Szép

Házi ajakápolót és kézkrémet készítettem – jelentés a boszorkánykonyhából

Nem kell a boltba rohanni mindenféle kencéért, ha van kedvünk, otthon is elkészíthetünk néhányat. Bár a hozzávalókat be kell szereznünk, azokból több adag házi ajakápolót, kézkrémet vagy éppen körömerősítőt készíthetünk. Mutatjuk, hogyan!

Házi ajakápoló készítése

Ajakápoló nélkül ki sem teszem a lábam otthonról. Már a középiskolában használtam (akkori nevén) szőlőzsírt, azóta mindenféle zöld teás, aloe verás, eper és görögdinnye illatú ajakbalzsamot kipróbáltam. Megtaláltam a kedvencemet, ami a felkészültségem ellenére olykor váratlanul elfogy. Ezt elkerülendő kezembe vettem az irányítást a legutóbbi hosszúhétvégén!

Az ajakápolóhoz minden összetevőt megtaláltam otthon. (Nem beszerezhetetlenek a hozzávalók, de valószínűleg nincs minden háztartásban tartalékban például egy kevés méhviasz. Nekem is csak azért volt némi maradék a kamrában, mert korábban próbálkoztam házi gyertyakészítéssel – gondoltam, ha természetes összetevőkből áll a gyertya, kevésbé tűnik veszélyesnek belélegezni a megolvadt részeiből a levegőbe keveredő részecskéket.) Visszatérve az ajakápolóhoz, íme az összetevők listája:

  • egységnyi adag méhviasz
  • egységnyi adag kakaóvaj vagy sheavaj (én az utóbbit használtam)
  • két egységnyi jó minőségű, étkezéshez használatos olaj (én kókuszzsírt használtam)
  • extra, de szakértőket is megosztó tanács: tetszőlegesen tehetünk bele néhány csepp illóolajat. Erről azért nem értenek egyet a szakértők, mert az illóolajok ugyan természetesek, de allergének. Tehát mielőtt bevetjük őket, teszteljük, a mi szervezetünk hogyan viszonyul az adott termékhez!

Az elkészítés nem túl bonyolult: a szilárdabb összetevőket megolvaszthatjuk egy kicsit, hogy könnyebben tudjuk összekeverni, összedolgozni azokat. Én egy egységnek egy evőkanálnyit számítottam. Sűrűbb pasztát kell kapni a keverés után, ami néhány órán belül megdermed. Ekkor tegyük kis tégelyekbe, tárolhatjuk naptól védve, lehetőleg hűvös helyen.

Kézkrém otthoni változatban

Ha kipróbáltuk kicsiben, és bevált, válthatunk nagyobb adagokra: a házi kézkrém elkészítéséhez ugyanis majdhogynem ugyanazokra az összetevőkre lesz szükségünk, mint az ajakápolónál, csak egy kicsit többet kell összekevernünk a műanyag tálunkban, hiszen nagyobb felületre fogjuk felkenni.

Hozzávalók:

  • 1 dl kókuszolaj
  • 0,7 dl sheavaj
  • 1/3 dl olívaolaj
  • egy kávéskanálnyi méhviasz

Ez esetben is olvasszuk fel a kókuszolajat, a sheavajat és a méhviaszt, adjuk hozzá az olívaolajat. Jól keverjük össze a hozzávalókat. Vegyük le a tűzről, adhatunk hozzá néhány csepp bőrbarát illóolajat, ha szeretnénk. Hagyjuk, hogy a paszta szobahőmérsékleten kihűljön, miközben lassan meg is szilárdul. Akár egy éjszakán keresztül is pihentethetjük. Végül az elkészült masszát egy elektromos habverő segítségével körülbelül tíz perc alatt verjük habosra. Ha nem lesz habos, tegyük hűtőbe körülbelül tizenöt percre, majd próbálkozzunk vele újra. Az elkészült házi kézkrémünket tégelybe vagy nagyobb szájú befőttesüvegbe adagolhatjuk. Ha meleg van a lakásban, jobb hűtőben tárolni.

Hozzávalók házi kozmetikumokhoz. Fotó: Kovács Kriszta

 

Haladóknak: fokhagymás körömerősítő

Ha esetleg van még kedvetek a konyhában pepecselni, készíthettek házi körömerősítő olajat is. Egyszerű elkészíteni, bár egy kicsit szagosabb, mint a korábbiak. Kell hozzá:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál apróra vágott fokhagyma (választható összetevő)

Egy kisebb műanyag tálban keverjük össze a hozzávalókat, majd áztassuk benne a körmeinket körülbelül tíz percen keresztül. A citromlé fehérítő és az olívaolaj hidratáló és tápláló tulajdonságainak köszönhetően megszépülhetnek a körmeink. A fokhagyma szeléntartalmának köszönhetően elősegítheti a körmök növekedését és erősségét, ráadásul E-vitamint is tartalmaz. Ezzel a kencével akár heti két alkalommal is kényeztethetjük a körmeinket.

Egy másik recept szerint keverjünk össze egy kis üvegben

  • 1 teáskanál búzacsíraolajat
  • 2 teáskanál sót
  • 2 teáskanál ricinusolajat

Zárjuk le az üveget és rázzuk össze a hozzávalókat – használat előtt is fontos jól fölrázni a keveréket. Egy keveset kenjünk belőle a körmeinkre, hagyjuk hatni a szérumot öt percig, majd egy vattakorong segítségével töröljük le. Érdemes hetente legalább két alkalommal bekenni, hogy valóban hatni tudjon a házi körömerősítőnk.

Készül a kézkrém. ... és utána. Fotó: Kovács Kriszta

 

Elsőre talán macerásnak tűnhet, hogy otthon vágjunk bele mindenféle kence készítésébe. Ezeket a kenhető pasztákat azonban nem nehéz elkészíteni, csak össze kell keverni a hozzávalókat, legfeljebb várni kell néhány órát, hogy megfelelő állagúak legyenek. Érdemes lehet kipróbálni olykor egy-egy egyszerűbbet, hogy kiderüljön, nekünk való-e boszorkánykonyha ezen formája. Ki tudja, lehet, hogy megszeretjük – arról nem beszélve, hogy néha egyszerűbb és akár még egészségesebb is otthon gyorsan kikeverni például az ajakápolót, mint megvenni a boltban az ilyen-olyan összetevőkből előállítottat. Ugyanakkor óva intenék mindenkit, hogy szakértelem nélkül kutyuljon arckrémeket, vagy a problémás bőrét házi kencékkel, pakolásokkal akarja rendbe hozni. Bár a natúr termékek kétségtelenül hatásosak – egy vegyész ITT mesélte el, miért –, nem árt, ha a hozzáértőkre bízzuk, hogy a lehető legjobb termékeket elkészítsék nekünk!

 

 

Már követem az oldalt

X