Szép

Ha nem csinálsz semmit, akkor is nehézfémek kerülhetnek a bőrödre – az arclemosás tényleg fél egészség!

Arclemosás fél egészség, szólhatna a mondás, ha komolyan vennénk, hogy nehézfémek és a füst mellett mennyi piszok rakódik az arcunkra nap mint nap. Ha szeretnénk megőrizni bőrünk egészségét, érdemes beszerezni egy kíméletes, de hatékony arclemosót – amilyen például Borbás Marcsi új, Kertem termékcsaládjának arctisztító habja.

„Mosd meg az arcod tiszta vízzel minden reggel, és szép lesz az” – mondta a nagymamám kamaszkoromban újra és újra, amikor a pattanásaim miatt bosszankodtam. Kora tizenéves koromban kezdődött a hercehurca, bőrgyógyászról bőrgyógyászra jártam, kipróbáltam az orvos, a kozmetikus és az internet majd’ összes tanácsát, de a bőröm jó ideig nem volt szép. A változást végül allergiavizsgálatok, az étkezésem átalakítása és nagyon sok magas hatóanyagtartalmú készítmény használata hozta el. Viszont míg eddig eljutottam, jó tízévnyi tapasztalatot gyűjtöttem arról, mi nem segít a bőrön. Például a tiszta vizes arcmosás. 

„A modern, városi életmód kikezdi a bőrünket. Olyan világban élünk, ahol füsttől kezdve a nehézfémekig mindenféle anyag rakódik ránk, ha kimegyünk az utcára. Ha semmi extra dolgot nem teszünk – például nem végzünk fizikai munkát – is megtelhet a bőrünk láthatatlan szennyeződésekkel, és ezeket nem biztos, hogy a víz önmagában le tudja mosni. Szükségünk van felületaktív anyagokra, amik körbeveszik és eltávolítják a bőr felszínéről az oda nem illő anyagokat” – szögezi le Sándor Nóra vegyészmérnök, kozmetikumfejlesztő. Borbás Marcsi Kertem-termékcsaládjának társalkotója arra is felhívja a figyelmet, hogy a sminket használók számára kiemelten fontos az arctisztítás, hiszen a festékanyagok hosszadalmas viselése szintén roncsolhatja a bőrt.

Mivel a világ, például a minket körülvevő levegő minősége, illetve szokásaink nagyban befolyásolják azt, mire van szüksége a bőrünknek, könnyen lehet, hogy az a módszer, ami nagymamám számára az ötvenes évek Erdélyében jól működött, az én budapesti arcomnak már nem használ. Érdemes tehát előre lépni, és a régiek tudását megőrizve, de magunkat a modern kor ismereteivel felvértezve megoldásokat találni saját problémáinkra – például a natúrkozmetikumok használatával. Egy szakértők által elismert natúrtermék esetében joggal bízhatunk abban, hogy a nagy múltra visszatekintő gyógynövények, természetes hatóanyagok teszik a dolgukat, és mivel a legmodernebb technológiákat bevetve kutyulták őket össze, a mi újkori problémáinkkal is felveszik a kesztyűt. „Én hiszek a natúrtermékek erejében. Kutatások bizonyítják, hogy igen hatékonyak tudnak lenni a megfelelően formulált készítmények, ráadásul egyre divatosabbak is” – osztja meg Nóra.

 

A szakember a lemosók kapcsán elmondja, hogy négyféle állaggal találkozunk ma a piacon: a gél, a krém, az olaj és a habalapú tisztítókkal. „Két fő oka van annak, hogy a Kertem termékcsaládban arctisztító habot készítettünk. Egyrészt sokunk számára ez az állag a legkellemesebb a bőrön, másrészt szerettünk volna vevőbarát terméket gyártani, és mivel a habból kevés szer is hatékonyan tisztít, arányaiban ez a leggazdaságosabb”.

Ahogyan azt a Kertem-termékek kapcsán megszokhattuk már, a lemosó alapja is a nyírfavíz, ami egy természetes bioaktív folyadék, telis-tele a sejtek számára hasznos aminosavakkal és vitaminnal. Használatával a bőr megnyugszik és erőre kap, hiszen a nyírfavíz a természetes sejtmegújulást is serkenti. Emellé uborkakivonat és egy mézből kivont kondicionáló összetevő került a lemosóba, ami így 3 az 1-ben készítményként tisztít, eltávolítja a sminket és hidratál is.

