Szép

Kozmetikai tények és tévhitek – interjú Takács Petrával

Bőrünk ápolása az a dolog, amit mindannyian szeretnénk jól csinálni, de sokszor nem tudjuk, hogyan is kellene. Tisztítjuk, radírozzuk, kenjük, de vajon jól csináljuk? A közösségi médiában is rengeteg minden zúdul ránk ebben a témában, és ebben a zajban előfordul, hogy tényként kezelünk olyan információkat, amelyek valójában tévhitek. Annak jártunk utána Takács Petra okleveles szakavatott kozmetikus és profi sminkes segítségével, hogy valójában milyen is a jó bőrápolási rutin, jól csináljuk-e az alapvető lépéseket, illetve, hogy miként is alakítsuk ki a saját, személyre szabott bőrápolási rutinunkat?

Takács Petra – aki nem mellesleg százezres követőtáborral rendelkező, ebben a témakörben mozgó influenszer is egyben – azt mondja, a kozmetikusképzés során beható ismereteket szerzett a test és bőr működéséről, emellett az anyagismeret és a kémia kiváló alapot adott neki. Az iskola befejezése óta magánszorgalomból folyamatosan képzi magát, kutatásokon, cikkeken keresztül, illetve beszélget azokkal, akik hasonló érdeklődésűek. Ez nem csak a szakmája, hanem a hobbija is, ezért is indított el közösségi oldalait TP Makeup néven. Vele jártunk utána néhány bőrápolási (tév)hitnek. 

A micellás vizet nem kell lemosni

„Ez egy tévhit” – szögezi le Takács Petra. „A micellás vizek gyakorlatilag vízzel felhigított vízbázisú lemosók, amelyek ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák, mint az arclemosó gélek, habok, samponok. Nem jó, ha ezek az anyagok folyamatosan a bőrön maradnak, mert megbontják a felső védőrétegét és ez túltisztításhoz, érzékenységhez vezethet.”

A mindennapos arctisztításhoz egy micellás víznél jobb lemosó kell. Ezt ugyanis eredetileg a film és a divatipar számára dolgozták ki, hogy a színészek és a modellek bőrét gyorsan lehessen letisztítani, majd újra sminkelni, és ne legyen szükség még külön egy vízzel történő öblítésre is. Ez azonban egy gyorssegély. „Én alapvetően nem kifejezetten szeretem a micellás vizeket, mert egy vattával történő áttörlés nem tud elég alaposan tisztítani, hiszen így a tisztító anyagok nem tudnak olyan hatékonyan bejutni a pórusok közé úgy, mintha egy géles lemosóval rendesen le lenne tisztítva az arc, amit aztán alaposan leöblítünk. Néhány esetben azonban tehetünk kivétel, hiszen ha olyan helyen vagyunk, hogy nincs más lehetőségünk az arctisztításra, akkor a semminél ez is sokkal jobb. Tehát például, ha valaki elmegy egy fesztiválra, vagy hazaesik egy buli után hullafáradtan, és semmi másra nincs ereje, akkor nyugodtan használjon micellás vizet, de fontos, hogy ha módunkban áll, akkor az áttörlés után mindenképpen öblítsük le vízzel az arcunkat” – fogalmaz a szakember.

Pattanásos bőrűeknek jó napozni, mert a Nap leszárítja a pattanásokat

„Vitatkoznék azzal az állítással, hogy a napozás kifejezetten jót tesz a problémás bőrnek. A napból érkező  UV-sugárzás valóban fertőtlenít, és van szárító hatása is, emellett viszont roncsolja a bőr sejtszintű működését, a rostjait, és sok pigmentrendellenességhez vezet. Nyáron nem feltétlenül csak a napsütés miatt lesz szebb a bőrünk, segít az is, hogy ilyenkor jellemzően kevesebb stressz ér bennünket, sokkal jobb a kedvünk, a közérzetünk, több gyümölcsöt eszünk és többet vagyunk a szabad levegőn, illetve nem irritálja a bőrünket folyamatosan egy sál vagy garbó. Ez indokolja a szebb bőrt” – magyarázza Petra.

