Kult

10 cikk, amit nagyon szerettetek idén az egy.hu-n

Történelem mellett a jelenvaló, megosztó kérdések között egy-egy játék, kvíz, és persze sok jó recept – íme néhány cikk, amit nagyon szerettetek idén Ti, az egy.hu olvasói.

Az egy.hu-val, az egy.hu-nál dolgozni, írni jó dolog. Egyrészt mindig meglep, hogy újra és újra más és máshogy érdekel Benneteket, mint hinnénk, másrészt kiszámítható is, mi kell, mert a minőséget mindig felismeritek. Az idei közel kétezer megjelent cikkünkből hoztunk most egy rövid válogatást: 10 részletet 10 olyan írásból, amit valamiért nagyon szerettetek. 

Ez évig élő történelem: Erzsébet királynő bemutatása

70 év uralkodása képekben: fotóválogatás II. Erzsébetről című cikkünket megjelenésekor, a királynő születésnapján is nagyon szerettétek, de az uralkodó halála napján is sokan olvastátok. Talán nem véletlen, hogy ez az asszony, aki a múlt század történelmét és egy egész nemzet alakulását formálta mindannyiunkat lenyűgöz. Róla képeket nézegetni egyszerre történelemóra, ismeretszerzés és valljuk be: bulvárélvezkedés is. Reméljük, hogy a cikkben sok érdekességet találtok majd! ITT OLVASHATJÁTOK.

Nagyon is aktuális: interjú az oktatásról

„Az iskolában bekövetkezik az a társadalmilag is támogatott bűncselekmény, hogy a gyerekek 6-8 órát ülnek” című anyagunkat alig három hete tettük közzé az oldalon, mégis az idei év egyik legolvasottabb cikke lett. Erős és minden bizonnyal sokak által igaznak tekinthető állításokat tesz benne Szemlék Ákos tanár. Arról beszélgettünk vele, hogy szakemberként milyennek látja a mai iskolás korú gyerekek mentális és fizikai állapotát, és hogy mire lenne szükségük valójában.

Egy részlet az interjúból: „A jelenleg működő társadalmi berendezkedés sem céljaiban, sem felépítésében nem alkalmas arra, hogy jól működő, pszichés szorongásoktól mentes, boldog embereket neveljen. Minden, amit tehetünk, az a károk minimalizálása. Ezt pedig nem az intézményesített oktatási rendszerek fogják megtenni. 

Az oktatási rendszer jelenleg kitűnően ellátja a feladatát abban az értelemben, hogy hozzászoktatja a gyerekeket az állandó stresszhez, a megfelelési kényszerhez, a jutalom-büntetés elvű szemléletmódhoz, valamint a legyártott dogmák mentén való gondolkodáshoz.

Hozzászoktatja őket ahhoz a világhoz, amelyben majd boldogulniuk kell.

Ha alapvető változtatásokat eszközölsz ebben az oktatási rendszerben, és szabad, boldog, kreatív gyerekeket nevelsz, nehezen fogják megtalálni a helyüket ebben a világban. Esetleg építenek egy másikat, és ezt a kockázatot – a fennálló modell szempontjából – nem lehet bevállalni. Szóval, nem az történik, hogy jön a csoda, megváltoztatja a rendszert és mindenkinek jó lesz. Hanem jön a csoda, mi megváltozunk, amitől megváltozik a rendszer, és mindenkinek jó lehet.”

A teljes anyagot ITT OLVASHATJÁTOK.

Kerti gondjaink: a tuják sorsa

Az egy.hu-nál nagyon is hiszünk abban, hogy a kert nemcsak „kert”, egy földterület, hanem maga az élet is. Jó talajban teremnek egészséges ételek, amelyek aztán táplálnak bennünket, ahogyan tápláltak évezredeken át nemzedékeket – és reméljük, ha elég jó döntéseket hozunk (minél hamarabb), táplálhatnak még sok utánunk jövő generációt. Ugyanakkor nem beszélhetünk a kert dolgairól anélkül, hogy ne szólnánk korunk egyik legnagyobb veszedelméről, a klímaváltozásról. Sokan lerázzák magukról ezt a témát, vagy éppen kerülgetik, mint a forró kását, de aki dolgozik a földdel, látja: a változás a szemünk előtt zajlik. Egyre mélyebbre kerül a víz a földben, évről évre más növények jelennek meg nálunk – és tűnnek el olyan régi ismerősök, amelyektől nem hittük, hogy búcsúznunk kell. Ilyenek a tuják is. Cikkünket, amelyben arról írunk, miért vész ki a kertekből ez a növény, s amelyben öt alternatívát mutattunk, mivel érdemes pótolni a kertből kitikkadt fajtákat, sajnos nagyon szerettétek, mert témája túl sokakat érintett. A teljes írást ITT TALÁLJÁTOK.

Örök vita, békés formában

Vannak persze olyan kérdések, amelyekben nehezebb megérteni egymást, épp ezért mindig és mindenkor össze tudunk veszni rajtuk. Ilyen az a kérdés is, hogy hány éves korig szabadna autót vezetni? Dr. Jászberényi József gerontológus kollégánk vallja, hogy a nyugdíjasok is nyugodtan helyet foglalhatnak a volán mögött – természetesen bizonyos alapvetéseket betartva –, és az olvasóknak is elmondta szakmai érveit. Írását ITT OLVASHATJÁTOK.

A legkedvesebb recept: kenyérsütés otthon – kezdőknek  

Aki törődik azzal, mit eszik, s honnan jön az az étel, egy idő után biztosan szeret otthon elkészíteni ezt-azt. Profibbak akár egy kenyeret is. A magukat leginkább komolyan vevők – talán épp a koronavírus alatt – megismerkedtek a kovászos kenyér készítésének művészetével, de sokan mások is házi kenyérsütésre adták fejüket. Ezért is lehet az, hogy idei évünk legolvasottabb receptje az, amelyikben bemutatjuk, milyen a kenyérsütés otthon – kezdőknek! A cikket ITT TALÁLJÁTOK.

Étel, de másképp: riportunk egy sáfránymezőről

Kilója 12 millió forint, és nálunk is terem – ez a sáfrány! Újságírónk, Gáspár Kinga hétről hétre izgalmas emberekkel beszélget, és időről időre izgalmas helyszínekre is ellátogat, hogy megismerhessük, milyen egy hazai csokiműhely, mi történik a krakkói adventi vásáron vagy éppen hogyan néz ki egy Székesfehérvár melletti sáfrányszüret. 

„A kert ébredésére érkeztünk Úrhidára, a Horváth családhoz, az Úrhidai Sáfrány- és Gyümölcsmúzeumba. Csodálatos nap ígéretét sejttették a különleges fények a gyümölcsfagyűjtemény mellett kezdődő sáfrányosban. A fűszerű bokrocskákból előhivalkodó hatszirmú lila virágok mindegyikében egy hármas osztatú bibeszál a garancia arra, hogy a virágot nem fogjuk természetvédelmi megfontolásból megkímélni. Ilyenkor a család apraja-nagyja a sáfrányszedéssel és feldolgozással van elfoglalva, testvérekkel, nagyszülőkkel együtt, hiszen a kinyíló virágokat minden egyes nap le kell szedni, különben elhervadnak, tönkremennek, ezzel együtt a sáfránybibe is elértéktelenedik. A sáfrány egy hónap alatt virágzik le, az október így a szüret ideje. A család egyik része a kertben gyűjti a virágokat, az asszonyok – elsősorban az idősebbek – odabent bibézik a sáfrányt, majd gyorsfagyasztás és szárítás következik, és megy is a termés az erre a célra szánt üvegekbe. Száraz, hűvős és legfőképpen fénytől védett helyen kell tárolni, különben veszít élvezeti értékéből és hatóanyagaiból.”

A teljes cikket ITT OLVASHATJÁTOK.

