Egyetlen világhódító, akiről mégis három csúnya betegséget neveztek el
Nagy Sándor nevét a legtöbben ismerik, de kevesen tudják: a világ egy szép szeletét meghódította, az anekdoták szerint mégis mélabúsan lógatta lábát a tengerbe, mikor mindez sikerült neki. Mára pedig (érthetetlen módon) három különböző betegséget is találhatunk a szakirodalomban, amit róla neveztek el...
Vajon tényleg családi csatorna az, ami annak hirdeti magát?
A napokban megkeresett egy hatvan év feletti, régi szentendrei tanítványom, és elmesélte: a YouTube-on tizenkét éves unokája és osztálytársai rövid pornó- és szexfilmeket fedeztek fel, s ezeknek a linkjét rendszeresen megosztják egymással. Megdöbbenve kérdezte tőlem: hogyan lehetséges ez, illetve azt, mi a teendő, hogy az unokája ne juthasson ilyen tartalmakhoz?
A demencia 9 korai jele: ismerd fel időben, hogy tehess ellene!

Bár a demencia kialakulásában nagyon nagy jelentősége van a genetikának, mégis sokat tehetünk a minél későbbi megjelenésért, és még inkább a felerősödése, a fokozódása ellen. Ha a demenciát időben észrevesszük, az azt jelenti, hogy akár évtizedekig maradhatunk önellátók, és viszonylag tiszta tudattal élhetünk. De mik a legkorábbi jelek? Ezeket szedtem most csokorba.

Ne légy elesett: praktikák az időskori esések megelőzésére

A világ fejlett országaiban 60 év felett minden harmadik ember egyszer egy évben elesik. Azt is tudjuk, hogy minden ötödik esés csonttörést vagy komoly fejsérülést okoz, s ezekből idősebb korban sokkal nehezebb felgyógyulni. Éppen ezért nagyon fontos minden ismeret, amely megtanít minket arra, hogyan előzzük meg az eleséseket, és ha „elesésben vagyunk”, abban a bizonyos 1-2 másodpercben mit tegyünk, mit tehetünk.