Egészség

Kisböjti fogások adventre

Sokan a karácsonyt megelőző időszakban is böjtölnek. Nemcsak a testünknek tesz jót a hétköznapi rutin megszakítása, a megvonás, hanem a lelkünket is edzi. Persze nem minden esetben olyan kemény az önmegtartóztatás: van, hogy még ízletesebbek a böjti ételek, mint a hétköznapi menü. Ha rajtunk múlik, ez idén legalábbis így lesz. 

„Ahogyan van ideje az ünnepnek és a táncnak, úgy van ideje a csendnek és a befelé figyelésnek is. Az évkör rendjében a magyar hagyomány szerint két hosszabb böjti időszak volt: a karácsonyt megelőző „kisböjt”, valamint a húsvét előtti 40 napot felölelő „nagyböjt”. Előbbit ma már inkább adventként ismerik, és a böjt helyett még keresztény körökben is inkább egyfajta karácsonyra való békés készülődést jelent, utóbbi inkább él valódi böjtként az emberek tudatában” – írta egyik cikkében szerzőnk, Pottyondy Ákos. 

Sokfajta böjt létezik, talán a legismertebb a húsmentes változat, a léböjtöt pedig sokan ma már inkább fogyókúraként értelmezik. 

Nem sokat ér azonban a böjtölés, ha nem társul hozzá a befelé figyelés, (mármint nem a korgó gyomor hangjaira persze, hanem a lélek rezdüléseire) és a kellő szakértelem, főleg, ha a böjtölésünk inkább az életmódváltás határait súrolja. 

Aki azt akarja, hogy a kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon, azaz jókat egyen, miközben a húst hanyagolja, mutatjuk, milyen finom ételeket csempészhet bele a menüsorba! 

 

TÉSZTAFÉLÉK
BÖJTI RECEPT: ZÖLDSÉGES SPAGETTI

 

Már követem az oldalt

X