Így lehelj újra életet a fertőtlenítőtől kiszáradt kezedbe!

Szép

Így lehelj újra életet a fertőtlenítőtől kiszáradt kezedbe!

A fertőtlenítő gélek és az antibakteriális kézmosók most fontos szerepet töltenek be abban, hogy minimalizálják a fertőzések terjedését, de sajnos van egy kellemetlen mellékhatásuk is: eszméletlenül szárítják a kezünkön a bőrt, az arra hajlamosabbaknál gyulladást, smirglis bőrt is kialakítanak. Kellő odafigyeléssel azonban újra életet lehelhetünk kacsóinkba.

Miért szárad így ki a kezünk?

Bőrünk külső rétege zsírokból áll, amely védi a bőrünket a külső környezeti behatásoktól, és segít fenntartani a bőr természetes nedvességtartalmát. Ez a védőréteg azonban a korral sérülékenyebbé válik, és bizonyos környezeti hatásoktól veszít védekezőképességéből.

Sok tényező van hatással arra, hogy mennyire szárad ki a bőr a kezünkön, az alábbiak biztosan nem segítenek:

  • a magas alkoholtartalmú készítmények, mint az antibakteriális szappanok, kézmosók, zselék
  • vegyszerek, mosószerek,
  • hideg, szeles időjárás, vagy a meleg, napos idő,
  • túl forró víz.

Éppen ezért már azzal is sokat tehetsz a kezeidért most, a járvány idején, ha alkoholos készítményeket csak az utcán használsz, amikor a kézmosás feltételei nem adottak, egyébként pedig langyos, szappanos vízzel mosol kezet otthon. Kézmosás után pedig mindig gondoskodj a visszazsírosításról!

Na de hogyan?

Én a magam részéről soha nem voltam az a kézkenegetős fajta lány, kimondottan irtózom a kézkrémek ragacsosságától, attól, hogy érzem, valami van a bőrömön. Előfordul, hogy elcsábulok egy-egy kézkrém megvásárlására, mert elképzelem, hogy puha kezet varázsol, beleszippanthatok egy kellemes illatfelhőbe, ami órákon keresztül kényeztet, de ennek többnyire csalódás a vége. 

Az én tapasztalatom az, hogy a kézhidratálás attól jó, hogy naponta többször, sűrűn kened, megfelelő kézkrémmel, és nem hagyod kiszáradni. Nekem persze pont ez a nehéz benne: se kenni nem szeretem, se igazán jó kézkrémet nem találtam még a drogériákban.

Van helyette más, ami viszont nekem bevált: a házi praktikák.

Alapozás: egy kis kézradírozás

Ha éppen eszembe jut, akkor meg szoktam alapozni a zsírosításnak, ugyanis sokkal jobban beszívódik a krém, ha előtte lepucoljuk a kezünkről az elhalt hámsejteket. Erre a legjobb és legolcsóbb megoldás a kávézacc, tengeri só vagy a kristálycukor némi olajjal (például babaolajjal, kókuszolajjal vagy olívaolajjal) vegyítve. Ezzel tulajdonképpen picit zsírosítom is a bőröm, a luxusérzés kedvéért még illóolajat is szoktam cseppenteni hozzá - nekem a citromfű a kedvencem a frissítő hatása miatt. Ezzel kíméletesen átdörzsölöm, majd langyos vízzel lemosom.

Már csak ettől sokkal jobban érzem magam, arra viszont mindig figyelek, hogy ha túl száraz, sebes a bőröm, akkor nem radírozok, mert a só csípheti a sebeket, a durva szemcsék pedig további kárt okozhatnak a bőrömnek.

Mivel zsírosíts?

Ha van bevált hidratálókrémed, akkor azzal, de én azokat nem szeretem, mert rövid időn belül kényszert érzek arra, hogy lemossam, amivel tönkre is teszem a hatékonyságát. Jobban szeretem az olajokat, ebből viszont szinte jó bármelyik: az olívaolaj, a kókuszolaj, de a babaolaj a kedvencem, ha SOS-ben kell enyhítenem a szárazságon. Egyszerűen csak bedörzsölöm vele a picit vizes kezem, majd áttörölgetem törlőpapírral. Ezt körülbelül naponta egyszer csinálom meg, amíg elégedett nem vagyok a puhasági állapottal.

Ha már mindenképpen krémet kell használni, a patikai, kikevert krémeket jobban szeretem. Tartozom egy másik vallomással:

én vagyok az a lány is, aki a gyógyszerésztől kér segítséget, mert gyakran olyan költséghatékony csodaszerek birtokában vannak, amit a drogériák polcain nem találsz meg.

Ezzel egy volt kolléganőm fertőzött meg, tőle tudom, hogy ha bemondod az Unguentum Hydrosum jelszót a patikában, akkor egy zsíros kenőcsöt kapsz kézhez, amit a durvább szárazságra szoktam használni, míg a Cremor Aquosus azért nagy kedvencem, mert szupergyorsan felszívódik, és vízhiányos bőr tulajdonosaként ezt nagyon tudom értékelni a hidratáló hatása mellett!

Az elesett kezek mentsvára: a dunszt

Ha nagyon megviselt a bőröm, akkor be szoktam vetni a nehéztüzérséget: vastagabb rétegben bekenem a kezem krémmel, majd ráhúzok egy puha, vastag zoknit, vagy bebugyolálom törölközővel, de az elhivatottabbak vehetnek erre a célra gyártott kesztyűt is. Így sokkal jobban beszívódik a krém és gyorsabban érkezik majd a hatás. Én általában estére időzítem ezt, mert akkor kevésbé zavarnak a krémes kencék zsíros érzetei, reggelre pedig teljesen beszívódnak. Így meg csak egészen kibírható... 

Ajánljuk még:

„Monspart Sarolta a szívemben még mindig fogja a kezem” – beszélgetés a Cor-Way módszer alapítójával
„Játékosság és sokszor a szarkasztikus humor kell ahhoz, hogy az életet bírjuk és elbírjuk” – vallja Molnár Renáta, egy különleges, komplex egészségfejlesztő program alapítója. Már gyerekként indíttatást kapott, hogy tegyen mások egészségéért, egész életében eszerint járt el, mégis csak fia súlyos műtétje és saját balesete után talált rá igazi útjára, a Cor-Way-re. Elmesélte, hogyan.