Agymentők – a digitális demencia megelőzése

Az utóbbi öt-hat évben a nyugati civilizációban cikkek és tanulmányok tucatjai jelentek meg arról a fiatalkori szindrómáról, amit digitális demenciának nevezett el egy német pszichológus, Manfred Spitzer a 2010-es évek közepén. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a digitális demencia még nem demencia, de hosszabb, tartósabb jelenléte elindíthat komoly dementálódási folyamatokat, amelyek extrém esetben akár már a negyvenes éveink elején oda vezethetnek, hogy kezdődő, valódi demenciát diagnosztizálhatnak nálunk.

„Nem dőlt össze a világ, de nem lesz könnyű így élnem”– Egy demenciával élő, 52 éves ember vallomása

Az, hogy az időskor egyik legelterjedtebb betegsége a lassú agyi leépülést, sorvadást (atrófiát) hozó demencia, lassan minden magyar tudja. Annál is inkább, mert sajnos minden formája egyre elterjedtebb, s lassan nem lesz olyan család, ahol ne akadna egy-egy, ezzel a betegséggel élő ember. Az, azonban nagyon ritka, hogy maga a beteg beszél erről, örömeiről-bánatairól. Következzék most gyerekkori barátom, a demencia tekintetében még nagyon fiatal Péter története, aki őszintén beszél betegségéről, és mindenkit bíztat arra, hogy az első komolyabb jeleknél forduljunk szakorvoshoz.

Middle-ageizmus: A középkorúaknak se mindig terem már babér a munka világában

Ítélkezésre bármely korosztály képes, mondhatjuk úgy is, hogy az előítélet kortalan... Az ageizmus viszont kifejezetten az életkor alapján történő diszkriminációt jelentih. Ugyan először az idősek kapcsán volt kutatási és beszédtéma, majd a fiatalabbakra terelődött a fókusz, de az a helyzet, hogy a hátrányos megkülönböztetés a középkorúakat sem kíméli.

Mi lesz, ha már nem tudjuk ellátni magunkat? Tudatosság és tervezés időskorra

Most még megy a bevásárlás, gondozni tudjuk a kiskertet, nem okoz gondot önmagunk ellátása. De nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, ezért fontos még időben végiggondolnunk azt, hogy ha mások segítségére szorulunk, milyen lehetőségeink vannak, mire leszünk jogosultak ingyenesen, s mi az, amiért pénzt kell fizetnünk vagy környezetünk segítségét kell kérnünk. 

Te mindig nő maradsz! A fordított Atalanta-szindróma

Miként egy lánynak fel kell dolgoznia, hogy termékeny nővé válik, úgy a menopauzát követően is tudatosul a nőben, hogy teste már nem ugyanúgy működik, mint korábban. De ki is volt Atalanta, és mi a fordított Atalanta-szindróma?