Szép

Szépítő piszok: az iszap- és agyagkezelések kívül-belül szolgálhatják egészségünket

Nemcsak a vízparti nyaralás közben kenegethetjük magunkat iszappal, a szépségünk és egészségünk érdekében is részt vehetünk iszapkezelésen, ahogyan az agyag gyógyító erejében is bízhatunk – igaz, érdemes előbb megkérdezni az orvosunkat arról, hogy mit és hogyan csináljunk, hogy valóban helyesen alkalmazzuk a régiek technikáit!

Az ayurveda szerint az emberi test öt alapvető elemből áll: éterből, tűzből, levegőből, földből és vízből. Úgy tartják, a földből vagy iszapból készült pakolás képes egyensúlyba hozni a test energiáit, és egyaránt gyógyítja a testet belülről és kívülről. Az iszapot betegségek kezelésére és hosszú távú egészségügyi problémák kezelésére is használták, használják az ókortól napjainkig, mivel az iszapkezelés számos egészségügyi előnnyel járhat. Ilyen többek között, hogy

  • erősítheti az immunrendszert: az immunrendszer megtisztul és erősödik az iszapkezelés segítségével. Az iszapban található jótékony baktériumokban gazdag iszapot már régóta összefüggésbe hozzák az autoimmun betegségek és a krónikus gyulladások előfordulásának csökkenésével.
  • javíthatja a vérkeringést: az iszapterápiát évezredek óta alkalmazzák a vérkeringésre gyakorolt pozitív hatása miatt. Állítólag olyan betegségek esetében is segítségünkre lehet, mint például az elhízás, a cukorbetegség, vagy az egyes szív- és érrendszeri betegségek.
  • csökkentheti a stresszt: számos egészségügyi előnye mellett csökkentheti a stressz és a szorongás szintjét, valamint segíthet a jobb alvás elérésében.
  • jótékonyan hathat az ízületekre: mivel javíthatja a vérkeringést, ezáltal az iszapterápia csökkentheti az ödéma és az ízületek megmerevedésének lehetőségét. Ez a két tényező pedig együttesen segíthet csökkenteni esetleges fájdalmunkat és javíthatja az ízületek működését.
  • mérsékelheti a bőrproblémákat: az iszapterápiás kezelések rendkívül hasznosak lehetnek a bőr számára. Bőrre és véráramra gyakorolt hatása segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket és puhíthatja a bőrt. Az iszapterápia az egyik legjobb méregtelenítő technika, mert lehetővé teszi a bőr pórusaiban megrekedt méreganyagok felszívódását.
  • javíthatja az emésztési problémákat: az iszapterápia segíthet megnyugtatni az emésztőrendszert és erősítheti az összes ahhoz kapcsolódó szervet. A gázképződés, a savasság, a székrekedés és a gyomor kellemetlenségei közé tartoznak azok az emésztési betegségek, amelyek enyhíthetők, ha iszappakolást helyezünk a gyomor környékére. Ezenkívül az anyagcserét is felgyorsíthatja.

Milyen iszappal végeznek iszappakolást?

Az egészségügyi kezelések során legtöbbször bentonitot használnak. A bentonit agyag finom, lágy textúrájú természetes, vulkáni agyag, amely vízzel keverve kenhető pasztát képez. Ezt a pasztát szokták orvosi vagy kozmetikai célokra használni, például bizonyos kiütések és pattanások kezelésére. A bentonit agyag számos bőrápoló termékben megtalálható, de egyes élelmiszerekhez is hozzáadják abban a reményben, hogy enyhítik vele az emésztési problémákat vagy eltávolíthatják a méreganyagokat a szervezetből. Több változata is létezik attól függően, milyen domináns elemek találhatók benne. Ezek az elemek lehetnek például az alumínium, a kálium, a kalcium és a nátrium – ettől (is) függ, hogy mire használják. A bentonit fontos tulajdonsága, hogy

saját térfogatánál 15-20-szor nagyobb mennyiségű vizet is képes megkötni. 

