Böjti recept: az igazi dödölle

Gasztro

Böjti recept: az igazi dödölle

Vilma néni receptje.

Hozzávalók: 

  • 1 kg C típusú, öreg burgonya
  • kb. 8 ek. rétesliszt
  • 1 ek. só
  • a sütéshez olaj
  • 2 nagy fej hagyma

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, feldaraboljuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Amíg fő, két nagy fej hagymát felaprítunk félkarikákra, olajon pirosra sütjük, majd lecsorgatva a zsiradékot, kiszedjük egy tányérra. 

Amikor a krumpli megfőtt, a lábosban a vízzel együtt összetörjük, majd így forrón, annyi réteslisztet adunk hozzá, hogy olyan sűrűvé váljon, amelyet, már alig tudunk kavarni. Jó, ha valaki segít és fogja a lábost, mert kicsit nehéz a masszát keverni. Ha a masszánk elkészült, kiterítjük egy tálcára, majd egy másik tálcára pedig kiszaggatjuk a dödölléket. 

Nem baj, ha nem túl szabályosak, annál jobb, minél rusztikusabb. Ha elegánsabb külsőt szeretnénk adni ennek az egyszerű parasztételnek, akkor két kanállal formázzunk meg minden darabot. Végül süssünk piros, ropogós kérget a gombócokra egy forró serpenyőben egy kevés olajon,  majd szórjuk meg a karamellizált hagymával és tálaljuk sok- sok tejföllel.

Ez az étel eredetileg természetesen sertészsírral készül, de böjti időben ezt helyettesíthetjük olajjal is.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.