Szép

Bárki ragyoghat, amíg csak él: ötven pluszos modellek bizonyítják, milyen menő az ősz haj

Fontos szembeszállni az idősödő embereket sújtó sztereotípiákkal, igenis minden egyes embernek van dolga az ageizmussal. Részben azért, mert érintett lesz: érdemes előre felkészülni arra az igazságtalan és negatív megítélésre, ami felhangosodik az idős emberek körül. Olyan modelleket hoztunk példának, akik vállalják a korukat, az ősz hajukat is. Sőt, volt, aki ötven felett kezdett el a szépségiparban dolgozni.

Amikor fiatalok vagyunk, nem gondolunk arra, hogy az idős testünk majd az életünk része lesz. Ki gondol az ősz hajra, a ráncokra, a nehézkesebb mozgásra húszévesen?

Remélem, senki. De azt is remélem, hogy ettől függetlenül változik majd az idősek megítélése az elkövetkező években, hiszen a társadalmunk is korosodik, szükség van rá, hogy nagyobb tisztelettel és toleranciával bánjunk azokkal, akik elérnek egy bizonyos életkort. A nőket ráadásul még inkább sújtja az ageizmus, egy nőt ötven felett jószerével leír a társadalom. 

Ezért is igyekszünk ezt takargatni – például hajfestéssel. Vannak, akik a végsőkig kitartanak, még nyolcvan-, kilencvenéves korukig is ragaszkodnak a mesterséges hajszínhez. Miért is? 

Minden ember ragyogó, minden ember ragyoghat születése pillanatától, amíg csak él.

Ezek az ötven feletti, ősz hajú modellek ékes bizonyítékai ennek a kijelentésnek.

Az idén 58 éves  Caroline Labouchere nem is olyan régen, 53 éves korában adta modellkedésre őszülő fejét. Lánya biztatására vágott bele a szakmába, és nagy valószínűséggel nem bánta meg döntését, hiszen azonnal felfigyeltek ezüst hajára és arra a természetességre, ami belőle árad. A kétgyermekes édesanyának nem volt könnyű gyerekkora, édesapja hamar elhagyta a családot, ami mély nyomot hagyott benne. Folyton bizonyítani akart, sokáig szembeszállt az életkorából fakadó változásokkal is, hiszen egy bizonytalan ember számára nehéz ezzel megbirkózni.

Ám sokat sportolt és dolgozott önmagán, hogy belső békére leljen. Amikor „hazaért”, vagy fogalmazzunk úgy, megbékélt azzal, ami neki jutott, és lemondott a hajfestésről – demonstrálva, hogy nincs szüksége külső megerősítésre –, na, akkor jött ez a munka.

Caroline úgy csodaszép, ahogy van, szerintem ezt mindenki látja.

Simone Jacob az egyik legnépszerűbb ősz hajú modell világszerte. 61 éves, és nemcsak kozmetikai-, de fehérneműreklámokban is megmutatja, hogy a szépség kortalan.  

Simone nem tökéletes, sőt, neki is vannak ráncai, és azokat ő nem akarja (teljesen) elfedni, hiszen pont az a cél, hogy lássák mások is, az életkor csak egy szám. Aki rendben van önmagával, az ráncok mellett is fel tudja villantani csodás mosolyát és képes megmutatni életre valóságát.

Kristen McMenamy pedig arra példa, hogy közel a hatvanhoz is lehet vadóc az ember lánya. Fiatalként sem őt képzelték el a fiús anyukák gyermekük mellé, vad és különleges szépsége vad és különc természettel párosult.

Ez a stílusára is rányomta a bélyegét. Fiatalabb korában is meghatározó alakja volt a divatszakmának, hiszen egyedi arcberendezése is eltért a régebbi, babaszépségeket felvonultató divattrendektől.

Ma is különleges, és nem csak azért, mert hosszú, ősz haját lobogtatja a szél, hanem ezért, mert különleges példa lehet mindenki előtt arra, hogy úgy is lehet létezni, hogy valaki bátran a saját útját járja. Nem hátrál meg, nem hajol meg mások akarata előtt. Őrzi önmagát.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X