Szép

Szépségkiskos – Mire jó a hialuronsav?

Ő egy igazi Jolly Joker, amely hidratál, meggátolja az öregedést, és élettel teli, üde bőrt varázsol!

A hialuronsav az egyik legismertebb és legnépszerűbb szépségipari hatóanyag, mely a bőrben is megtalálható természetes hidratáló elem, ugyanis a saját szervezetünk is termel belőle. 

Ott van a kötőszöveti sejtjekben, a bőrben, az ízületekben, az izmokban, és a szemben is. Magához vonzza és megköti a folyadékot, emiatt vízmegtartásban verhetetlen, de hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladással szemben is. Ezen kívül ő felel a szövetek rugalmasságáért is. 

1 gramm hialuronsav akár 6 liter vizet is képes megkötni! 

Találkozni lehet vele kozmetikumokban, samponokban, étrend-kiegészítőkben, de szemcseppekben és injekció formájában is.

MIRE JÓ A HIALURON?

  • Intenzíven hidratálja az arcbőrt
  • Fokozza a bőr nedvességtartó készségét - saját súlyának kb. ezerszeresét képes vízben megkötni
  • Segíti visszanyerni a bőr rugalmasságát
  • Regenerál
  • Segíti a vágások, karcolások és égési sérülések gyógyulását
  • Erősíti a bőr védőrétegét
  • Antioxidáns, semlegesíti a szabadgyököket
  • Csökkenti a ráncokat
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Enyhíti az ízületi panaszokat (lehet injektálni is a térdbe például)
  • Csökkenti a szemszárazságot (síkosítja a szem szöveteit)

HOL FORDUL ELŐ A TERMÉSZETBEN?

Számos gyümölcsben, és zöldségben megtalálható természetes formában, és van ezek között olyan is, ami serkenti a termelését. Ilyen például az édesburgonya, burgonya, barna rizs, bab, petrezselyem, koriander, brokkoli, karfiol, spárga, zöldbab, paprika, sütőtök, banán, cseresznye, a bogyós gyümölcsök és a citrusfélék.

Amennyiben biztosra akarsz menni, érdemes hialurontartalmú étrendkiegészítőre is beruháznod.

HIALURON TÍPUSOK

Mint minden hatóanyagnál, itt is többféle típust kell megkülönböztetni. Mutatom is a legelterjedtebbeket:

Nátrium-hialuronát (sodium hyaluronate): Stabil, könnyedén felhasználható vegyület, mely szuperül működik. Többféle molekulasúlyban előállítható.

Hialuronsav hidrolizátum (hydrolyzed hyaluronic acid): Alacsony molekulasúlyú vegyület, mely leginkább a bőrregenerációban és a mélyhidratálásban szuperál.

Keresztkötött nátrium-hialuronát (sodium hyaluronate crosspolymer): A sima hialuronsavhoz képest ötszörös hidratáló tulajdonsággal bír egy kémiai módósításnak köszönhetően.

MIT TAKAR A MOLEKULASÚLY?

A hialuront többféle molekulasúlyban lehet felfedezni a kozmetikai készítményekben. Lehet alacsony, közepes és nagy súlyú.

Ez a tulajdonsága abban játszik nagy szerepet, hogy miként, és milyen mélyre szívódik fel.

Minél kisebb az adott hialuronmolekula, annál mélyebbre tud hatolni a bőrben.

A kis molekulasúlyú hialuron mélyre tud hatolni a bőr rétegeiben, ezáltal tartós ruganyosságot, és hidratáltságot tud biztosítani az arcbőröd számára. Ez egy hosszabb folyamat, ugyanis rétegről rétegre tölti fel nedvességgel a bőrt, míg végül eljut az epidermiszhez. Nem olyan látványos, egyik pillanatról a másikra bekövetkező hatást lehet vele elérni, mint pl. a retinollal.

A nagy molekulasúlyú hialuron a bőr felső rétegeibe szívódik fel, így egy gyorsabban hidratált, üdébb arcbőrt kaphatunk általa, de csak látszólagosan. Érdemes kis és nagy molekulákat is tartalmazó készítményre beruházni a teljeskörű hidratáláshoz.

INJEKCIÓKÉNT

Elterjedt a hialuronsav használata az esztétikai kezelésekben.

Arcbőrön: Csökkenti a kontúrokat, a szem alatti karikák mélységét, a mélyebb ráncokat. Sima, egységes arcbőrt kapunk általa rövid idő alatt. A folyamatot időről-időre meg kell ismételni, mivel a szervezet magába szívja.

Mindenképpen kell mellé megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, és rendszeresen hidratálni az arcbőrt krémekkel is!

Ízületi fájdalomra: A térdbe szokták még injektálni az osteoarthritis által okozott térdfájdalom kezelésére. Átlagosan évente egyszer érdemes elmenni érte egy szakemberhez (ez persze problémafüggő – az orvos pontosabb időintervallumot tud adni). Ez egy (számomra) eléggé ijesztő folyamat, mert egy hatalmas tűvel történik, viszont utána, ahogy fokozatosan beépül a porcokba a hialuronsav, úgy lesz fájdalommentesebb a járás.

Remélem hasznosnak találtad az eheti szépségkiskost! 

Szépségkisokos - Mire is jó a retinol?

Látványosan csökkenti a ráncokat, serkenti a kollagéntermelést. Igazi csodaszer! De mit is kell róla pontosan tudni, és mit jelentenek a vele kapcsolatos kifejezések?

 

Már követem az oldalt

X