 

Problémás bőrre kötelező a dupla tisztítás?

„Azt mondom, hogy a bőrápolásban semmi sem kötelező. Inkább ajánlott” – így a kozmetikus. – A konzultációim során azt tapasztaltam, hogy az emberek nem tudnak helyesen arcot mosni. Az, hogy 10 másodpercig mosom az arcomat a tisztítóval majd öblítem is le, szinte semmit nem ér, hiszen nincs idejük a tisztító anyagoknak, hogy a pórusok közé hatolva elvégezni a dolgukat.  Ehelyett 30-60 másodpercig kell gyengéden körkörös mozdulatokkal masszírozni a bőrt vízbázisú lemosóval, majd ezt alaposan, bő vízzel leöblíteni. Sok problémás bőrön segít a dupla tisztítás, főleg, ha valaki fényvédőt használ és sminkel is. Ilyen esetekben mindig azt javaslom, próbáljuk meg.”

A dupla tisztítás során először olajos lemosóval tisztítjuk a száraz bőrt,hiszen az olajok kíméletesen, de nagyon hatékonyan jól kimozdítják a pórusok közül a szennyeződéseket, valamint dörzsölés nélkül leoldják a szempillaspirált, az alapozót. Ennek végeztével egyszer lemossuk az olajos lemosót vízzel, majd jöhet a dupla tisztítás második lépése, amikor egy vízbázisú lemosót alkalmazunk (ilyenek a gélek, habok), melyet szintén bő vízzel leöblítünk. A dupla tisztítás egyébként az ázsiai bőrápolásban nagyon régóta jelen van, de nálunk csak az utóbbi években vált népszerűvé.

 

 

Megfelelő kencék mellett nem kell kozmetikushoz járni, mert ha karbantartjuk a bőrünket, nem kell a plusz nyomkodás

„A nyomkodás egy nagyon elavult kozmetikai eljárás, nyugaton, például a franciáknál már hosszú évek óta nem is alkalmazzák. A miteszerek és pattanások manuális kitisztítása  olyan, mint amikor letöröljük a port: ha poros környezetben vagyunk, a por újratermelődik. Tehát ha valakinek nagyon mitesszeres a bőre, és ezt a problémát nem kezeli megfelelő hatóanyagokkal, tehát nem szünteti meg a miteszeresedés okát, akkor hiába nyomkodják, pár hét és újra ugyanolyan lesz a bőre. Viszont hatalmas stressz a bőr számára az ilyen kezelés, sőt ha valaki nem dolgozik elég óvatosan, heg- és sebképződéssel is járhat a folyamat, sőt foltos is lehet tőle a bőr, és a foltokat talán még nehezebb eltüntetni, mint magát a pattanást” – magyarázza Petra.

Mint elmondja, a nyomkodás a pórusok falát nagyon megerőlteti, és azok hajlamosak ettől kitágulni. A pattanások és mitesszerek ellen rengeteg olyan hatóanyag van, ami kíméletesen tisztítja a pórusokat.

A tudatos bőrápolás egyúttal gyengéd bőrápolást is jelent,

melynek lényege, hogy mindig hatékony, de kíméletes megoldásokat keresünk a bőrproblémáinkra. Sokan még mindig azt gondolják, hogy a kozmetikus egyenlő a nyomkodással, miközben ott van például az elektrokozmetika (gépekkel történő) kezelések, ami nagyon jó kiegészítése lehet az otthoni bőrápolásnak. Egy modern szemléletű kozmetikus vagy kozmetológus megerősít abban, hogy az egyik nem helyettesíti a másikat.

