Egészség

Szorgalmas kis gyógyítóink, a méhek: ilyen az apiterápia a gyakorlatban

Nyáron a rovarok ugyan sok bosszúságot okozhatnak, de vannak köztük olyanok, akik igencsak hasznos munkát végeznek, példaértékű szorgossággal. Ilyenek a méhek, akik kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és ezernyi jó dolgot köszönhetünk nekik.

Einsteinnek tulajdonítják az állítást, miszerint ha a méhek kipusztulnak, valószínűleg az emberiségnek még 4 éve van hátra. Fontosak számunkra, mert nektárt és pollent gyűjtenek, beporozzák a virágokat, sőt a méhekre épül egy ősi gyógyítási forma is, amit régóta ismer és alkalmaz a természetgyógyászat; ez az apiterápia. A szóösszetétel első része az „apis” szó a méhre utal, a “therapia” pedig gyógyítás, kezelést jelent, tehát az apiterápia a méhek által termelt anyagokkal való kezelés, ami hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A méhészeti termékek egy része növényi eredetű, úgymint a méz, a virágpor, a propolisz, míg a másik része a méhektől származik, úgymint a méhpempő, a méhméreg és a méhviasz. Felhasználásuk sokrétű, a természetes formáján túl készülnek belőlük kenőcsök, tinktúrák, oldatok, tabletták. Ezek közül a házi használatban leggyakrabban a következőket javasolt alkalmazni:

Méz – A virágok nektárjának és a növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke a méz, ami közel 70 gyógyhatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban (kálium, nátrium, kalcium és magnézium) és vitaminokban (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12, A-, E- és C-vitamin) is, továbbá 19 aminosavat, fehérjéket, ásványi sókat, illóolajokat, fontos enzimeket és egyéb bioaktív anyagok tartalmaz. Előszeretettel használják sokan megfázás esetén, de ajánlják magas vérnyomás, koleszterin csökkentésére is.

Virágpor – Apró szemcséjű anyag, amit egy speciális készülék segítségével gyűjtenek le a méhészek a méhek szőrös potroháról és más testrészeiről. A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet tartalmaz. 

Méhszurok – Közismertebb nevén propolisz, alapanyaga egy növényi eredetű balzsam, ami a rügyek ragadós váladéka. A méhek a propoliszhoz szükséges balzsamot nálunk főleg a fekete nyár, az éger, a fűz, a szelídgesztenye, és a tölgyfák rügyeiről gyűjtik. Rendkívül erős antibakteriális és gombaölő hatással bír, a természetes gyógyászat közkedvelt hatóanyaga.

Méhméreg – Ez a házi méh méregmirigye által termelt mérges anyag, víztiszta, keserű, sajátságosan aromás szagú folyadék. A méhméreg a méhkaptár egyik csodaszere, több mint hatvanhét különféle hatóanyagot tartalmaz. Reumás ízületi gyulladásban, degenerált kopott ízületek kezelésénél a méh mérgét akupunktúrás pontokba juttatják, de ezt a kezelést bízzuk orvos- természetgyógyászra, aki sok ilyen esetben gyors és hatékony segítséget tud nyújtani.

A méhészeti termékeket légmentesen lezárt edényben, száraz, hűvös helyen kell tárolni, mert szerves eredetük miatt a fény, a meleg és nedvesség hatására könnyen tulajdonságukat veszíthetik vagy megromolhatnak. Mindenesetre érdemes beszerezni egy-egy csodaszert – nem véletlenül használták őket már jóval a mi időnk előtt is! 

(A cikkben szereplő adatokat Dr. Tamási József Természetgyógyászati alapismeretek című könyve illetve Rácz Gábor, Rácz- Kotilla Erzsébet, Szabó László Gyula Gyógynövénykeresője alapján közöljük.)

Ajánljuk még:

CSAK TISZTÁN! – ÍGY KÉSZÍTS GRILLFŰSZEREKET, FŰSZERKEVERÉKET GYÓGYNÖVÉNYEKBŐL
7 + 1 AGYSERKENTŐ ÉTEL, AMI SEGÍTHET A MEMÓRIÁTOK JAVÍTÁSÁBAN
NEM CSAK A FOGYÁS MIATT: ÍGY ÉRDEMES FELPÖRGETNI AZ ANYAGCSERÉD

 

 

Már követem az oldalt

X