Stílus

James Dean divatba hozta, a mai napig menő: ha egy ruhát veszel idén, az egy fehér póló legyen

A fehér póló talán a legegyszerűbb, leghétköznapibb ruhadarab, ami mégis menő. Főleg azért, mert nagyon jól kombinálható egy sor más divatholmival és rengetegféle stílusban megállja a helyét. Éppen ezért, ha nincs, szerezz be egyet – ha pedig van, viseld nagyjából... bármikor!

Amikor fehér pólóról beszélünk, hagyományosan olyan ruhadarabra gondolunk, aminek rövidek az ujjai, kerek a nyakkivágása, nincs gallérja és zseb sincs rajta. A viselet a 19. század Angliájában született és itt is terjedt el, ugyanis amikortól a gyári munkások fizetett szabadságra mehettek, a hétvégi programok megkívánták a kényelmes viseletet. William Cotton feltaláló a kereskedelmi szövőszékek megalkotásával lehetővé tette, hogy nagy mennyiségben elérhető legyen a póló, amit jellegzetes T-alakja nyomán T-shirtnek neveztek el.

Az első világháború idején a katonák már a mai fehér pólóhoz hasonló ruhadarabot viseltek, ugyan szigorúan csak alsóöltözetként. 1913-ban az amerikai haditengerészet a pólót a tengerészek uniformisának választotta, mert könnyű anyagból készült és összehajtva kis helyen is elfért. Később a sportcsapatok tették magukévá az új viseletet, majd az ’50-es években olyan nagy ikonok viselték szívesen, mint Marlon Brando és James Dean. Ahogy sejteni lehet, a két szívtiprónak köszönhetően rajongók ezrei kezdték követni az új divatot, a póló pedig azóta töretlen népszerűségnek örvend.

Manapság a klasszikus fehér póló még mindig inkább a sportos megjelenéshez köthető, de jól párosítható elegánsabb vagy vagányabb elemekkel is. 

Blézerrel és farmernadrággal mixelve egy lazább viseletnek beillik az irodában.

Egy sima póló-farmer kombinációban is lehetünk nőiesek, ha magassarkúval egészítjük ki a szettet. Esős időben ha trench coat-ot kapunk fölé, máris emeltünk egyet az outfit színvonalán. A kényelem szerelmesei természetesen a magassarkú helyett viselhetnek balerinacipőt, mokaszint vagy akár tornacsukát is – ezesetben viszont az elegancia csorbul, a megjelenésünk pedig inkább praktikus, mint klasszikus értelemben vett csinos lesz.

A fehér póló ceruzaszoknyával lehet igazán dögös, tüllszoknyával amolyan Carrie Bradshaw-san bájos, de kantáros ruha alatt viselve játékos színt is kap – a nőiesség pedig mindenhogy garantált!

Bőrdzsekivel párosítva egyszerűen laza és vagány, kimono alatt pedig picit hippis, bohém hangulatot nyerhet a megjelenésünk.

Ennek a ruhadarabnak ott a helye a gardróbunkban, mert sosem megy ki a divatból, és ahogy az évek múlásával alakul a stílusunk, úgy alakul vele együtt a fehér póló karaktere is!

Ajánljuk még:

A jelentéssel teli jobb, mint a tökéletes – interjú a Popartbox alkotóival, akik régi holmikból varrnak újat

Érvelhetnék azzal a ruhák újrahasznosítása mellett, hogy mennyi hulladékot termel a fast fashion, mennyi méreg és környezetszennyezés árán állítja elő termékeit, ezért milyen üdítő látni ezt a két nőt a kincsekkel teli műhelyében, amint az utolsó ép fonalig beépítik a mások által kidobásra ítélt szöveteket és kötéseket új ruhákba. De így, negyvenen túl már rég nem erre gondolok, ahogy a nagymamám otthonkáihoz, hímzéseihez, abroszaihoz hasonló részleteket látok viszont bohókás cuccokban: inkább arra, hogy a tárgyakhoz kötődésünk van, érzelmeink támadnak tőlük és ez az egész egy nagy értékmentés, amiből én is részt akarok.

 

Már követem az oldalt

X