Zöldséges pite

Gasztro

Zöldséges pite

Puha, meleg, laktató ebéd vagy vacsora!

Hozzávalók:

Pitetészta

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás,
  • 1 ek víz
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor

Töltelék

  • 2 kisebb cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 2 burgonya
  • 1 szál újhagyma

Öntet

  • 4 tojás
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 10 dkg sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzunk vele túl sokáig, hiszen a vaj gyorsan olvad, amitől a tésztánk nehezen kezelhetővé válik. Ha a pite alapja összeállt, kézzel nyomkodjuk bele a sütőformába. Nem szükséges kinyújtani, kézzel is tökéletesen el tudjuk oszlatni a pitetálban. Ezután kétféleképpen folytathatjuk a műveletet. Elősüthetjük a tésztát, de akkor mindenképpen valamilyen súlyt kell használnunk, hogy ne levegősödjön fel. Süthetjük azonban együtt a töltelékkel is, ekkor alaposan szurkáljuk meg a tésztát egy villával.

A cukkiniket, a sárgarépát és a burgonyákat szeleteljük vékony, hosszú darabokra, és rendezzük őket szép kör alakba a tésztán. Először a cukkinivel kezdjük, az lesz a sorvezető, majd tegyük közé a többi zöldségből vágott vékony szálakat. (A cukkinit zöldséggyaluval, a sárgarépát pedig zöldséghámozóval lehet szép vékony csíkokra vágni.) Végül az apróra vágott újhagymát is szórjuk a zöldségek közé. Az ételt az öntettel fejezzük be. Először pici sóval habosra verjük a tojásokat, amiben jól elkeverjük a tejszínt és a lereszelt sajtot is.  Ezzel öntözzük meg a pitét. Figyeljünk, hogy mindenhová jusson belőle. Ezután mehet is a sütőbe, ahol 180 fokon 20-25 perc alatt a zöldségek megpuhulnak, a tejszínes-tojásos keverék pedig rezgőssé válik.

Ez a recept is része Borbás Marcsi február havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során. 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X