Hozzávalók:
Pitetészta
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojás,
- 1 ek víz
- 1 kk só
- 1 kk cukor
Töltelék
- 2 kisebb cukkini
- 2 sárgarépa
- 2 burgonya
- 1 szál újhagyma
Öntet
- 4 tojás
- 3 dl zsíros tejszín
- 10 dkg sajt
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzunk vele túl sokáig, hiszen a vaj gyorsan olvad, amitől a tésztánk nehezen kezelhetővé válik. Ha a pite alapja összeállt, kézzel nyomkodjuk bele a sütőformába. Nem szükséges kinyújtani, kézzel is tökéletesen el tudjuk oszlatni a pitetálban. Ezután kétféleképpen folytathatjuk a műveletet. Elősüthetjük a tésztát, de akkor mindenképpen valamilyen súlyt kell használnunk, hogy ne levegősödjön fel. Süthetjük azonban együtt a töltelékkel is, ekkor alaposan szurkáljuk meg a tésztát egy villával.
A cukkiniket, a sárgarépát és a burgonyákat szeleteljük vékony, hosszú darabokra, és rendezzük őket szép kör alakba a tésztán. Először a cukkinivel kezdjük, az lesz a sorvezető, majd tegyük közé a többi zöldségből vágott vékony szálakat. (A cukkinit zöldséggyaluval, a sárgarépát pedig zöldséghámozóval lehet szép vékony csíkokra vágni.) Végül az apróra vágott újhagymát is szórjuk a zöldségek közé. Az ételt az öntettel fejezzük be. Először pici sóval habosra verjük a tojásokat, amiben jól elkeverjük a tejszínt és a lereszelt sajtot is. Ezzel öntözzük meg a pitét. Figyeljünk, hogy mindenhová jusson belőle. Ezután mehet is a sütőbe, ahol 180 fokon 20-25 perc alatt a zöldségek megpuhulnak, a tejszínes-tojásos keverék pedig rezgőssé válik.
Ez a recept is része Borbás Marcsi február havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.