Hozzávalók:
A tésztához:
- ½ kg sima liszt
- 15 dkg vaj
- 2 egész tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 3 dl langyos tej
- 1 kockacukor
- 2 ek olaj
Krumplikrémhez:
- 20 dkg megtisztított, tisztán mért krumpli megfőzve, áttörve, kihűtve
- kb 3 dl tejföl
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
- + 1 tojássárgája a tészta lekenéséhez
Elkészítés:
Egy dl langyos tejben az 1 kockacukorral megfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, amibe elmorzsoltuk a vajat, beletettük a csipet sót, a két egész tojást, a kristály- és a vaníliás cukrot. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Miközben dagasztjuk, hozzáadjuk az olajat is. Alaposan kidagasztjuk, majd ½ óráig kelesztjük szobahőmérsékleten.
Közben elkészítjük a krumplis krémet. Az áttört, kihűtött krumplihoz adjuk a vaníliás- és a kristálycukrot, a 2 tojás sárgáját, a citromhéjat, és habosra keverjük annyi tejföllel, hogy krémes állagú legyen.
Miután a tészta megkelt 2 cipóra osztjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük a krumplis krémmel. Henger alakúra feltekerjük, és a megtöltött tésztát 2 cm-es szeletekre vágjuk. Kivajazott tepsibe fektetve, egymástól kellő távolságra, mert még kelni fog süléskor is, lerakjuk. A tészta tetejét megkenjük felvert tojás sárgával és előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük a tetejét.
Ajánljuk még: