7 + 1 agyserkentő étel, ami segíthet a memóriátok javításában

Egészség

7 + 1 agyserkentő étel, ami segíthet a memóriátok javításában

Nem vészes, de bosszantó, hogy elfelejtek dolgokat. Utánajártam, milyen ételek segíthetnek az agy, s ezáltal a memória javításában. Íme az eredmény!

Mielőtt boltba megyek, listát írok. Napokkal korábban kiteszek egy papírlapot az íróasztalra, és ha eszembe jut valami, amit majd be kell szerezni, felírom, hogy ne felejtsem el. Mostanában vettem észre magamon, hogy ha nem írok listát, szinte biztos, hogy valamit elfelejtek megvenni, pedig szükség lenne rá. Sőt, a teendőimet is listázom, nehogy valami kimaradjon. Bár ez még nem tűnik olyan vészesnek, úgy éreztem, mégis fontos lehet foglalkozni vele.

Öregszem, ez nem vitás, de a korom korántsem lehet kifogás arra, hogy miért nem elég jó a rövidtávú memóriám. Elkezdtem „edzeni”. Például megjegyeztem, hogy hány elem szerepel a bevásárlólistán, majd próbáltam az összes tételt felsorolni. Ha hiányzott kettő vagy három, megnéztem és újrakezdtem. Próbálkoztam azzal is, hogy egy mondatot találtam ki a szavakból, vagy egy mondókát, esetleg egy ismert dallamba illesztettem be a listaelemeket. Ha csak néhány dolog kellett, abc-rendbe tettem a szavakat és úgy próbáltam megjegyezni azokat. Több-kevesebb sikerrel. A végén mindig elővettem a listát, hogy ellenőrizzem magam. Fejlődtem, de nem voltam elégedett. Hallottam korábban, hogy

az étrend is befolyásolhatja az agyműködést, s így a memóriát is.

Lássuk, milyen ételek segíthetnek a problémám esetében!

Fotó: Pexels / Marianna 

Tojás

Főleg reggelire közkedvelt étel a tojás. Jól is jön, ha beindítanátok az agyatokat, ebben pedig főleg a tojásban található B6- és B12-vitamin, valamint folsav lehet a segítségetekre. Az agyra gyakorolt jótékony hatását akár hosszú távon is élvezhetitek.

Étcsokoládé

Éljen, éljen! Lehet csokit enni! Főleg a magas kakaó-, illetve ezzel összefüggésben a magas antioxidáns-tartalma miatt lehet a segítségetekre az étcsokoládé, ha az agyműködés serkentéséről van szó.

Eper, szeder és áfonya

Az étcsokoládéhoz hasonlóan kiváló antioxidáns-forrásként szolgálhatnak egyes gyümölcsök, mint péládul az eper, a szeder, az áfonya és a feketeribizli. Fokozzák az agyműködést, javítják az agysejtek közötti kommunikációt, nagyban hozzájárulnak a sikeres tanuláshoz és a memória javításához.

Fotó: Unsplash / Monika Grabkowska

Brokkoli

Amellett, hogy a diétátok egyik legszuperebb választása, az elfogyasztott brokkoliért az agyatok is hálás lehet. Az alacsony kalória- és magas rosttartalma mellett ugyanis antioxidánsokban is bővelkedik. De hasonlóan jó választás, ha például kelkáposztát, kelbimbót, karfiolt vagy fehérrépát esztek ebédre, esetleg vacsorára.

Olajos halak

Egyértelműen az omega-3 zsírsavak miatt érdemes többek között lazacot, tonhalat, szardíniát vagy makrélát fogyasztani. Ezek javíthatják, segíthetik az agyműködést. De egyes magvak fogyasztása is partner lehet ebben, mint például a szójabab, a dió vagy a lenmag.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Különösen a magas E-vitamin tartalmuk miatt érdemes teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztanotok, már ha az agyműködés serkentése (is) a célotok. De szuper választás a bulgur, a barna rizs, a zabpehely is a teljes kiőrlésű tészták vagy kenyerek mellett.

Fotó: Unsplash / Disiana Caballero 

Magvak és diófélék

A már említett omega-3 zsírsavak, az antioxidánsok és az E-vitamin jótékony hatása miatt érdemes a korábban már említett dió és lenmag mellett más magvakat és dióféléket is fogyasztani. A napraforgómag, a mandula vagy a mogyoró is jó választás lehet, ha az agyatok egészségét tartjátok szem előtt.

Kávé

Közismert eszköz a koncentráció és az éberség fenntartásában a kávé. Mindez pedig elengedhetetlennek tűnik ahhoz, hogy az agyunk információt fogadjon be, dolgozzon fel és tároljon. Igaz, a fogyasztásával csínján kell bánni, sőt, érdemes akár orvosi véleményt is kérni ezzel kapcsolatban, bár egy csésze a sokunk által kedvelt napindító italból nem tűnik veszélyesnek.

Fotó: Unsplash / Caroline Stk

És ha már az orvosoknál tartunk: különböző étrend-kiegészítők is a rendelkezésetekre állnak, amit a gyógyszertárakból, drogériákból egyszerűen be is szerezhettek, de ezek esetében szerintem mindenképp kérdezzetek meg egy szakembert, nehogy többet ártson a tabletta, mint amennyit használ.

Érdemesebbnek tűnik inkább az egészséges étkezésre koncentrálni,

s ha az optimális agyműködés a cél, akkor antioxidánsokban és egészséges zsírokban, E- és B-vitaminban, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet követni. Mértékkel. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy a cukrok és a telített zsírok akár károsan is hathatnak az agysejtjeinkre, nem beszélve az alkoholról!

Mindemellett a szakemberek javasolják a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, az optimális folyadékbevitelt, a rendszeres testmozgást és a stressz csökkentését például jógával vagy meditációval.

Vagyis gondoljam át az étrendemet és éljek egészségesebben – ezzel azt hiszem, nemcsak az memóriám járhat jobban.

Ajánljuk még:

A bőrápolás és a tápanyag-utánpótlás mindenkori jolly jokere: a banánhéj a barátod!

Az egyik legismertebb trópusi gyümölcs, amely rendhagyó módon héjában tárolja a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Sajnos a hosszú út kibírásához a legtöbb banánt vegyszerekkel kezelik, ezért héja nem alkalmas a fogyasztásra – holott eredendően igen finom csemege készíthető belőle. De aggodalomra semmi ok: bemutatunk pár olyan hasznos háztartási praktikát, amiben jó hasznát vesszük a nem teljesen bio banánoknak is. De azért mégiscsak azt ajánlom, hogy amikor csak lehet, a kezelésmentes gyümölcsöt válasszuk!