Egészség

A ronda külső szép bensőt takar – zeller, a változókorban lévők segítője!

Az egyik legmegosztóbb zöldségféle: mindenki ismeri, ám vad, eleven, fűszeres zamata miatt akad, aki imádja, más még az illatát sem bírja. Megint mások szeretik vagy elfogadják az ételeket gazdagító ízét, de a látványát elutasítják, és kipiszkálják még felnőtt korukban is a levesből, pont úgy, ahogy a gyerekek jelentős része teszi a főtt zöldségekkel. Pedig a változókori tünetek egy jelentős részét lehetne enyhíteni zellerrel.

Én a zellerimádók közé tartozom: iszom almával, körtével szelídítve, fahéjjal bolondítva – turmixként, eszem nyersen, hasábokra szeletelve, mint a répát, kockázva-reszelve salátában, reszelve-ressre párolva rizs helyett. De régebben, amíg tehettem, ettem füstölt sajttal töltve, bundázva, rántva is. És megeszem a húslevesből is, mert a zellert én puhára párolva is szépnek és gusztának látom és egyszerűen szeretem az ízét. Ami másnak zellerből sok, az nekem biztosan kevés. Ha naponta nem is kerül a tányéromra,

hetente párszor egészen biztosan – és bizony a változókor küszöbén ácsorogva ezt nem is bánom.

De tudom, sokan még a látványát sem bírják, pedig a zeller annyira sokoldalú, szinte megszólal.

Számtalan jótékony hatása van, ami védi (változókortól függetlenül is) egészségünket, így talán érdemes lenne valamilyen módon mégis becsempészni a családi asztalra! Én például kipróbáltam, a fasírozottba kerülő hús egy részét is lehet apróra darált (vagy reszelt) zellerrel helyettesíteni – könnyebbé válik tőle a fogás, és nem tolakszik annyira az íze, mint amikor nem rejtjük véka alá jelenlétét. Érdemes néha trükközni ezzel, és akár pástétomba, zöldséges vagdaltakba, ragukba csempészni először kevesebb, később akár jelentősebb mennyiséget is – hátha mégis megszokják (netán meg is szeretik) a családtagok az ízét.

A változókorban lévő nőknek szinte kötelező vitaminforrás, nem mellesleg, ahogy a címben már jeleztük, fájdalomcsillapító hatása is közismert, valamint kiűzi a pangó, felesleges vizet a szervezetből, és ez klimax idején, amikor lassul az anyagcsere, nagyon is fontos szempont.

Ahogy az is, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma, amely szintén a lassuló anyagcsere miatt jelentős,

hiszen éppen ebben az életkorban lopakodnak fel azok a plusz kilók,

amelyektől később már szinte lehetetlen megszabadulni akkor, ha nem változtatunk egy nagyot életmódunkon, ha nem mozgunk az addiginál jóval többet, és ha nem módosítjuk kellőképp táplálkozási szokásainkat. Egyre többet mutathat a mérleg, ha nem engedünk el szeretett, de káros, vagy nem emelünk be addig figyelmen kívül hagyott, de egészségünket támogató alapanyagokat. Például a zellert.

Mert a zeller segít megőrizni optimális testsúlyunkat, de egy sor egyéb, a változókor idején kiemelt jelentőségű ásványi anyag és vitamin található benne: például gazdag foszforban, magnéziumban, kalciumban, káliumban, vasban, nátriumban, valamint jelentős mennyiségű B-vitamin is található benne, ami klimax idején (magamról is tudom), azért nagyon jó, mert természetes módon csillapítja le a zakatoló idegrendszert.

Gyulladáscsökkentő hatása is nagy jelentőségű klimax idején, hiszen a hormonális változások hatására sérülékenyebbé válnak a női ivarszervek,

gyakrabban gyullad be a hüvely, a méh, a petefészek, és gyakoribbá válnak a húgyúti fertőzések is.

Ha valaki valóban nehezen barátkozik meg ebben az életkorban már a zellerrel, és a zeller gumója és erőteljes íze taszítja, akkor érdemes eleinte (vagy teljesen) a szárzellerrel próbálkozni – mert üde zöldje vonzóbb a szemnek és (talán) az íze is egy árnyalattal enyhébb, mint a gumós változatnak. Valamint magas C-vitamin-tartalma is a szárzeller mellett szól, így, ha valakinek plusz C-vitamin-forrásra van szüksége – akár a nyár derekán is érdemes a szárzeller után nyúlni a kertben vagy a piacon.

Nyitókép: Yuval Zukerman 

Ajánljuk még: 

FŰSZER VAGY GYÓGYSZER? – NÖVÉNYEK, AMIK MINDKÉT MÓDON MŰKÖDNEK
A KLIMAX IZOMGYILKOS HATÁSAIT KÉZI SÚLYZÓVAL ELLENSÚLYOZHATJUK

 

 

Már követem az oldalt

X