Böjti recept: Juhtúrós lepény

Gasztro

Böjti recept: Juhtúrós lepény

Kelt tésztás, húsmentes csoda!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35-40 dkg rétesliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek sertészsír
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 kk só
  • tej, szükség szerint

A töltelékhez:

  • 25 dkg juhtúró
  • kevés vaj
  • 2 tojás
  • 3 db főtt krumpli
  • kapor
  • tejföl, szükség szerint

Elkészítés:

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával jól összedolgozzuk, majd meleg helyen megkelesztjük. A töltelékhez az összenyomott főtt krumplit összekeverjük a juhtúróval, majd a tojásokkal lazítjuk. Ha szükséges, tejfölt is adhatunk hozzá.

Kaporral ízesítjük a tölteléket, majd a már megkelt tészta tetejére kenjük. Pihentetjük az összekészített ételt, még kb. 20 percig kelesztjük, majd olvasztott vajat csöpögtetünk rá, végül forró sütőben készre sütjük.