A vidéki kertek diszkrét bája: keltsük életre a nagyik örökségét!

Kert

A vidéki kertek diszkrét bája: keltsük életre a nagyik örökségét!

A vidéki kerteknek van valami nosztalgikus, marasztaló bája. Talán ilyen volt a nagyié? Vagy egy mesében láttuk? Ki tudja. Ezt a kellemes, szívet melengető hangulatot néhány régi edénnyel, kerti virággal, vadvirággal magad is megidézheted.

Nem szükségszerű, hogy legyen többféle vázád. (Bár minden lánynak kell, hogy legyen egy olyan vázája, amibe azt az egy szál rózsát bele tudja tenni, mert a borospalack csak rövid ideig menő.) Nem kell mindig a növényhez passzoló kaspót venni. Annyi minden van otthon, a ház körül, a konyhában, ami tökéletes arra, hogy időnként, átmenetileg vagy hosszú távon virágtartóvá lényegüljön. Új életre kelnek így a már mellőzött tárgyaink, és a nyár egyszerű virágaival igazán bájos hangulatot teremtenek. Mert ezek a növények valahogy szinte ilyenekbe kívánkoznak!

Ha túl nagy az edény, vagy lyukas, akkor tegyél bele egy befőttes üveget, vagy kiürült tejfölösvödröt. Helyezd ebbe a virágokat!

Túl nagy az edény vagy féloldalas? Rakj köveket az aljába, hogy véletlenül se boruljon fel, ha jön a szélvihar!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nagyobb virágokat szeretnél elhelyezni benne? Önts az aljába homokot vagy finom sódert, az ebbe szúrt virágok biztosan meg fognak állni.

Íme, néhány példa edényre és virágra:

A dédi bádog locsolókannáját már nem használta senki. A kert fénypontja lehet, benne a búzavirág és a nyári kert apró fehér virágai, amelyek együtt tökéletes harmóniát alkotnak. Mivel a bádogot már kicsit elnyűtte az idő, így egy vízzel telt befőttesüveget rejt a kanna, abból törnek elő a virágok.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Egyszerű, fehér kancsó, jól mutat a mozaikberakásos kerti asztalon. A virágcsokorban a nyári kert virágait gyűjtöttem össze, a szelíd fehérnek és a sárgáknak kellemes ellenpontja a barátcserje kékje.

A fehér a tisztaság, az egyszerűség színe. A fehér virágokkal teli régi mosdótál ezt a letisztult eleganciát idézi.

A fátyolvirág, a nyár derekán nyíló, útszéli ernyősvirágzatú növények egyszerűsége szemet gyönyörködtető látvány.

A régi vizeskancsóban szintén az ernyősvirágzatúak kapnak helyet. A rózsák szépségét kihangsúlyozzák, lazává és könnyeddé varázsolják a csokrot, ami a kerti parti büféasztalának éke lehet. Fontos, hogy a nagy melegben akár naponta kétszer is cseréljük a vizet, mert a zavaros, erjedő „közeg” nemcsak nem szép, hanem akár „szagos” is lehet.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ha nincs váza, akár egy befőttesüveg magában is megteszi! Egy szép spárga-masnival még ünnepivé is válhat. A régi, romantikus horgolt terítő az ártatlan fehér mezei virágokkal egyszerű és könnyed. Nagyon mutatós, egy esküvőn sem vallana szégyent.

Elegancia és nagyravágyás? Az egyszerű virágok egészen más arcukat mutatják, ha elegáns környezetbe helyezzük őket. Ünnepi kerti mulatság vagy rendhagyó családi esemény alkalmával egy markáns színű terítő, drapéria adhatja meg az alaphangulatot. Ezt ellenpontozhatják az egyszerűségükben is tündöklő, filigrán növények. 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Nyírfaágakból összeácsolt virágtartóból omlanak ki a könnyed lobéliák. Hosszú időn át páratlan dísze lehet a kert árnyas részének, a terasznak. Ügyes kezűek a metszés után elkészíthetik. Nálunk egy vihar tépázta meg a nyírfákat, a letört ágak keltek új életre így.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Az alumínium lábasokat a konyhából száműzni kellett, de fűszerkertként még kiváló szolgálatot tehetnek. Egy öreg szánkón, félárnyékban tengetik tovább mindennapjaikat.

De vigyázat, az ilyen lábasos-fazekas beültetések könnyen giccsbe fordulhatnak!

Árnyas, használaton kívüli hátsó bejárat. Olyan, mintha a természet magáévá tette volna, de azért ehhez kellett némi segítség. Ám ha megfelelő a mikroklíma, ha elhelyezzük az odaillő tárgyakat és adunk nekik egy löketet: mohát, gyökeret, növényeket, akkor már tényleg a Teremtőre bízhatjuk a többit. 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Kosárként lehet, hogy már elfáradtak praktikus hordozóink, de jó szolgálatot tehetnek még virágtartóként. Nagy előnyük, hogy látványos, nagy kompozíciókkal tervezhetünk hajdani kosarainkba. Természetesen érdemes valamivel kibélelni a kosarakat vagy edényekben helyezni bele a virágokat, hogy a locsolástól ne menjenek tönkre.

Fotó: Unsplash / Tassilo Gröper

Nyitókép: Unsplash / Alexey Savchenko

 

Ajánljuk még:

Ma is hasznos a Posoni kert – az első magyar kötet a kertészkedésről, 1667-ből

Sok filmben látunk olyan jelenetet, amelyben a főhős kinyit egy hatalmas könyvet, és abból gomolygó fényes varázsfüst tör elő, amely aztán magába szippantja a gyanútlan nyitogatót. Sosem gondoltam, hogy valaha fogok hasonlót érezni. Igaz a látványos effektek elmaradtak, azonban nincs mit szépíteni rajta: a könyv úgy ahogy voltam, magába szippantott…