Szép

Nyári bőrápolás: így csináld okosan

Nyáron az erős napfény miatt másképpen kell ápolnunk a bőrünket, és vannak olyan hatóanyagok, amiket a borúsabb őszi napokig hanyagolnunk kell.

Másra szomjazik – szó szerint – a bőrünk nyáron, mint télen. A melegnek köszönhetően sokkal több hidratálásra van szükségünk kívül-belül, és a magas UVA/UVB sugarak ellen is védeni kell a bőrfelszínt. Emellett szem előtt kell tartani, hogy máshogy szívódnak fel a krémek, így érdemes lehet ilyenkor másféle szerekhez nyúlni.

ARCKRÉMEK

Míg télen a teltebb, gazdagabb krémekre vágyik az arcbőrünk, addig nyáron inkább a zselés kencékre, a fluidokra. Ezek könnyebben felszívódnak, és nem hagynak nehéz érzést maguk után. Nappalra a fényvédőnk alá mindenképpen egy könnyedebb állagú terméket válasszunk, míg estére egy gazdagabb éjszakai arcápolót érdemes beszerezni. Ilyenkor jól esnek a hidratáló hatású arcpermetek is napközben. Érdemes abból is egy hialuronsav-tartalmút választani, és azzal frissíteni napközben magunkat.

SZÉRUMOK

Mivel a krémek ilyenkor elnehezíthetik a bőrt, érdemes lehet beszerezni egy jó szérumot. Az erős napsütés miatt érdemes az esetlegesen retinolt tartalmazó szérumunkat lecserélni egy C-vitamin és peptid kombinációra, vagy beruházni egy hialuronsav komplexet tartalmazó készítményre.

ARCMASZKOK

Az erős napfény nagyon megviseli az arcbőrt, és ilyenkor még inkább szüksége van extra ápolásra, amihez érdemes lehet bevetni egyszer-egyszer a tápláló fátyolmaszkokat, krémpakolásokat. Mindenképp hidratáló hatásút válasszatok, melyben lehetőség szerint nincs alkohol, mivel az szárítja a bőrt.

TESTÁPOLÁS

A gazdag, krémes hidratáló testápolókat és testvajakat szintén felváltják a melegben a könnyedebb anyagok. Érdemes beszerezni könnyebb textúrájú készítményeket, ilyenek például a különböző gélek, testjoghurtok, és az aloe verás ápolók. Ha egyszer rátalálunk egy bőrünkhöz illő nyári ápolóra, könnyen megtapasztaljuk, mennyire fölösleges volt tucatszám magunkra kenni a klasszikus testápolót – nem arra van ilyenkor szükség.

FÉNYVÉDELEM

Bár fényvédőt egész évben ajánlott használni, ilyenkor kell igazán odafigyelni, hogy ne maradjon ki a napi rutinból! Nem csak az arcbőrt, hanem az összes ruha által nem takart bőrfelületet érdemes lekenni, hiszen az erős UVA/UVB sugarak igencsak károsak lehetnek. Szerencsére mára már több fajta fényvédő közül választhatunk, illetve lehet olyan nappali arckrémet, BB/CC krémet, és alapozót is találni, amiben kémiai, vagy fizikai fényvédő is található. (És egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk!)

Fontos észben tartani, hogy bizonyos időközönként (2-3 óránként) újra be kell kenni magunkat, ha pedig vízbe megyünk vagy erősebben izzadunk, akkor még gyakrabban kell kennünk magunkat. Használjatok fényvédős készítményt az ajkaitokra is, és kenés közben ne hagyjátok ki se a fülcimpát, se a szemhéjat, se a lábfejet, mivel ezek is csúnyán le tudnak égni. Lehet már olajos, krémes, és spray változatban is fényvédőt kapni az üzletekben, gyógyszertárakban, és bár a minőséget meg kell fizetni, nem érdemes spórolni, mivel annak rövid, és hosszú távon is megisszuk a levét. 

Ha pedig valami hiba csúszott a rendszerbe, érdemes napégés elleni bőrnyugtatót is vásárolni, illetve egy napozás utáni testápolóra beruházni.

AZ ALAP: FOLYADÉKFOGYASZTÁS

A nyári melegben kiemelkedően fontos, hogy elegendő és megfelelő folyadékot igyunk, mivel a szervezet 60%-a víz. A kávéfogyasztók pedig mindenképpen igyanak kávézás után meg egy pohár vizet, mivel a kávé dehidratál! Nyáron érdemes ezen kívül kerülni a nehezebb ételek és a könnyen emészthetőeket előnyben részesíteni, már a bőrünk miatt is, hiszen azon is meglátszik, ha nem jól bánunk a szervezetünkkel! 

Ajánljuk még:

JAMES DEAN DIVATBA HOZTA, A MAI NAPIG MENŐ: HA EGY RUHÁT VESZEL IDÉN, AZ EGY FEHÉR PÓLÓ LEGYEN
„FIGYELEM A LÁNYOM, BENNE AZ ANYÁM. NEM TUDOM, MIT ÖRÖKÖLTEM, DE AZT TUDOM, MIT ADOK TOVÁBB”
CSAK TISZTÁN! – ÍGY KÉSZÍTS GRILLFŰSZEREKET, FŰSZERKEVERÉKET GYÓGYNÖVÉNYEKBŐL

 

Már követem az oldalt

X