Egy életünk van, ezt kell jól csinálni! – Megújult az egy.hu
Olvasási idő: 4 perc

Egy életünk van, ezt kell jól csinálni! – Megújult az egy.hu

Hatodik éve működik az egy.hu online életmódmagazin, és az idei tavasz a megújulás jegyében zajlott. Letisztult tematikával, friss arculattal, felhasználóbarát megoldásokkal folytatjuk a munkát. Ez alkalomból az alapítóval, Borbás Marcsival beszélgettünk.

Az elmúlt években széles körben népszerű online magazinná nőtte ki magát az általad alapított egy.hu. Mi volt a célja az idei megújulásnak?

Minden sajtótermék életének szerves része a folyamatos önvizsgálat, hiszen működésünk hatékonyságát az olvasók igazolják vissza. Az egy.hu az elmúlt öt évben az induló lapok kísérleti fázisában működött, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az életmód különböző vonatkozásaival foglalkozó magazinok sorában hiánypótlónak bizonyul bizonyos témákban. Színvonalas gasztronómiai magazin több is van, de mi elsősorban a tradicionális gasztronómiai örökség megőrzését képviseljük, helyet adva a kísérletezésnek és a csúcsgasztronómia kiválóságainak. Kertészeti magazinokat is találunk, azonban olyan online magazin, amelyben a kertről nemcsak írnak, hanem folyamatos kertművelési tapasztalatokra fűzik fel a témákat, csak mi vagyunk.

Remek magazinjaink vannak egészségmegőrzés témában, de az egy.hu integráltan mutatja meg az egészség összetett vonatkozásait a gasztronómia, a kert, a környezetvédelem és a fenntarthatóság összefüggésében: a tradicionális magyar gasztronómia és életvitel megmutatása mellett a mai ember számára fenntartható, egészséges táplálkozási- és életmód-mintázatokat is bemutatjuk. A mai, korszerű életfelfogás ugyanis az egészségtudatosságra épül, ez pedig az élet minden területéhez kapcsolódik. Nagyon fontos, hogy minden témát összefüggéseiben értelmezzünk, ne elszigetelten, önmagában vizsgáljunk, hiszen az élet egyes területeit sem lehet – és nem is kell – elválasztani egymástól.

Nagyon informatív oldalak léteznek a fenntarthatósággal és környezetvédelemmel kapcsolatban is, nálunk viszont ezek a témák beágyazottan, az életmód aspektusaiból közelítve jelennek meg. Nagyszerű kulturális magazinjaink is vannak Magyarországon, de az egy.hu-n a kulturális tartalmak nem elszigetelve, hanem az örökséggel, a hagyományokkal és a fenntarthatósággal kapcsolatban jelennek meg. Ezek a jellegzetességek vezettek a felismeréshez, hogy érdemes koncentráltabb, letisztultabb rovatrendszerben mutatni meg erősségeinket – főként azért, mert olvasóink is ez iránt mutattak igényt. Összességében tehát

a letisztult arculattal és tematikával jobban körvonalaztuk értékrendünket, és pontosabban látszik, amit képviselünk.

Milyen főbb rovatok mentén jelennek meg a tartalmak az új oldalon?

A tematikus hangsúlyokat a Konyhám, Kertem, Természetesen és Örökség rovataink képviselik, illetve saját rovatban gyűjtjük a kifejezetten hozzám kapcsolódó írásokat és videókat: interjúkat, személyes tartalmakat. Az a tapasztalatunk ugyanis, hogy rajongóim régebbi anyagokat is szeretnek visszakeresni, és sokszor tőlem kérdezik ezek elérhetőségét, így a Marcsi rovatban mindenki könnyen megtalálhatja ezeket. 

A rovatstruktúrába beépítettünk egy új funkciót is: a Konyhám rovat alatt Felhasználói receptek fület is találnak az olvasók. Az évek során nagyon sokan osztották meg velünk saját receptjeiket, és szerettünk volna méltó helyet biztosítani az olvasói receptek számára, egyúttal pedig lehetőséget nyújtani a felhasználóknak, hogy az egy.hu-n olvasott, megkedvelt recepteket saját gyűjteménybe rendezhessék, saját, jelszóval védett oldalukon. Ezzel a céllal fejlesztettünk a Felhasználói receptek oldalt, amelyet regisztrációt követően tudnak használni olvasóink. 

