Szép

Bőrápolási minimál-szakértelem: fizikai vagy kémiai fényvédőt használjunk?

Tudjuk, hogy a bőrünket óvni és ápolni kell, a napégést elkerülni, a fényvédelemre odafigyelni. Arról viszont kevesebbet hallunk, mennyire nem mindegy, hogy fizikai vagy kémiai fényvédővel tesszük mindezt!

A napos órák növekedésével mindenképp beszélnünk kell a fényvédelemről és annak mikéntjéről, ugyanis nem mindegy mit is használunk. A fényvédőket alapvetően két csoportra lehet osztani: a kémiai és a fizikai fényvédőkre, és ezeknek hatásmechanizmusa és az összetétele merőben különböző, így szervezetünkre és környezetre gyakorolt hatásuk is eltér.

FIZIKAI FÉNYVÉDŐK

Egyre több márkánál lehet találkozni a fizikai fényvédőkkel, és ez egy rendkívül jó tendencia, ugyanis ez az a készítmény, mely sem az emberi szervezetet, sem az élővilágot nem károsítja a használat során.

ÍGY HAT

A fizikai fényvédők a bőr felszínén egy olyan fényvisszaverő réteget képeznek, ami képes visszaverni az UVA és az UVB sugárzást is, így használat után azonnal ki lehet menni napra.

ÖSSZETÉTELE

Általában ezekben a készítményekben titán-dioxid és cink-oxid található. A termékek többségében nem található sem szilikon, sem parabén, legtöbbször 100%-ig természetes összetevőkből állnak. (Ez pedig, mint tudjuk, nem hátrány...) 

Mivel egyre több fizikai fényvédő található a piacon, így érdemes velük kísérletezni, hogy kinek melyik válik be, és milyen típust szeret, ugyanis már ezek között is van krémes és olajos változat is. 

EZT KELL RÓLA TUDNI

Fényvédőtől, márkától, és állagtól függően lehet rá sminkelni, viszont mivel ez nem egy beszívódó szer, hagy egy fehér filmréteget a bőrön, ami valamennyire látszódni fog, és kicsit a pórusokat is eltömítheti – ezek a legnagyobb hátrányai.

KÉMIAI FÉNYVÉDŐK

Jóval elterjedtebbek egyelőre a piacon, mint a fizikai fényvédők, ugyanakkor használatuk egyre több kérdést vet fel az egészségügyi és a környezetvédelmi oldalon is.

ÍGY HAT:

A felvitel során a kémiai anyagok beszívódnak a bőrbe – ehhez idő kell, ezért általában 20-30 percet kell várni, hogy a maximális védelmet biztosítsák a szerek –, majd elnyelik a napból érkező sugarakat.

Mivel kémiai anyagok szívódnak fel ilyenkor a bőrben, sokaknál allergiás reakciót válthat ki használatuk, így érdemesebb egy kisebb felületen tesztelni először egy-egy új készítményt.

ÖSSZETÉTEL:

A következő kémiai anyagok szoktak a leggyakrabban előfordulni a fényvédőkben:

  • Oxibenzon
  • Avobenzon
  • Oktokrilén
  • Homosalate
  • A-vitamin palmitát

Érdemes ezeket kerülni, ugyanis az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) klinikai teszttel is bizonyította, hogy az avobenzon, oxibenzon, oktokrilén, és a mexoril SX – napokkal a használat után is kimutathatóak a vérben. Az oxibezon pedig az állatkísérletek szerint negatív hatással lehet a hormonháztartásra is. Tehát mindenképpen megfontoltan szabad csak kémiai fényvédőt vásárolni!

EZT KELL TUDNI RÓLA

Ez a fajta napvédő nem hagy nyomot, 100 százalékosan beszívódik, nem keletkezik tőle filmréteg a bőrfelszínen. Vannak már matt hatású termékek is, így ha sminkelnél a fényvédelmen túl, akkor érdemes elgondolkodnod egy jó minőségű kémiai fényvédő beszerzésén.

Mindkét típusú fényvédőnek vannak előnyei és hátrányai is, így egyetemes megoldás nincsen afelől, kinek mit jó használnia. Egyetlen aranyszabály azért van: bármilyen fajta terméket is választunk, törekedjünk a jó minőségre, mert egyáltalán nem mindegy, mit kenünk magunkra! 

 

Már követem az oldalt

X