Szép

Szépségkisokos – A kozmetikumról, ami a botoxszal vetekszik

Kevesen ismerik, ám egy rendkívül sokoldalú hatóanyag, amivel akár a botox hatását is el lehet érni!

A fehérjéről korábban a hajjal kapcsolatban már olvashattátok, hogy fontos szerepet tölt be a szervezeten belül. Nem csak a hajra, de a bőrre is hatással van, ugyanis a bőrben található fehérjék közé tartozik például a kollagén, és az elasztin is, amik tehát a rugalmasságért és a feszességért felelnek.

A niacinamidhoz hasonlóan a peptid is egy olyan hatékony összetevő a kencédben, melyről nagyon ritkán lehet hallani, pedig egyre népszerűbb a szépségápolás területén. Ennek az oka nagyon egyszerű: többféle bőrprobléma ellen rendkívül hatásos. Ezenkívül szebbé, egyenletesebbé teszi a bőrfelszínt is.

DE MI IS PONTOSAN A PEPTID, ÉS MIKÉNT KAPCSOLÓDIK A FEHÉRJÉHEZ?

A peptidek meghatározott sorrendben összekapcsolódó α-aminosavakból felépülő rövid polimerek, melyek 2-50 aminosavból állnak. Úgy is mondhatnám, hogy a peptidek a fehérje – a hosszú aminosav-láncolat – darabkái. A fehérje és a peptid között az még a hatalmas különbség, hogy a peptidet szintetikusan, és hidrolízissel is elő lehet állítani.

Mint ahogy azt fentebb is írtam, egy rendkívül sokoldalú hatóanyagról van szó, melynek különböző típusai vannak. Van amelyik serkenti a kollagéntermelést, van amelyik a botoxhoz hasonlóan a mimikai izmokat lazítja el, és ezáltal csökkenti a ráncok mélységét, illetve vannak, amelyek a bőr rugalmasságáért és a sebgyógyulásért felelnek. Egyszóval sokoldalú, és hasznos kozmetikai alapanyagok a peptidek, melyek hozzák-viszik az információkat a sejtek között.

MIRE JÓ A PEPTID?

  • Fokozza a kollagén-, és az elasztintermelést
  • Csökkenti a pigmentfoltokat
  • Simítja a ráncokat
  • Csökkenti a napfény miatt kialakult tág pórusokat
  • Támogatja a bőrmegújulási folyamatokat
  • Feszessé teszi az arcbőrt
  • Stimulálja a mimikai ráncokat (a botoxhoz hasonlóan)
  • Üdévé teszi a fakó arcbőrt
  • Egyenletessé teszi a bőrfelszínt

PEPTID-TÍPUSOK

Többféle peptid létezik, melyek változatos sejtjelző szerepet játszanak a bőrben, és magában a szervezetben is. Ebben a bejegyzésben a bőrrel kapcsolatos peptideket fogom bemutatni.

1. KOLLAGÉNSERKENTŐ PEPTIDEK

A bőrben található kollagénnek van egy természetes életciklusa: termelődik, majd lebomlik. A gond az, hogy ez a folyamat idővel lassul, és egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetben. Ahogy ez a folyamat elkezdődik, elkezdenek megjelenni a ráncok.

Erre a nyújtanak megoldást a kollagént serkentő peptidek, ugyanis ha ezeket kívülről juttatjuk a szervezetbe, az úgy érzékeli, hogy el kell kezdenie kollagént termelni, és ezáltal láthatóan csökkenti a ráncokat, és feszesíti a bőrt.

Ilyen peptidek a:

