Mire jó a BHA, és mit kell tudni róla?

Szép

Mire jó a BHA, és mit kell tudni róla?

A szalicilsavas hámlasztás jó dolog, ne féljetek tőle!

A kémiai hámlasztás az elmúlt pár évben egyre inkább must-have trenddé növi ki magát, és a tudatos bőrápolási rutin részévé kezd válni.

De miről is beszélünk pontosan? Mit jelentek a rövidítések? És milyen bőrre gyakorolt hatása van az adott savnak? Milyen probléma esetén érdemes beépíteni a rutinba? Többek között ezekre a kérdésekre adok választ ebben a bejegyzésben.

Először is mindenképp érdemes hatóanyag szerint különválasztani a hámlasztókat, ugyanis nem mindegy, hogy melyiket használja az ember, mert más-más problémára vethetőek be.

Meg lehet különböztetni a

  • BHA (Betha Hydroxy Acid,
  • AHA (Alpha Hydroxy Acid), és
  • PHA (Polyhydroxy Acid) hámlasztókat.

Ezt a 3 savat 3 különböző cikkben fogom bemutatni, hogy minél jobban ki tudjam fejteni, hogy miben is áll a hatásuk, és, hogy hogyan alkalmazzuk őket. Kezdjük a sort a BHA-va!

A BHA (Betha Hydroxy Acid), vagy ahogy többen ismerik,

a szalicilsav (salicylic acid) szuper, rövid- és hosszútávú hatással van a bőrödre.

Mivel ez egy zsírban oldódó sav, ezért képes a pórusok mélyére hatolni, és fel tudja venni a harcot az eltömődött pórusok miatt kialakult pattanásokkal, mitesszerekkel. Csökkenti a gyulladást, serkenti a kollagén termelést, és eltávolítja az elhalt hámsejteket is. Egyszóval egy rendkívül sokoldalú hatóanyag, amit rozeceás arcbőrre is lehet nyugodtan használni.

A következő problémákra nyújt megoldást:

  • Tág pórusok
  • Gyulladt mitesszerek
  • Pattanások
  • Kisebb ráncok

Így használd:

Mindenképpen érdemes hozzászoktatni a bőrödet. Az elején egy 1%-os BHA-t javaslok kétnaponta, majd ha úgy érzed, akkor hámlaszthatsz naponta is. Ha zsíros a bőröd, és szükségesnek tartod, akkor naponta kétszer is, viszont

tényleg figyeld, hogy miként reagál rá az arcod!

A BHA-t többféle koncentrátumban lehet kapni, 0.5-2%-ig. Fontos, hogy mindenképp olyan terméket válassz, amin rajta van a szalicilsav százalékos aránya, mivel csak az számít hámlasztónak. Hosszútávon szerintem naponta egyszer érdemes használni. 

Erre figyelj:

  • Ne hámlassz túl
Könnyen túl lehet tolni a hámlasztást.

Ilyenkor szemmel láthatóan elkezd hámlani az arcbőröd, ebben az esetben azonnal ritkíts a hámlasztás gyakoriságán! Mivel minden arcbőr máshogy reagál, neked kell kitapasztalni azt, hogy számodra mi az ideális gyakoriság.

  • Alkoholmentesség

Figyelj arra, hogy olyan BHA hámlasztót válassz, amiben nincs alkohol, ugyanis az szárítja a bőrt.

  • Fényérzékenység

Mint mindegyik kémiai hámlasztó, ez is fényérzékennyé teszi a bőrt, így ajánlott a fényvédő használata!

Hidd el, egy okosan végzett hámlasztást meghálál majd a bőröd!

Ajánljuk még:

„Minden gyereknek ugyanúgy fáj, ha elveszíti a haját” – Te odaadnád hosszú tincseid, hogy nekik jobb legyen?
A hajunk testünk meghatározó része, amellyel kapcsolatban mindig van valamilyen elvárásunk. Ha szőke, akkor barnát szeretnénk, ha göndör, akkor egyeneset. Ha frufrunk van, bár nőne már le, ha nincs, megveszünk azért, hogy vágassunk magunknak. Sok krónikus betegnek ez mind úri huncutság: ők mindössze annyit szeretnének, hogy egyáltalán legyen hajuk. A gyerekeket különösen is nehezen érinti a hajveszteség, mert kevesen készítenek gyermekparókát, ráadásul a kicsik nagyon kitettek a csúfolásnak is. Őket segíti a Die Haarspender Egyesület és a hozzájuk kapcsolódó partnerfodrászatok, akik azért fogtak össze, hogy a hajukat vesztett gyerekek újra királyfinak vagy királykisasszonynak érezhessék magukat.