A legtutibb zellerkrémleves

Gasztro

A legtutibb zellerkrémleves

Segal Viktor receptje

Múlt héten írtunk egy cikket arról, hogy milyen sok okból érdemes zellert fogyasztani, most pedig egy igazán különleges receptet mutatunk, amiben ki is próbálhatjátok! 

Hozzávalók

  • 3 közepes zeller
  • 1 fej fehér hagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • fél citrom leve
  • 12 db kisebb méretű barna csiperkegomba
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk lestyánlevél
  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés

190 fokra előmelegítjük a sütőt. A zellereket meghámozzuk, elfelezzük, és egyenként alufóliába csomagoljuk. Egy tepsibe rakjuk őket, és a sütőben kb. 90 perc alatt megsütjük.

Ha annyira kihűltek, hogy hozzá tudunk nyúlni, akkor elkezdhetünk velük dolgozni. Kicsomagoljuk a fél zellereket, és két felet félrerakunk. A hagymát felvágjuk, vajon elkezdjük pirítani, majd rádobjuk a feldarabolt zellereket is. Ha átpirultak, felöntjük a zöldségalaplével, és az egészet felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, és amint összefőttek a zöldségek a lével, botmixerrel pürésítjük. 

Közben a maradék zellert szép, apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk őket a vajon. A gombafejeket is hozzáadjuk.

A levest közben még fűszerezzük a lestyánnal, és citromlevet is adunk hozzá. Ha szükséges, akkor még sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a levesre halmozzuk a pirított zöldségeket.

Ha idő szűkében vagy, egy másik zellerkrémlevest is kipróbálhatsz, ami kicsit más hozzávalók felhasználásával, gyorsabban készül el, ha pedig nem leves formájában ennéd, ajánljuk nyersen is, például ebben az igazán diétás salátában, Borbás Marcsi receptje alapján.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.