Ha nem bírod a horkolást – bűn-e külön aludni ötvenéves kor felett?

Nemcsak fiatalabb korban – például gyermekeink születése után – kérdés az, hogy a párok együtt vagy külön szobában aludjanak, hanem idősebb korban is. Sőt, ez ekkor fokozottabban merül fel. Gyakran előkerülő probléma például az apnoé vagy a horkolás, amely a partner számára megnehezíti vagy éppen lehetetlenné teszi a nyugodt éjszakai pihenést. Ráadásul egyéb okokból is célszerű lehet külön aludni idősebb korban – de veszélyezteti-e ez két ember intim életét?

A demencia bárkit elérhet: híres emberek, akik ebben a betegségben szenvednek

Akit demenciával diagnosztizálnak, sokszor nagyon szégyelli magát, még a családjában is csak kevés embernek mondja el az igazságot. A titkolózás abban az értelemben természetes, hogy senki nem akarja semmilyen betegségét nagydobra verni, nem is tartozik ez senki másra, csak a legközelebbi hozzátartozókra. De nem is szégyellnivaló helyzet, ráadásul a kialakulása nem függ az ember addigi intellektusától és műveltségétől – ez a borzasztó kór voltaképpen bárkit elérhet ötvenéves kora után. Mostani cikkünkben ezt bizonyítandó sorolunk fel számos hírességet, aki ezzel a betegséggel élt vagy él ma is.

Hogyan (nem) érdemes tanulni idősebb korban?

A „mindent tudni akarok”- jelenség időskorban sem kerül el senkit. Bár tanulni fontos, a mérhetetlen tudásvágy nemcsak szociális kapcsolatainkat, de egészségünket is roncsolhatja. De hogyan is kellene jól tanulni?

A csodálatos kapszulás endoszkópia – mire jó?

Ötven év felett már gyakoriak a különböző gyomor- és bélrendszeri betegségek, a reflux, a rekeszizomsérv, a nyelőcsőproblémák, a polipok. Ilyenkor a szakorvosok a tükrözést ajánlják (gasztroszkópia a gyomor esetében, kolonoszkópia az alsó bélszakasz esetében), amely ébren rendkívül kellemetlen, nem egyszer erősen fájdalmas trauma. Altatást viszont nem mindenki szeretne: kinek a szíve nem bírja, ki pedig fél a lehetséges, kisebb vagy nagyobb agyi traumáktól. Az ő esetüket könnyíti meg az endokapszula vagy kapszulás endoszkópia, amely már Magyarországon is elérhető és igénybe vehető.

A remény vámszedői – ezért ne dőlj be a mindent gyógyító csodaszereknek

A csodaszerek története egyidős az emberiséggel. Minden tájékon és korban akadtak jó- vagy rosszindulatú emberek, akik elhitették a tömegekkel, hogy ebben vagy abban az anyagban az örök vagy a nagyon hosszú élet titka van. Aztán többnyire elfelejtették ezeket a csodaszereket, s jöttek az újabbak. Ma is nagy divatja van néhány ilyen táplálékkiegészítőnek, amelyek kisebb vagy semmilyen gyógyhatás mellett is elterjedtek. Ilyenek többek között a különféle indiai fűszerek csodagyógyszerré avatása, ezek közül most a kurkumáról lesz szó.

„Nekem a másé kell” – az öregedés újabb és újabb sebeket ejt rajtunk, de az irigység nem megoldás!

Mindenki másként öregszik, ez egy nagyon egyedi folyamat, a gerontológia azt a kifejezést használja erre: personal ageging. Ha idősebb korban rossz érzések töltenek el azért, mert mások egészségesebbek, lazábban mozognak, lassabban öregszenek, akkor egy egyébként is sebekkel teli időszakot nehezítünk tovább önmagunk számára. Mégis ezt teszik a „Klütia-problémákkal” élők.

A túl sok képernyő idősebb korban is káros: a sorozatfüggőségről

Sok idősebb ember fizikai-egészségügyi, lelki vagy éppen szellemi problémák miatt már keveset mozdul ki otthonából, s mivel a szeme már nem túl jó az olvasáshoz, illetve a digitális kompetenciái sem különösebben erősek az internetezéshez, ezért tévé-sorozatokat néz. Néhányan közülük kifejezetten függővé is válnak, s életük centrumába az aktuális sorozat kerül – vagyis időbeosztásuk, mindennapi tevékenységük, kommunikációjuk ennek rendelődik alá. Mikortól beszélhetünk függőségről és mit tehetünk az elkerülése érdekében?

Önsajnálat és betegség önbeteljesítő spirálja, egy időskori szindrómáról

Idősebb korban már elég sokféle nyavalyánk, betegségünk alakul ki. Néhány esetben azonban az idősebbek hajlamosak ezeket sokkal súlyosabbnak érezni a valóságosnál – ennek sok oka lehet, magányosak, törődésre vágynak, nyugdíjasként már feleslegesnek érzik magukat vagy talán egyszerűen csak unatkoznak. Mindenesetre ez végül negatív spirálként hat és valóban sokkal rosszabbul lesznek, hiszen elhagyják magukat.

Már követem az oldalt

X