Távoli vidékek: sorozatunk távol-keleten élő nőkről

Lefátyolozott arc, férfiuralom, szótlanság – Európában sokaknak ilyesmik ugranak be, ha Szaúd-Arábiában élő nőkről hallanak. Ha kiköltöző magyarokról beszélünk, talán még zordabb a kép. A valóság azonban természetesen nem (feltétlen) ilyen sötét: sok kedves, modern, a változásoknak örülni tudó nő és férfi él kint – legyen arab vagy külföldi, mindegy. Gabi történetét, amelyben arról mesélt, hogy egy nőt Szaúd-Arábiában sosem hagynak magára, nagyon szerettétek. ITT OLVASHATJÁTOK.

Ez a cikk Csányi Timi cikksorozatának részeként jelent meg. Büszkék vagyunk erre a sorozatra, amelyben Timi a Távol-kelet különböző országaiban élő magyar nők sorsát mutatta be az olvasóknak. Megismerhettünk egy fiatalon kikerült lányt, aki az anyaságban találta meg magát, egy üzletasszonyt, akinek saját bevallása szerint mára annyi pénze van, hogy az emberi ésszel felfoghatatlan, és olyan nőkről is olvashattunk, akik nem muszlimként élnek az egyik legkonzervatívabbnak tartott muszlim országban.

Közeli miénk: Erdély minden finomsága

10 erdélyi szó, amit Magyarországon alig ismernek – te hányat használsz közülük? – hangzott a kérdésünk, amely sokakat megmozgatott. Kvízünk Erdély tájain barangolt keresztül-kasul, feldobva olyan szavakat (is), amelyeket talán csak a legodafigyelőbb hazajárók/turisták értettek meg ezidáig. Külön öröm számunkra, hogy a kvíz illusztrációit fotósunk, Krisztics Barbara készítette, aki tavaly Borbás Marcsival járta be a legszebb vidékeket, mikor Marcsi erdélyi gasztronómiájáról szóló könyvét készítették. Ha játszanátok egyet, a kvízt ITT ÉRITEK EL.

Hagyományos tudás

Vannak témák, amelyeket sosem szeretnénk „elfelejteni”, háttérbe szorítani. Ahogyan rendszeresen beszélünk a kert dolgairól és a határon túli magyarság értékeiről, sorsáról, úgy az ősök tudását is igyekszünk időről időre leporolni, elétek tárni újabb és újabb, érdekes formában. Kassai Tini írását, melyben hasznos táplálkozási tanácsokat gyűjtött a régi időkből (ki ne tudná, péntekre bableves, vasárnapra hús dukál?!), nagyon szerettétek, és legnagyobb örömünkre Ti is meséltetek, nálatok milyen egykori szokások épültek be a mindennapok konyhájába. Ezúton is köszönjük, hogy tanítottatok nekünk! Tini írását ITT OLVASHATJÁTOK.

Könnyed otthoni semmiség

Ha már nagymamák és örökséggondozás: nem csak súlyos dolgokkal foglalkozunk az egy.hu oldalán, hiszen éppen azt szeretnénk, hogy a komoly és könnyed témák jól megférjenek egymás mellett, ahogyan az életünkben sem csak ez vagy éppen csak az van. A nagyi örökségének ápolása sem feltételen unalmas, kopottas, öregedő emberek elfoglaltsága: a fiatalok kertjében is helye lehet az örökölt zománcos lábasnak meg a zsíros bödönnek – ha nem is olyan formában, ahogy a mamánál megszokhattuk! A vidéki kertek diszkrét bája: keltsük életre a nagyik örökségét! című írásunkat szerettük mi is, szerettétek ti is. A tippeket ITT TALÁLJÁTOK egy kis ízelítőt viszont itt is mutatunk:

 

Ajánljuk még:

Hajdan ezen a napon kezdődött a tanév: erre emlékeztet a gergelyjárás hagyománya

Gergely napja a népi kalendárium szerint a jeles napok egyik leggazdagabbika – nemcsak a gazdaságban ekkor esedékes munkálatok miatt, hanem az iskolás gyermekek számára is. A balázsjárás erdélyi, palóc és alföldi szokás-párja ugyanis, a gergelyjárás éppen arra volt hivatott, hogy kedvet csináljon a gyermekeknek az iskolához. 

 

Már követem az oldalt

X