Böjti recept: Krumplis csiga

Gasztro

Böjti recept: Krumplis csiga

Édes finomság fillérekből.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • ½  kg sima liszt
  • 15 dkg vaj 
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg kristálycukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2,5  dkg  élesztő
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 1 kockacukor
  • 2 ek olaj

Krumplikrémhez:

  • 20 dkg megtisztított, tisztán mért krumpli megfőzve, áttörve, kihűtve
  • kb 3 dl tejföl
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • + 1 tojássárgája a tészta lekenéséhez

Elkészítés:

Egy dl langyos tejben az 1 kockacukorral megfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, amibe elmorzsoltuk a vajat, beletettük a csipet sót, a két egész tojást, a kristály- és a vaníliás cukrot. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Miközben dagasztjuk, hozzáadjuk az olajat is. Alaposan kidagasztjuk, majd ½ óráig kelesztjük szobahőmérsékleten.

Közben elkészítjük a krumplis krémet. Az áttört, kihűtött krumplihoz  adjuk a vaníliás- és a kristálycukrot, a 2 tojás sárgáját, a citromhéjat, és habosra keverjük annyi tejföllel, hogy krémes állagú legyen.

Miután a tészta megkelt 2 cipóra osztjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük a krumplis krémmel. Henger alakúra feltekerjük, és a megtöltött tésztát 2 cm-es szeletekre vágjuk. Kivajazott tepsibe fektetve, egymástól kellő távolságra, mert még kelni fog süléskor is, lerakjuk. A tészta tetejét megkenjük felvert tojás sárgával és előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.

Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük a tetejét.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.