 

Az alapozó és a smink eltömíti a pórusokat, problémákhoz vezet

Ez az állítás csak akkor igaz Petra szerint, ha valakinek a bőrápolási rutinja nem igazodik a sminkelési rutinjához. Ha valaki abszolút nem sminkelt, és ehhez volt egy arcápolási rutinja, aztán hirtelen elkezd jó minőségű, tartós sminktermékeket használni, de ugyanúgy ápolja a bőrét, mint korábban, abból lehet gond. Ez legfőképpen az arctisztításra igaz, hiszen a semmit nem úgy kell lemosni, mint a sok mindent.

„Ha valaki alapozót használ, minden esetben a dupla tisztítást szoktam javasolni. A sminktermékek és a sminkelés önmagukban nem károsak, de az arcápolási rutint hozzájuk kell igazítani. Sminkesként sok negatív tapasztalatom van ezzel kapcsolatban, ezért is mondtam korábban, hogy az emberek nem tudnak hatékonyan arcot mosni.. A vendégek sajnos nem egyszer jönnek úgy hozzám, hogy a tegnapi alapozó még ott van a hajvonalukban, vagy a háromnapos szemceruzát én törlöm ki a szemükből. Ez nagyon nem jó. A sminket minden este el kell távolítani, ahogy korábban mondtam először olajos, majd vízbázisú lemosóval, aztán megfelelően hidratálni, és akkor nem lesz semmilyen probléma” – állítja Petra.

A bőrápolási termékekhez hozzászokik a bőr, így előbb-utóbb nem fognak hatni

„ Ez nem igaz. Erre azt szoktam mondani, hogy a gyomrunk sem szokik hozzá, hogy eszünk, és nincs olyan, hogy egyszer csak nem leszünk többet éhesek. Amikor az ember elkezd egy hatékony bőrápolási rutint csinálni és ettől látványosan pozitív irányba változik a bőre, akkor nem szabad abbahagyni a bőrápolást, azt gondolva, már megoldottuk a gondokat. Ám a bőrápolásnak is megvannak a korlátai, amikor egy bizonyos szintet elérünk, onnantól kezdve ugyanazok a kozmetikumok már csak szinten tudnak tartani, de ez nem a kozmetikumok hibája, egyszerűen elértünk a kihozható maximumot.

Az is előfordul, hogy valaki rossz összetevőkkel rendelkező termékeket használ, mint például egy hidratálókrémet, ami tele van szárító alkoholokkal, így először azt érzi, hogy jól választott, aztán meg azt, hogy a termék valójában szárít. Fontos észrevenni a két jelenség közötti különbséget, ha nehéz is. Azt mindenesetre jegyezzük meg: a bőr nem tud hozzászokni semmihez.

Babavárás alatt jobb nem használni magas hatóanyag tartalmú készítményeket

A várandósság alatt teljesen egyéni, hogy kinek milyen irányba változik a bőre. Van, akinek érzékenyebb lesz, másnak szárazabb, és van, aki pattanásosodni kezd, tehát a babavárás és a bőrápolás témakörét nehéz lenne általánosítani. Ezt inkább egyénileg érdemes kezelni, de lenullázni semmiképpen nem kell a bőrápolási rutinunkat csak azért, mert babát várunk Vannak bizonyos hatóanyagok, amiket nem ajánlatos használni, de ezekből nincs sok. Amit feltétlenül kerüljünk, az a benzoyl peroxide, a 2 százalék feletti szalicilsav és az alpha arbutin. A retinoidok kapcsán merül még fel ez a kérdés, mert várandósság esetén kizárólag a retonoidok szájon át történő használatát kutatták, a bőrön történő alkalmazásukat nem. Sokak ennek ellenére ezeket az anyagokat sem ajánlják terhesség alatt. Ezek mellett a hatóanyagok mellett ilyenkor érdemes lehet kerülni a nagyon magas százalékú hámlasztókat is, hiszen a megváltozott hormonszintek miatt hajlamosabbak vagyunk a fényérzékenységre, így az előbbiekben elmondottak mellett kiemelten fontos ilyenkor odafigyelnünk a fényvédelemre is” – összegzi a szakember.

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

 

Már követem az oldalt

X