. Ha zsíros a bőröd, és szükségesnek tartod, akkor naponta kétszer is, viszont

tényleg figyeld, hogy miként reagál rá az arcod!

A BHA-t többféle koncentrátumban lehet kapni, 0.5-2%-ig. Fontos, hogy mindenképp olyan terméket válassz, amin rajta van a szalicilsav százalékos aránya, mivel csak az számít hámlasztónak. Hosszútávon szerintem naponta egyszer érdemes használni. 

Erre figyelj:

  • Ne hámlassz túl
Könnyen túl lehet tolni a hámlasztást.

Ilyenkor szemmel láthatóan elkezd hámlani az arcbőröd, ebben az esetben azonnal ritkíts a hámlasztás gyakoriságán! Mivel minden arcbőr máshogy reagál, neked kell kitapasztalni azt, hogy számodra mi az ideális gyakoriság.

  • Alkoholmentesség

Figyelj arra, hogy olyan BHA hámlasztót válassz, amiben nincs alkohol, ugyanis az szárítja a bőrt.

  • Fényérzékenység

Mint mindegyik kémiai hámlasztó, ez is fényérzékennyé teszi a bőrt, így ajánlott a fényvédő használata!

Hidd el, egy okosan végzett hámlasztást meghálál majd a bőröd!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X