A Felhasználói receptek funkció további lehetőséget is kínál: a legjobb olvasói receptekből – természetesen szerzőjük hozzájárulásával – az oldalra is válogatunk időnként. Így egy-egy családi örökségként őrzött finomság közkinccsé válhat oldalunkon.

Az új rovatstruktúrán kívül miben mutatkozik még meg a tartalmi megújulás?

Korábbi értékes tartalmainkat megőrizve az új tartalmi építkezés már sokkal tudatosabban segíti az elmélyülést egy-egy témában, többek között újonnan indított sorozatokkal. Az arculatváltás előkészítésével párhuzamosan több új sorozatot is indítottunk, némelyik olvasottsága vetekszik gasztronómiai tartalmaink népszerűségével.

A Konyhám fő rovathoz tartozó Étkezési kultúra rovatunkban a Terülj, terülj, asztalkám! című sorozatban mutatjuk be a különböző étkezési alkalmak terítési szokásait, etikettjét. Ugyanebben a rovatban kezdtük el Az evőeszközök története című sorozatunkat, melyben az egyes étkezési kellékek történetének járunk utána.

A régi szakácskönyveket bemutató népszerű sorozatunk a Konyhám fő rovat Gasztronómia rovatában jelenik meg Van egy jó szakácskönyved? sorozatunk, amelyben olyan könyveket mutatunk, melyek bárki polcán ott lehetnek, és amelyeket érdemes forgatni még a digitális világban is. Egyben szempontokat is adunk e sorozatban a szakácskönyvek olvasásához, megítéléséhez. 

 

Kertem fő rovatunk Éltető kert alrovatában olyan sorozatokat indítottunk, mint a Védett növényeink, a Magyarország madarai, az Invazív növények, küldetésünk ugyanis, hogy ne csak a konyhakert gondozásának tudnivalóit osszuk meg, hanem felhívjuk a figyelmet a körülöttünk élő fajok biodiverzitásban betöltött szerepére is. Ugyanitt jelenik meg A történelem híres kertjei sorozatunk is, amelyben a világ kertépítészeti különlegességeit mutatjuk be a kezdetektől napjainkig.

Természetesen fő rovatunk Életmód alrovatában találják olvasóink Hétköznapi minimalizmus sorozatunk cikkeit. Ezekben az írásokban a mindennapi élet fenntarthatósági szempontból kulcsfontosságú mértéktartásával foglalkozunk, a kevesebb több szemlélet mentén. 

Újonnan indult, különleges sorozatunk a kerékpározásról szól, annak minden életmódbeli aspektusával. A mozgás és a sport ugyanis legalább annyira fenntarthatósági kérdés, mint a vegyszermentes gazdálkodás a kertben. Úgy tapasztaljuk, hogy olvasóink körében is nagyon népszerű ez a téma.

A sorozatokon túl rengeteg honismereti, örökségismereti és túrázós anyagunk jelenik meg, így sok helyre el tudjuk vinni olvasóinkat cikkeinket keresztül.

 

A változás látványos, nemcsak a letisztult tematika szempontjából. Teljes arculatváltás is történt. Melyek a legmarkánsabb vizuális újítások az oldalon?

Az arculatváltás természetesen a tartalmi megújuláshoz igazodott – a természetesség jegyében. A design megtervezésében az egyik fő szempont az volt, hogy ne csak szép legyen, de funkcionális is, ezért

egyszerűségre törekedtünk, ugyanakkor fontos volt, hogy vizuálisan is visszaköszönjenek az oldal tematikus hangsúlyai: a konyha és a kert, a természet és a tiszta élet.

A natúr színek és a háttér motívumai is ezt szolgálják. Emellett az új arculatban jobban elkülönülnek az egyes tartalomtípusok, így az olvasó számára is könnyebb eligazodni.

 

A megújulás lényege tehát a koncentráltabb tematikus és letisztultabb vizuális megjelenés volt, felhasználóbarát megoldások beépítésével.

Ezzel is megerősítjük hitvallásunkat, hogy egy életünk van, ezt kell jól csinálni! 

Összességében egy szebb, szerethetőbb oldal született, és ezt olvasóink is azonnal visszaigazolták.

Kapcsolódó tartalom
Cigánypecsenye savanyított céklával
| 2025. június 10

Cigánypecsenye savanyított céklával

Borbás Marcsi receptje