  • GHK: egy retinolhoz nagyon hasonló sejtkommunikációs hatóanyag, amely segíti a bőrregenerációs folyamatokat, támogatja a sejtosztódást, és normalizálja a működési folyamatokat. Ezenkívül erős sebgyógyító hatása is van. Serkenti a bőr kollagéntermelését, ezáltal fiatalosabb, feszesebb és ragyogóbb megjelenést kölcsönöz a bőrnek. Csökkenti a ráncokat, és kitágult pórusok méretét is összehúzza.
  • GHK-CU: ha a peptidhez rézt kapcsolunk, akkor megkapjuk a copper-peptidet. Ez lassítja a bőr öregedését, javítja az egyenetlenségeket, üdévé teszi a fakó bőrt és csökkenti a kitágult pórusok méretét. Ezenkívül segíti a sebgyógyulást, fokozza a kollagéntermelést és antioxidánst tartalmaz.
  • Aminoizolátumok: a retinol hatását utánozzák, fokozzák a bőrmegújulási folyamatok és serkentik a kollegéntermelést.
  • Tripeptide-1: egy 3 aminosavból álló lánc, mely serkenti a kollagén termelést. Ha a bőr széttöredezett kollagént érzékel, akkor azt üzeni számára, hogy ideje új adagot termelni.
  • Matrixyl technológia: 2 egymás hatását erősítő peptid keveréke: Tripeptide-1 + Palmitoyl Tetrapeptide-7
  • Palmitoyl Tripeptide-1 + Palmitoyl Tetrapeptide-7 + Palmitoyl Hexapeptide-12: Három, egymás hatását erősítő peptid keveréke. Serkenti a kollagéntermelést, finomítja a ráncokat, feszesebbé, és hidratáltabbá teszi a bőrt.
  • Myristoyl Nonapeptide-3 Lipo-peptid: A természetes bőrmegújulási folyamatot támogatja, hasonlóan elven működve, mint a retinol.

2. BOTOX-HATÁSÚ PEPTIDEK

Vannak olyan peptidek, melyek a botox hatásához hasonlóan lazítják az arcizmokat / mimikai izmokat. Ezáltal pedig fiatalosabb, pihentebb, és egészséges bőrfelszínt eredményeznek. Csökkenti az izmok összehúzódásának gyakoriságát, és a homlokráncok méretét.

ilyen peptidek a:

  • Argireline: Másnéven Acetyl Hexapeptide-8. Látványosan pár hét rendszeres használat mellett lazítja az izmokat, és csökkenti a ráncokat (akár 20%-kal).
  • Syn-Ake: Másnéven Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate. Ez egy újgenerációs szintetikus neuropeptid, mely akár két hét alatt is 15-20%-kal tudja csökkenteni a mimikai ráncokat.
  • Szintetikus kígyóméreg-peptid: elősegíti a mély ráncok és a finom vonalak csökkentését.

PIGMENTFOLT CSÖKKENTŐ PEPTIDEK

A niacinamidhoz, és a C-vitaminhoz hasonlóan nem csak halványítják a pigmentfoltokat, hanem csökkentik a melanin termelődését is. Ez pedig egy hosszú távú kezelési mód az ilyen jellegű problémákra. Rendszeres használat mellett kb. két hónap után már látványos változás látható az érintett területen.

Ilyen peptidek a:

  • Tetrapeptide-30: egy 4 aminosavból álló szintetikus peptid, amely glutaminsavat, lizint és prolint tartalmaz. Akadályozza a melanin termelődését és nyugtatja a bőrt.
  • Oligopeptide-68: olyan szintetikus peptid, amely 12 aminosavat tartalmaz, amelyek arginint, aszparaginsavat, glicint, glutamint, izoleucint, leucint, szerint, treonint, triptofánt és tirozint tartalmaznak. Rendkívül hatásos pigmentfoltok, öregségi foltok, napfoltok és májfoltok esetén.
  • Azelaoyl Bis-Dipeptide-10: halványítja a nap miatt kialakult pigmentfoltokat.

Én már 2 éve rendszeresen használok peptideket tartalmazó szérumot, ami argireline-t, és syn-coll-t is tartalmaz. Szépen feltölti az arcbőr egyenetlenségeit, miközben csökkenti a ráncaimat is. A kedvenc kencéim.

Érdemes olyan peptidet tartalmazó kozmetikumot választani, ami kis és nagy hialuronsav-molekulákat is tartalmaz, mert ezek együttese látványosan javítja az arcbőr szerkezetét rendszeres használat mellett!  

 

Ajánljuk még:

Mitől szép a nő negyven felett? – Egy pszichológus és egy senior modellügynökség vezetőjének véleménye

Manapság gyakran mondjuk, hogy az negyven vagy éppen az ötven az új harminc. Ez a korosztály frissebb, aktívabb, fiatalosabb, mint az előző generációk. Fontos számukra, hogy ne pusztán létezzenek a világban, hanem nyomot hagyjanak, emellett csinosak, okosak és szépek – néha mégis láthatatlanok. Mit tehetnek azok, akik már régebb óta fiatalok, azért, hogy ne maradjanak észrevétlenek a világban? E kérdést szerettük volna minél alaposabban körbejárni, ezért Meskó Norbert pszichológussal és a kizárólag negyven feletti modellekkel dolgozó SilverChic Modellügynökség vezetőjével, Ilkaházi Júliával beszélgettünk a negyvenes nők szépségél.

 

Már követem az oldalt

X