Egészség

Nagyanyáink multivitaminja: mindent a gyógyító fokhagymáról!

Sokoldalú, időtlen varázsszer – így jellemezném a fokhagymát. A szegény emberek csodaszere – ahogy régebben nevezték– már megjárta Tutanhamon sírkamráját és a pestisdoktorok madárfejszerű álarcának csőrrészét is. Véletlenül? Dehogyis!

Ki gondolta volna, hogy ez az aprócska, gumószerű növényke a gyógyászat egyik legősibb szere? Hogy több ezer éve esszük ízéért és egészségmegőrző hatásáért? Hogy 5000 éve rágcsálják az emberek, és használják mindentől megvédő csodaszerként? Először a sumérok és az egyiptomiak fedezték fel gyógyhatását: nem véletlen ruházták fel az ókori Egyiptom lakóit „büdös emberek” gúnynévvel a szomszédos államok lakó. Ennyi baj legyen, ez az egy negatív tulajdonság írható fel a fokhagyma számlájára, de igazán megbocsáthatjuk neki.

Ezt az apró kellemetlenséget bőven ellensúlyozza az rengeteg pozitív ismérv, amikről alább részletesen is írni fogok.

Kezdjük is a legelején: a fokhagymát nemcsak Tutanhamon sírkamrájában helyezték el abban a hitben, hogy a túlvilági gonoszoktól védelmet nyújt, de a piramisépítő rabszolgák, a csatára készülő ókori görög katonák is naponta nassolták betegségmegelőző, fog- és fülfájáscsillapító, állóképességnövelő „csemegeként”, „nassolnivalóként”. Muszáj volt idézőjelbe tennem a csemegét és a nassolnivalót, mert megmondom őszintén, én évente csak egyszer rágcsálok nyers fokhagymát, azt is brutál mennyiségű mézzel: december 24-én, a vacsora kezdő fogásaként.

A pestisdoktorok madárfejszerű álarcának csőrrészébe is fokhagymalevelet tettek, és már Hippokratész is fokhagymával kezelte a sebeket az elfertőződés megelőzése érdekében. Volt, hogy bölcsőbe, párna alá tették, istállóajtókat kentek vele – mindezt boszorkányok ellen –, de a gyógynövény valódi személyiségét egy székely közmondás írja le a legjobban: a rátarti, makacs emberre azt mondták, hogy „úgy viselkedik, mint aki fokhagymát evett."

Ha még mindez nem lenne elég a fokhagymavarázs érthető világhírneve mellett, akkor elmondom, hogy több mint 25 fajta hatóanyag – vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek – található meg benne. Akár mondhatjuk azt is, hogy kiöli a gonoszt a szervezetből: antibiotikumként működik néhány mikroorganizmussal szemben, ráadásul parazitaellenes hatása is van, és a Candida gombával, herpeszvírussal szemben is győzelmet arat. Bőrgombák kezelésére előszeretettel használnak például fokhagymaoldatokat.

És még van tovább! Már a népi gyógyászat is betegségmegelőzőként használta, hiszen normalizálja a szapora szívműködést, jó hatással van a koleszterinszintre, serkenti a vérkeringést, kitisztítja az ereket, és az emésztőrendszeri zavarokat előidéző kórokozók ellen is hatásos. (Nem véletlenül régi házi gyógymód a gyomor- és bélpanaszok ellen a fokhagymaleves.)

Jogosan hinnénk ezek után azt, hogy több szerepet már nem tud elvállalni a Dél-Ázsiában őshonos fűszernövény, pedig de: amellett, hogy a húsok egyik fontos tartósítószere már évszázadok óta – mint tudjuk, fokhagyma nélkül nincs kolbász –, a kullancsokat is elriasztja.

Azt hiszem, nem tudnám ennél jobban érzékeltetni, hogy miért lenne hasznos a rendszeres fogyasztása.

De hogy főzve, sütve és nyersen is teljesen más ízt ad, hogy zúzva, aprítva, reszelve, szétnyomva is fogyasztható, hogy kapszula, olaj, paszta, tabletta formában is kapható – az már csak hab a tortán.

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X