Böjti recept: az igazi dödölle

Gasztro

Böjti recept: az igazi dödölle

Vilma néni receptje.

Hozzávalók: 

  • 1 kg C típusú, öreg burgonya
  • kb. 8 ek. rétesliszt
  • 1 ek. só
  • a sütéshez olaj
  • 2 nagy fej hagyma

Elkészítés:

Tovább olvasok

A krumplit megpucoljuk, feldaraboljuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Amíg fő, két nagy fej hagymát felaprítunk félkarikákra, olajon pirosra sütjük, majd lecsorgatva a zsiradékot, kiszedjük egy tányérra. 

Amikor a krumpli megfőtt, a lábosban a vízzel együtt összetörjük, majd így forrón, annyi réteslisztet adunk hozzá, hogy olyan sűrűvé váljon, amelyet, már alig tudunk kavarni. Jó, ha valaki segít és fogja a lábost, mert kicsit nehéz a masszát keverni. Ha a masszánk elkészült, kiterítjük egy tálcára, majd egy másik tálcára pedig kiszaggatjuk a dödölléket. 

Nem baj, ha nem túl szabályosak, annál jobb, minél rusztikusabb. Ha elegánsabb külsőt szeretnénk adni ennek az egyszerű parasztételnek, akkor két kanállal formázzunk meg minden darabot. Végül süssünk piros, ropogós kérget a gombócokra egy forró serpenyőben egy kevés olajon,  majd szórjuk meg a karamellizált hagymával és tálaljuk sok- sok tejföllel.

Ez az étel eredetileg természetesen sertészsírral készül, de böjti időben ezt helyettesíthetjük olajjal is.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X