Szép

Ha bio a krém, meg is ehetem? – Interjú a natúrkozmetikumokat készítő Bárdos Eszterrel

Rengeteg bionak, natúrnak mondott termék van a piacon, közben pedig köze sincs hozzá. Bárdos Eszterrel, az Eszterkrém Kozmetikai Manufaktúra tulajdonosával beszélgettünk arról, hogy mitől is bio a bio, és miért nem lehet egy pár ezer forintos szintetikus kencétől hosszú távon csodát várni.

Minek a hatására indult el az Eszterkrém?

Amikor a kislányom megszületett, hamar kiderült, hogy érzékeny, ekcémás bőre van, akkor kezdtem el tudatosan figyelni arra, hogy mit is tartalmaznak a kozmetikumok, amiket használtunk, mosószereink, illetve tisztálkodószereink. Ezt követte egy komplett életmódváltás, amikor lecseréltük a szintetikus kencéket, tisztítószereket természetes alternatívákra.

Ez a kétezres évek elején nem volt egy egyszerű feladat.

Az első általam készült termék egy dezodor volt, melynek a receptjét az interneten találtam. Otthon elkészítettem, és elkezdtem használni, majd folyamatosan finomítottam a receptúrát. A második próbálkozásom egy arckrém volt. Ezzel egy sokkal nagyobb fába vágtam a fejszémet, ugyanis nem igazán sikerült olyanra, mint ahogyan azt elképzeltem. Rengeteget sikertelen kísérlet után végül az első igazán bombasztikus sikeres arckrém receptjét egy gyógyszerész ismerősömmel együtt készítettük el. Ez a termék az évek során folyamatosan fejlődött, és számos finomításon esett át. A webshopban ma is megtalálható, Arckrém Normál bőrre néven.

Honnan indultatok, és hol tartotok most?

Az Eszterkrém Kozmetikum Manufaktúra 2013-ban indult el háromféle arckrémmel, háromféle dezodorral, és két testápolóval. 2020-ra ez a szám 35 féle termékre bővült.

 
Eszterkrém 

 

Miben különleges az Eszterkrém?

Minden termék kézzel készül, nem teszteljük állatokon, és teljesen vegán a termékpaletta. Különlegessége, hogy minden kozmetikumot akár meg is lehetne enni, mivel csak és kizárólag 100%-ban természetes, a biokozmetikumokban is megengedett alapanyagokat, és terápiás minőségű illóolajakat használunk a készítés során! Ezen kívül fontos azt is megemlíteni, hogy személyre szabott krémeket is készítünk azok számára, akiknek valamilyen okból kifolyólag speciális termékekre van szükségük. Minden korosztály számára, valamint egyéni igényekre is tudunk megoldást ajánlani.

Mi a különbség a szintetikus és a természetes alapanyagok között? Miben más a bőrre gyakorolt hatása?

A természetes alapanyagokat sokkal magasabb százalékban tudja a hasznosítani a szervezet, mint egy szintetikust. Ennek oka abban keresendő, hogy másképp reagál rá a szervezet, mert már ismeri. A másik nagy különbség az ár: a természetes alapanyagok inkább illatanyagok, és az illóolajok drágák, míg a szintetikus illatanyagok, alapanyagok beszerzése esetenként sokkal olcsóbb, ezáltal maga a termék is olcsóbbá válik. Mára már a natúrkozmetikai piac eljutott odáig, hogy szinte mindegyik szintetikus anyagra létezik természetes alternatíva, viszont rengeteg cég erre még nem figyel oda kellőképpen. Viszont én hiszem, hogy a bőr hosszú távon természetes kozmetikumok használatával lesz szép és egészséges. Vegyük az ekcémás bőrt: a probléma elsődleges kezelési módja az, ha a bőrirritatív anyagok használatát megszüntetjük, és természetes alternatívákra váltunk. Ám nem elég kívülről ápolni magunkat! Belsőleg is oda kell figyelni arra, hogy miként táplálkozunk, és igyekezni kell az adalékanyag-mentes, „tiszta” étrend kialakítására. Hisz a bőr nem csak a megfelelő kencéktől, hanem az étkezéstől is szépül. Szóval a szép bőr érdekében nem csak a kozmetikumokat, az étrendet is meg kell tisztítani az adalékanyagoktól!

Mit tanácsolsz azoknak, akik természetes kozmetikumra váltanának? Mire figyeljenek oda?

Azt, hogy legyenek tudatosak. Arra figyeljenek, hogy mi van egy krémben, ne pedig arra, hogy mi nincs benne. Figyeljenek az összetételre (ez az INCI lista). Itt fontos, hogy milyen sorrendben jönnek egymás után az alapanyagok.

Az elején az első helyeken minél több mindenképpen latin növénynevek legyenek, és ne pedig PEG-gel, szulfáttal, vagy alkohollal induljon egy kence összetétele.

Mi a helyzet manapság a biokozmetikumok világában?

Magyarországon sajnos nincsenek jogszabályok a kozmetikai termékek natúr jelölésére. Nehéz eligazodni, hogy pontosan mi a bio és természetes kozmetikum. Egyre többen foglalkoznak biokozmetikumok gyártásával, mivel szerencsére egyre nagyobb az igény rá. Viszont azt vettem észre, hogy a gyártóknak nem érdeke, hogy a vásárlók jó minőségű krémeket vásároljanak, mivel abból nem kell sok. Egy egyszerű jól felépített rutinnal gyönyörű bőrt lehet varázsolni. Ha törekszünk a biotermékek vásárlására, a következő minősítő szervek neveit keressük: NaTrue, EcoCert, BDIH, Soil Association. 

Miben segítenek a gyógynövények?

A gyógynövényeket speciális bőrproblémákra érdemes használni, mivel mindegyik más-más esetben nyújt megoldást.

Honnan szerzitek be a megfelelő alapanyagokat?

Elsősorban megbízható magyar beszállítóktól, és ennek köszönhetően csak és kizárólag minőségi alapanyagokat tudunk használni a kozmetikumainkhoz.

Hogy zajlik egy termékfejlesztési folyamat? Mi a receptúrák „múzsája”?

Saját vagy vásárlói igényből születik meg egy-egy új termék. Amint ez megvan, akkor jöhet az állag: eldöntjük, hogy por, gél, vagy krém legyen. Ehhez jönnek hozzá a hatóanyagok, és végül kikísérletezzük a legjobb, és leghatékonyabb terméket az adott igényre. Egy-egy új termék mögött rengeteg kísérlet és finomhangolás áll, mielőtt webshopba kerül. Amint kész van egy új termék minden esetben engedélyeztetjük a receptúrát a megfelelő szervezeteknél, ezzel is garantálva áruink minőségét.

Az interjú az Eszterkrémmel együttműködésben készült.

A témában ajánljuk még:

HARMINC VAGYOK, ŐSZ A HAJAM, ÉS KICSIT KICSIT SEM ZAVAR

SZÉPSÉGKISOKOS: AZ ÉRZÉKENY BŐR LEGJOBB BARÁTJÁRÓL

 

Már követem az oldalt

X