A kutatók úgy vélik, hogy a bentonit agyag molekuláihoz vagy ionjaihoz tapadva megköti a hozzá kapcsolódó mulekulákat, más anyagokat. Ahogy az agyagot lemossuk, úgy távolítjuk el a szerveztünkből például a káros toxinokat. Amikor valaki elfogyasztja az agyagot, az felszívhatja a méreganyagokat vagy más nemkívánatos anyagokat az emésztőrendszerből. Mivel a betonit természetes ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, amelyek további egészségügyi előnyökkel járhatnak. Ha a bőrön alkalmazzuk, a bentonit agyag képes az olajokat és baktériumokat is megkötni. 

Mielőtt bárki az agyagkezelés mellett döntene, fontos, hogy mindenképp konzultáljon az orvosával, nehogy ártson vele magának! Szakemberek javaslata szerint kell a bentonit agyagot megfelelően adagolni és fogyasztani, hogy megszabadítsuk a szervezetünket a káros méreganyagoktól. A bentonit agyagnak nincsenek mérgező mellékhatásai, de egyes típusai tartalmazhatnak nyomokban olyan nehézfémeket, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre!

A másik ismert agyagot, a zöld agyagot általában francia zöld agyagnak nevezik, mivel Franciaország déli partjainál nagy, ásványi anyagokban gazdag zöldagyag-lerakódások találhatók. (Persze a zöld agyagot Európa más részeiből és az Egyesült Államok északnyugati részéből is bányásszák.) Színe a vas-oxidok és a lebomlott anyagok – jellemzően algák – kombinációjára utal, és minél élénkebb zöld az agyag, annál értékesebbnek tartják azt. A zöldagyag színét adó összetevőkön kívül rengeteg egyéb nyomelemet is tartalmaz, többek között dolomit, magnézium, kalcium, kálium, mangán, foszfor, alumínium, szilícium, cink, kobalt, réz, szelén lehet benne.

Sokan úgy vélik, hogy a zöld agyagnak belső és külső alkalmazása is előnyökkel jár, ugyanakkor erre kevés kutatás utal, a vélt vagy valós előnyök inkább tapasztalatokon és az ősi hiedelmeken alapulnak. A külsőleg tapasztalható előnyöknél említik például, hogy:

  • „kihúzhatja” a szennyeződéseket a pórusokból,
  • segít eltávolítani az elhalt hámsejtek,
  • tonizálhatja és feszesítheti a bőrt,
  • serkentheti a vérkeringést,
  • segítheti a pattanások gyógyításában
  • nyugtatan hathat a vágások és karcolások, kisebb égési sérülések, rovarcsípések és fájó izmok esetében.

Úgy tartják, fogyasztása esetén ásványi anyagok juthatnak a szervezetbe, amely egyben segítséget is kap a toxinok eltávolításához,

fontos azonban megjegyezni, hogy elfogyasztását sok orvos nem támogatja!

Bármelyik iszapos vagy agyagos kezelést is választjuk, fontos, hogy előbb beszéljünk az orvosunkkal, hogy az egészségügyi állapotunkra való tekintettel biztonsággal alkalmazhatjuk akár az egyik, akár a másik módszert. Járjuk körbe alaposan, hogy megfelelő-e számunkra ez a terápia, s hogy hogyan, milyen mennyiségben, milyen gyakran és milyen hosszan lehet alkalmazni, és vegyük komolyan az orvosok, gyógyszerészek tanácsait!

Ajánljuk még:

Szenzoros a gyerek? Az intő jelektől a vizsgálatig és a terápiáig

Ha egy gyermeknek nehéz a külvilágból érkező információkat feldolgozni (pl. a hallást, látást, ízlelést, bőrérzékelést, egyensúlyt érintő ingereket), elképzelhető, hogy szenzoros feldolgozási zavara van. Különböző életkorokban más-más tünetek jelentkezhetnek – nem árt odafigyelni az intő jelekre.

 

Már követem az oldalt

X