Hozzávalók:
- 2 kg egész kárász, keszeg vagy balin (bármely más fehér húsú hal)
- 4-5 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só
- szemes, fekete bors
- olaj
- babérlevél
- mustármag
- csípős paprika
- 2 db citrom
Elkészítés:
A megtisztított halat centinként beirdaljuk, és alaposan megsózzuk. (Lehet bátran sózni, mert a halhús elbírja.) A kisebb halak egészben maradhatnak, a nagyobb testűeket értelemszerűen szeletekre vágjuk.
Az olajos halhoz rétegezve egy magas falú tepsibe vagy jénaiba tesszük a hozzávalókat.
A rétegezés lényege, hogy egy sor hagymára mindig egy rétegnyi szeletelt vagy egész hal kerül, egészen addig, míg meg nem telik az edényünk. Ha szeretjük csípősen, akkor erős paprikát is karikázhatunk rá. Ezután hozzátesszük a borsot és a babérlevelet, végül a karikára vágott citromot. A citromban lévő sav nagyon fontos szerepet játszik a szálkák lebontásában, ezért ezt semmiképp se hagyjuk ki! Ezután annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, majd 100-120 °C-os sütőben 6-7 órát sütjük.
Akkor van készen, amikor az olaj szépen letisztult, és a hal csontjai, apró szálkái teljesen porhanyóssá váltak. Amint lehűlt, fogyaszthatjuk. Üvegekben el is rakhatjuk, mint egy befőttet. (Fontos, hogy a haldarabokat teljesen befedjük a fűszeres olajjal.)
Tipp: Fazékban, tűzhelyen is készíthetjük. Ebben az esetben is lefedve, lassú tűzön konfitáljuk a halat.
Ajánljuk még: