Hatékonyabb a fényvédelem, ha egészséges a bőrünk – ezért is fontos a rendszeres bőrápolás

Szép

Hatékonyabb a fényvédelem, ha egészséges a bőrünk – ezért is fontos a rendszeres bőrápolás

Bár a mindennapi bőrápolás az életünk része, az arcápolás mellett hajlamosak lehetünk megfeledkezni a többi testrészünkről való gondoskodásról, pedig a lábaink és a kezeink is megérdemelnek egy kis kényeztetést. Sőt! Az egészséges bőr a nap káros sugarai ellen is hatékonyabban veszi fel a küzdelmet.

Örök dilemma a nyári hónapok közeledtével, hogy kitegyük-e a bőrünket a napsugarak egyre nagyobb erejének, vagy bújjunk el előlük az elsötétített szoba hűvösében, és csak indokolt esetben hagyjuk, hogy a nyári napfény megsüsse a bőrünket. Újra és újra utánaolvasunk, mit javasolnak a szakemberek. A nyár szerelmesei nem hagyják magukat eltántorítani a napozástól, legfeljebb a fényvédő krémekből vásárolnak egyre tudatosabban egyre jobb minőségűeket, olyanokat, amikről azt olvasni, hogy az eddigieknél is nagyobb és biztosabb védelmek biztosítanak a napsugarak káros hatásai ellen. Mások rendíthetetlen meggyőződéssel maradnak az árnyékos helyek oltalmában,

a fényvédő krémek használata minden bizonnyal náluk is kiemelt szerepet kap a nyári hónapokban.

Bármelyik csoporthoz is tartozunk, az minden bizonnyal igaz ránk, hogy a bőrünk védelme érdekében fényvédő termékeket kenünk magunkra. Én is minden évben veszek egy újat, hogy biztosan kéznél legyen, ha szükség van rá. Ráadásul a nappali arckrémek többsége eleve tartalmaz olyan összetevőket, amelyek védik az arcbőrt a nap káros sugaraival szemben. A kozmetikai termékek fényvédő tulajdonságát „SPF” rövidítéssel (Sun Protection Factor) jelzik a csomagolásokon a faktorszámmal együtt. Ez mutatja, hogy a fényvédő krém mennyi ideig védi a bőrünket az UV-sugarak ellen. Minél magasabb ez a szám, természetesen annál hosszabb ideig tart a védelem.

Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládja

Kapkodás helyett rendszeresség

Az arcbőröm ápolása a mindennapi rutinom része. Használok nappali és éjszakai krémet, szérumokat és alkalomadtán egy-egy arcmaszkot is felteszek. Este alaposan megtisztítom és szükség esetén extra hidratálást biztosítok neki. Más a helyzet a többi testrészemmel. Bevallom, azok ápolásáról, hidratálásáról sajnos hajlamos vagyok megfeledkezni. Sőt, olykor csak akkor kapok észbe, amikor szemmel láthatóan száraz a bőr például a lábamon. Ekkor néhány napig, hétig rendületlenül kenegetem, akár naponta többször is, hogy helyreálljon a rend, majd ahogy visszanyeri egészségesnek tűnő külsejét és hidratáltságát, abbamaradozik ez a bizonyos gondoskodás. Természetesen nem jó ez így.

Az egészséges és ápolt bőr egyik legalapvetőbb titka ugyanis a mindennapi bőrápolásban rejlik, és ennek nem lenne szabad megállnia az arcbőr ápolásánál.

Persze az már jó dolog, ha valaki naponta kétszer, reggel és este a bőrtípusának megfelelő arcápoló termékekkel védi és táplálja a bőrét, de jobb lenne, ha nem állnánk meg itt – az egész testünk megérdemli, hogy szép és egészséges legyen a bőrünk.

Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládjának Nappali arckrémje és az Éjszakai arckrémje

Az egészséges bőr ugyanis ellenállóbb a külső környezeti hatásokkal szemben. Ez az első felület, ami találkozik a fénnyel, hőmérséklettel, széllel, porral, bogarakkal, vagyis bármivel, amivel napközben találkozunk (akár észrevesszük, akár nem). Ezért (is) fontos a rendszeres gondoskodás a számára legmegfelelőbb termékekkel. Nemcsak azért érdemes minőségi natúrkozmetikumokat beszerezni, mert azokkal feltehetően gyorsabban érhetünk el pozitív eredményeket, hanem mert a rendszeres használatukkal hosszú távon is bebiztosíthatjuk magunkat, hogy egészséges és szép bőrünk legyen. Az egészséges bőr pedig ellenállóbb akár a napsugarak káros hatásai ellen is, sőt, ha a rendszeresen ápolt és hidratált bőrünkre kenjük a napfényvédő krémeket, azok hatékonyabbak lehetnek, mint a kiszáradt, kirepedezett bőrfelületen. Az alaposan megtisztított (arc)bőrön például mélyebbre juthat a bőrápoló termék, ami ezáltal nagyobb hatékonysággal fejtheti ki jótékony hatását.

A-, C- és E- vitamin, az ásványi anyagok, az antioxidánsok és a kollagén – a leggyakrabban ezeket tekintik bőrünk legjobb barátainak.

A sok kíséletezgetés közben idővel kiderül, hogy melyik a legmegfelelőbb bőrápolási termék a számunkra, sokan esküsznek a lehető legtermészetesebb kozmetikumokra, mások nem bánják, ha némi laboratóiumban előállított összetevőt is tartalmaz az általuk használ szérum vagy tonik. Ne legyünk lusták megtalálni a bőrünknek legjobb megoldást, és legyen gondunk a mindennapi kenegetésre az arcunktól a talpunkig. Sőt, a kezeinkről, a kézfejeinkről se feledkezzünk meg!

Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládjának kézkrémje, nyírfavízzel

Kezeink védelmében

A kézfejek azért érdemelnek extra figyelmet, mert azok valóban rengeteg külső környezeti hatásnak vannak kitéve. Talán ezért is látszik meg a kezinket jobban a korunk – ha nincs megfelelően és rendszeresen hidratálva, sajnos ápolatlannak (és a korunknál idősebbnek) tűnhetünk a környezetünk számára. A kézfej szárazsága akár a körmök szárazságával, töredezésével is együtt járhat, a kézkrémek ugyanis a körmöt és a körmágyat is ápolják, nemcsak a bőrünket.

A napsugarak káros hatásai ellen pedig az egész karunk mellett a kézfejet is ugyanúgy óvni kell, vagyis nem árt odafigyelni, hogy lehetőség szerint a kézkrém tubusán is fel legyen tüntetve az a bizonyos „SPF” rövidítés.

Egy szó mint száz, a körültekintő bőrápolás rendkívül fontos, építsük be a napi rutinunkba! Nem igényel sok időt, a hatása viszont hosszú távra szól. Az egész éves bőrápolás télen-nyáron meghálálja a gondoskodást, a fagyosabb hónapokban hatékonyabban védekezik a hideg idő ellen, a nyári kánikulában pedig a napsugarakkal vehetjük fel hatékonyabban a harcot.