Szép

Így lehelj újra életet a fertőtlenítőtől kiszáradt kezedbe!

A fertőtlenítő gélek és az antibakteriális kézmosók most fontos szerepet töltenek be abban, hogy minimalizálják a fertőzések terjedését, de sajnos van egy kellemetlen mellékhatásuk is: eszméletlenül szárítják a kezünkön a bőrt, az arra hajlamosabbaknál gyulladást, smirglis bőrt is kialakítanak. Kellő odafigyeléssel azonban újra életet lehelhetünk kacsóinkba.

Miért szárad így ki a kezünk?

Bőrünk külső rétege zsírokból áll, amely védi a bőrünket a külső környezeti behatásoktól, és segít fenntartani a bőr természetes nedvességtartalmát. Ez a védőréteg azonban a korral sérülékenyebbé válik, és bizonyos környezeti hatásoktól veszít védekezőképességéből.

Sok tényező van hatással arra, hogy mennyire szárad ki a bőr a kezünkön, az alábbiak biztosan nem segítenek:

  • a magas alkoholtartalmú készítmények, mint az antibakteriális szappanok, kézmosók, zselék
  • vegyszerek, mosószerek,
  • hideg, szeles időjárás, vagy a meleg, napos idő,
  • túl forró víz.

Éppen ezért már azzal is sokat tehetsz a kezeidért most, a járvány idején, ha alkoholos készítményeket csak az utcán használsz, amikor a kézmosás feltételei nem adottak, egyébként pedig langyos, szappanos vízzel mosol kezet otthon. Kézmosás után pedig mindig gondoskodj a visszazsírosításról!

Na de hogyan?

Én a magam részéről soha nem voltam az a kézkenegetős fajta lány, kimondottan irtózom a kézkrémek ragacsosságától, attól, hogy érzem, valami van a bőrömön. Előfordul, hogy elcsábulok egy-egy kézkrém megvásárlására, mert elképzelem, hogy puha kezet varázsol, beleszippanthatok egy kellemes illatfelhőbe, ami órákon keresztül kényeztet, de ennek többnyire csalódás a vége. 

Az én tapasztalatom az, hogy a kézhidratálás attól jó, hogy naponta többször, sűrűn kened, megfelelő kézkrémmel, és nem hagyod kiszáradni. Nekem persze pont ez a nehéz benne: se kenni nem szeretem, se igazán jó kézkrémet nem találtam még a drogériákban.

Van helyette más, ami viszont nekem bevált: a házi praktikák.

Alapozás: egy kis kézradírozás

Ha éppen eszembe jut, akkor meg szoktam alapozni a zsírosításnak, ugyanis sokkal jobban beszívódik a krém, ha előtte lepucoljuk a kezünkről az elhalt hámsejteket. Erre a legjobb és legolcsóbb megoldás a kávézacc, tengeri só vagy a kristálycukor némi olajjal (például babaolajjal, kókuszolajjal vagy olívaolajjal) vegyítve. Ezzel tulajdonképpen picit zsírosítom is a bőröm, a luxusérzés kedvéért még illóolajat is szoktam cseppenteni hozzá - nekem a citromfű a kedvencem a frissítő hatása miatt. Ezzel kíméletesen átdörzsölöm, majd langyos vízzel lemosom.

Már csak ettől sokkal jobban érzem magam, arra viszont mindig figyelek, hogy ha túl száraz, sebes a bőröm, akkor nem radírozok, mert a só csípheti a sebeket, a durva szemcsék pedig további kárt okozhatnak a bőrömnek.

Mivel zsírosíts?

Ha van bevált hidratálókrémed, akkor azzal, de én azokat nem szeretem, mert rövid időn belül kényszert érzek arra, hogy lemossam, amivel tönkre is teszem a hatékonyságát. Jobban szeretem az olajokat, ebből viszont szinte jó bármelyik: az olívaolaj, a kókuszolaj, de a babaolaj a kedvencem, ha SOS-ben kell enyhítenem a szárazságon. Egyszerűen csak bedörzsölöm vele a picit vizes kezem, majd áttörölgetem törlőpapírral. Ezt körülbelül naponta egyszer csinálom meg, amíg elégedett nem vagyok a puhasági állapottal.

Ha már mindenképpen krémet kell használni, a patikai, kikevert krémeket jobban szeretem. Tartozom egy másik vallomással:

én vagyok az a lány is, aki a gyógyszerésztől kér segítséget, mert gyakran olyan költséghatékony csodaszerek birtokában vannak, amit a drogériák polcain nem találsz meg.

Ezzel egy volt kolléganőm fertőzött meg, tőle tudom, hogy ha bemondod az Unguentum Hydrosum jelszót a patikában, akkor egy zsíros kenőcsöt kapsz kézhez, amit a durvább szárazságra szoktam használni, míg a Cremor Aquosus azért nagy kedvencem, mert szupergyorsan felszívódik, és vízhiányos bőr tulajdonosaként ezt nagyon tudom értékelni a hidratáló hatása mellett!

Az elesett kezek mentsvára: a dunszt

Ha nagyon megviselt a bőröm, akkor be szoktam vetni a nehéztüzérséget: vastagabb rétegben bekenem a kezem krémmel, majd ráhúzok egy puha, vastag zoknit, vagy bebugyolálom törölközővel, de az elhivatottabbak vehetnek erre a célra gyártott kesztyűt is. Így sokkal jobban beszívódik a krém és gyorsabban érkezik majd a hatás. Én általában estére időzítem ezt, mert akkor kevésbé zavarnak a krémes kencék zsíros érzetei, reggelre pedig teljesen beszívódnak. Így meg csak egészen kibírható... 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X