Szép

Öt érv a natúrkozmetikumok mellett

Egy jó krém használata után úgy érezzük, megszépültünk, talán kicsit fel is töltődtünk. Ha pedig natúrkozmetikumot választottunk e hatás eléréséhez, további előnyökkel is számolhatunk.

Napjainkban szinte nincs olyan platform, ahol ne lenne téma a szépségápolás és a sminkelés témaköre. Szinte percenként jelennek meg a neten a beauty videók, amelyekben rengetegen ajánlanak mindenfélét, de pont emiatt az információdömping miatt igazán nehéz döntenünk, mi is lenne jó nekünk.

Szerencsénkre egyre több gyártó, laboratórium törekszik a természetességre, az emberi szervezettel és a környezettel egyaránt harmóniában lévő technológiák alkalmazására – már csak azért is, mert alapjáraton a természet lenne a komfortos közegünk. A bőrszépítés területén pedig még számos, eddig feltérképezetlen lehetőségünk van; az ősi gyógymódok felfedezése, ezáltal a természet értékeinek a bőrápolásba való beépítése izgalmas és ígéretes újdonságokat rejthet magában.

Ráadásul ez csak egy érv a sok közül, ami a natúrtermékek mellett szól. Íme öt indok, amiért érdemes lehet natúrkozmetikumot választani: 

1. Bőrérzékenység esetén jó barát

Napjainkban sokak szervezete fokozottabb érzékenységgel reagál a környezeti változásokra. Az allergiás reakciók és a különböző érzékenységek újabb távlatot a szépségápolás terén is, hiszen minél finomabb, minél jobban működő termékeket készítenek a gyártók, hogy minden kérésnek eleget tehessenek. Sokan tapasztalják, hogy mindenféle krém „kiüti” őket, de egy jó natúrkozmetikum nem, az éppenséggel segítségükre van. Ha nekünk is volt problémánk korábban allergiás tünetekkel, érdemes a vállaltan hipoallergén natúrkozmetikumokat kipróbálni, illetve a „mentes” felsorolásokat keresni a csomagoláson, hiszen a legtöbb gyártó megemlíti, ha parabén- vagy tartósítószermentes termékkel van dolgunk.

Ugyanakkor tartsuk észben: a természetes anyagok között is akadnak allergének, az illóolajok közül például jónéhány az. A szakértő szerint tehát attól, hogy valami natúr, nem biztos, hogy feltétlenül jó számunkra, ahogyan az is könnyen lehet, hogy egy-egy problémánkra valamilyen szintetikus alkotóelem hoz megoldást – az elsődleges tehát az, hogy a saját bőrünket ismerve listába szedjük, mire van szükségünk, és ahhoz keressünk megfelelő termékeket. 

2. Natúrkozmetikumok, avagy hatékony összetevők hatékony formában

Sokunknak van tapasztalata arról, hogy a szülőkkel, nagyszülőkkel járjuk az erdőt, gyűjtjük a gyógynövényeket. Ennek oka, hogy a régiektől tudjuk, milyen sok bajra megoldást adhatnak ezek a növények. A modern kozmetikai ipar pedig lehetővé teszi, hogy a lehető legnagyobb hatóanyagtartalmat nyerjék ki a legtisztább forrásból gyűjtött növényekből. Garantálni tudnak egy olyan minőséget, amit talán soha korábban, így a régiek tudását a modern eszközöknek hála ma „továbbfejlesztve” kamatoztathatjuk.

3. Ellenőrzött minőség

A natúrkozmetikumok és biokozmetikumok rendkívül szigorú ellenőrzéseken esnek át, mire megkaphatják a minősítéseket (pl. Demeter, ECOCERT, NaTrue). A különböző minősítések más-más szervezetek követelményeinek tesznek eleget, laikusként nehéz is olykor követni, melyik plecsni mit jelent. De egyben biztosak lehetünk: ha ilyet látunk, jó eséllyel nem bóvli termékkel van dolgunk.

És hogy mitől lesz natúr vagy zöld egy kozmetikum? „Különböző szabályoknak kell megfelelnie egy terméknek ahhoz, hogy natúr vagy bio minősítést kapjon, ráadásul nem is egységes a követelményrendszer, mert többféle védjegyet használunk párhuzamosan.

Átlagosan 90-95 százalékban kell természetes anyagokból készülni a terméknek ahhoz, hogy valamilyen natúr minősítést kapjon,

és persze parafin és ásványiolaj-származékok nem kerülhetnek bele. Magyarországon a Naturix minősítés elterjedt, ha ezt látjuk egy terméken, az már jót jelez, de így sem biztos, hogy száz százalékban natúr az adott krém. A biokozmetikumok minősítése más, mert azok esetében igazolni kell, hogy adott százalékban csak biológiai gazdálkodásból származó alapanyagok kerültek bele” – válaszolta meg a kérdést egy korábbi interjúnkban Sándor Nóra vegyész, kozmetikumkészítő, akivel Borbás Marcsi is dolgozott sajátmárkás Kertem krémjein.

4. Elkötelezettség a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás iránt

A natúrkozmetikumok gyártói szem előtt tartják, hogy a felhasználónak, a környezetnek és a gyártónak is előnyös legyen a termék megvásárlása és használata, vagyis win-win szituáció alakuljon ki. Az újrahasznosítható, esetleg lebomló csomagolások, a termékcsomagolás visszaszolgáltatásának lehetősége is a környezeti szennyezés mértékét hivatott csökkenteni. Minden vásárlás egy voksolás is: támogatjuk vele a választott vállalatot, s az általa képviselt ügyeket – ezért is jó lehet egy természetet tisztelő, azt támogató gyártót preferálni.

A natúrkozmetikumok gyártói között nagy arányban találunk olyan cégeket, amelyek az állatvédelem mellett is elkötelezettek. A termékeken a legtöbbször a „Leaping Bunny”, „Cruelty free” ikonok, vagy a „Not tested on animals” feliratok hívják fel a figyelmet. 

5. Gazdaságosság

A jó minőségű természetes kozmetikumokból egészen kis mennyiség is elegendő lehet, hogy kifejtse jótékony hatását. Ebből kiindulva egy hosszútávú és gazdaságos befektetésnek is minősülhet, amelyet a saját szépségünkre fordíthatunk.

Egyre több jó minőségű natúrkozmetikumot találunk a boltok polcain, érdemes hát kísérletezni. Egy lemosó – arckrém – fényvédő alaphármast beszerezni nem kíván kifejezetten nagy ráfordítást, de a bőrünk minden bizonnyal meghálálja a gondoskodást!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X