Csakhogy a tapasztalat azt mutatja, mindegy, milyen jó kencékkel van dolgunk, ha azokat nem megfelelően használjuk. Márpedig arcot sem feltétlenül jól mosunk a szakemberek szerint.

HELYES ARCMOSÁS

Az Amerikai Bőrgyógyászok Szakmai Egyesülete hat alapszabályt szögez le az arcmosás kapcsán:

  1. Használjunk gyengéd, karcolásokat sem okozó (tehát nem szemcsés, fizikai hámlasztó hatású) lemosót, ami nem tartalmaz alkoholt.
  2. Langyos vízzel benedvesített bőrre vigyük fel a lemosót az ujjbegyünkkel. Nem ajánlott rongyok, szivacsok vagy egyéb eszközök használata, mert azok irritálhatják a bőrt.
  3. Ne dörzsöljük túl a bőrt!
  4. Langyos vízzel mossuk le a szert, és egy puha törölközővel itassuk fel a nedvességet.
  5. Minden esetben használjunk hidratálót, ha a bőrt száraznak érezzük, vagy viszket.
  6. Naponta kétszer mossunk arcot, illetve akkor is, ha nagyon megizzadtunk. Kettőnél több arcmosásra nemigen van szükség átlagos életmód mellett.

A listából kiderül az is, mit nem javasolt csinálni:

  1. Ne használjunk túl erős tisztítószert. Hámlasztó, szárító hatású készítményekkel csak gyengítjük a bőr felszínét, sebet ejtve ezzel annak természetes védőfunkcióin.
  2. Ne mossunk túl hideg vagy túl meleg vízzel arcot! Feleslegesen kínozzuk ezzel magunkat és a bőrünket.
  3. Sokak számára elhagyható a reggeli tisztítószeres lemosás. A vízzel való arcmosás elégséges lehet, ha nem túl zsíros a bőrünk és nem élünk túl párás környezetben – de e ponton a bőrgyógyászok sem tudnak egészen biztosat mondani. Érdemes figyelni a bőrünket, próbálgatni, nekünk hogy kellemesebb, mi válik be, kell-e naponta kétszer lemosót használnunk.
  4. Ne rohanjunk! Egyre több bőrgyógyász javasolja, hogy hagyjunk időt a szereknek. Vagyis 45-60 másodpercig érdemes finom, körkörös mozdulatokkal eloszlatni bőrünkön a lemosót, így az értékes hatóanyagok valóban felszívódhatnak a bőrben.

DUPLA TISZTÍTÁS

Ha erős sminket használunk, vagy nagyon szennyezett környezetben töltjük a napjainkat, esetleg fennálló bőrproblémával küzdünk, érdemes lehet kipróbálni a dupla tisztítást. A módszert a keleti szépségápolás, például a sok-sok lépéséről elhíresült koreai bőrápolás már régen használja, de a nyugati világ csak mostanában fedezi fel.

Ilyenkor először olajos lemosóval megtisztítjuk a száraz bőrt, hogy az olajok kíméletesen, de hatékonyan elmozdítsák a pórusok közül a szennyeződéseket, illetve a sminket. Ezután arcot mosunk vízzel, majd egy vízbázisú lemosóval – mint amilyen a Kertem-lemosó is. A két lépés használatával elkerülhető, hogy csikorgóan tiszta, „túlmosott” legyen a bőrünk – ami igazából rosszat tesz neki, hiszen a természetes védőréteg működését befolyásoljuk ilyenkor –, mégis eltávolítunk minden szennyeződést, így segítve bőrünk lélegzését, a használt készítmények optimális felszívódását.

Tisztítás, ápolás, fényvédelem – így nézne ki a bőrápolás szentháromsága, amiről (túl) sokan megfeledkeznek. Hiányoznak az alapok: nem szeretünk arcot mosni, pláne nem napi kétszer, az ápolás kimerül egy véletlenszerűen kiválasztott, illatos kencében, a fényvédelem pedig maximum a strandon jut eszünkbe. A smink viszont időről időre előkerül: szeretnénk eltüntetni hanyagságunk nyomait. Pedig ha a három alaplépést mindennap elvégeznénk, heteken, ha nem napokon belül megéreznénk, miért érdemes odafigyelni.