Egészség

„Nem tudom, mit szedsz, de hozz nekem is belőle” – így kaptam rá a lenmagra és a goji bogyóra

Mint a wellness-trendek általában, az úgynevezett „superfoodok”, vagyis „szuperélelmiszerek" iránti rajongás is a tengerentúlról érkezett hozzánk. Néhány évvel ezelőtt jelent meg a chia mag, a goji bogyó, a macapor és a többi a szókincsünkben és az étrendünkben, hogy aztán egyik-másik beépüljön a hétköznapjainkba, vagy éppen egyik napról a másikra eltűnjön, mintha soha nem is hallottunk volna róla.

Az egészséges étkezésre törekszem még akkor is, ha egy (vagy akármennyi) szelet könnyű és krémes tortával bármikor le lehet venni a lábamról. Amikor „berobbant” hozzánk is a chia mag és a goji bogyó, egyértelmű volt, hogy ki kell próbálnom őket. Egy ideig rendszeresen adtam egyikből is, másikból is a reggeli zabpelyhemhez, vagy a délutáni nassolást egészítettem ki velük. Néhány hét és hónap elteltével aztán (már nem emlékszem, hogy miért) leálltam velük. Nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy valóban használnak-e, vagy sem. Egyszer biztos voltam a hatásukban, máskor meg kételkedtem benne.

Valamivel több mint egy év elteltével (körülbelül egy hónappal ezelőtt) újra bevásároltam belőlük. Chia magot vagy lenmagot szórok a reggelimre, valamint goji bogyóval variálom azt. Újrakezdés ide vagy oda, számottevő hatást nemigen vártam, de úgy gondoltam, ártani csak nem árt, ha adok ezeknek a magvaknak és bogyóknak még egy esélyt. Körülbelül két hét telt el, amikor telefonon beszéltem a barátnőmmel, a közelgő grillezés időpontját fixáltuk. Egyszer csak megjegyezte:

„Nem tudom, mit szedsz, de hozz nekem is belőle, mert én is szeretnék ilyen energikus és jókedvű lenni.”

Végiggondoltam, és nem tudtam másnak betudni ezt a pozitív változást, mint a magvaknak. Talán sosem derül ki, mi állt a háttérben.

Mindenki másra esküszik, persze, de akkor is biztosan van igazság ezeknek a szupernek kikiáltott élelmiszereknek az egészségünkre gyakorolt, pozitív hatásában, különben mire lenne ez a nagy felhajtás? Íme néhány népszerűbb közülük, ha gondoljátok, tegyetek velük egy próbát ti is!

Chia mag (azték zsálya)

Kiváló antioxidáns-forrás, gazdag proteinben és esszenciális zsírsavak is találhatók a magvakban. Képes megkötni a vizet, ami miatt telítettségérzés alakulhat ki, a diétázók ezért is szívesen fogyasztják.

Goji bogyó

A nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett számos aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz. Energikus közérzetet, fiatalos erőt és kitartást tulajdonítanak a hatásának. Egyes országokban afrodiziákumként is népszerű.

Macapor

Erősíti a szervezetet és oldja a stresszt a maca gyökeréből készült por. Magas B-, C- és E-vitamin tartalma mellett többféle aminosavat, valamint cinket, vasat és magnéziumot tartalmaz. Talán a termékenységfokozó hatása a legismertebb.

Quinoa

Alacsony szénhidráttartalma miatt kiváló kiegészítője lehet a diétás étrendeknek. Emellett teljes értékű fehérjeforrás és nagyon tápláló élelmiszer. Elsőre azt hihetnénk, hogy gabona, de valójában sokkal közelebbi rokonságban áll például a céklával.

Spirulina

Ez egy algafajta, amely rendkívül gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban. Szuper immunerősítő, és a szemünk egészségére is jó hatással lehet. Állítólag az űrhajósoknak is ajánlott fogyasztani a spirulinát.

Az egzotikus elnevezések csábítóak lehetnek, de nem kell Dél-Amerikáig utazni ahhoz, hogy tápláló élelmiszerekkel egészítsétek ki az étrendeteket. Elég, ha kimentek a helyi piacra és bevásároltok. A változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend ugyanolyan jó hatással lehet az egészségetekre, mintha mintegy kúraszerűen „rákaptok” egy-egy divatos „szuperélelmiszerre”. Sőt, többek között a lenmag, a dió, a sárgarépa, a zöldborsó, az áfonya, a csipkebogyó, de a méz is sok-sok olyan pozitív hatással bírhat, amiért hálás lehet a szervezetetek. Az viszont tényleg fontos, hogy egy-egy speciális élelmiszer (rendszeres) fogyasztása, vagy számotokra ismeretlen étrend követése esetében fontos kikérni az orvos véleményét. És figyeljetek a mértékre, mert mértéken felül még a legegészségesebb ételek is okozhatnak károkat vagy kellemetlenségeket!

Ajánljuk még:

JÓ SZŐLŐ, VEGYSZEREK NÉLKÜL? ÍGY CSINÁLJÁK EGY BALATONI BORBIRTOKON

TÚLTOLJUK AZ EGÉSZSÉGET? – 3 KÉRDÉS, AMIT FONTOLJ MEG, HA EGÉSZSÉGESEN ÉLNÉL

SZÉPSÉGKISOKOS: CSONTHÉJAS TERMÉSBŐL BŐRÁPOLÓ CSODA

 

 

Már követem az oldalt

X