A Labrador ma már nem csak egy kutya – új fejlesztések az idősgondozásban

Aktív

A Labrador ma már nem csak egy kutya – új fejlesztések az idősgondozásban

A nyugati civilizáció rohamos idősödési tendenciáit látva valószínűsíthető, hogy néhány évtizeden belül nem lesz elég idősgondozó. E probléma megoldásában nagy segítségünkre lehet a technológia, pontosabban az olyan gerontechnológiai robotok fejlesztése, amelyek kommunikálnak, háztartási feladatokat oldanak meg – főznek-mosnak, megágyaznak – és tornáztatják az idősebbeket. 2023 végén mutatták be az Egyesült Államokban a Labrador nevű robotot, ami ezt részben már meg is teszi.

A Labrador még messze van attól, hogy megoldja a fentebb leírt komplex idősgondozási feladatokat, de az idősebbek és a mozgáskorlátozottak számára már most is óriási segítség lehet. A gyártó cég honlapja szerint a kisméretű, nagyjából egy méter magas, önjáró robot elsősorban a lakáson belüli szállításban tud nekünk segíteni, hiszen teteje vízszintes, „testében” pedig egy olyan raktér helyezkedik el, amelybe lehet pakolni. A Labrador a vele kompatibilis eszközökről le tudja emelni a tálcákat, és át tudja rakni a saját tetejére, így – ha mondjuk rendeltünk egy áruháztól – a megrendelést át tudja venni, és fejlett, önirányító közlekedési rendszere révén ütközés nélkül át tudja azt vinni a konyhába, le tudja tenni a konyhai pultra, függőlegesen is mozgó emelő és süllyesztő rendszerével.

Nekünk ezután csak az a dolgunk, hogy betegyük a termékeket a megfelelő helyekre, a hűtőbe vagy a spájzba. Ugyanígy a Labrador képes arra, hogy könyveket vagy ételt is szállítson, vagy éppen a szemetet eljuttassa a konyhában lévő kukáig.

Ezzel a robottal az idős vagy mozgásában korlátozott ember  teljes mértékben mentesül a háztartási cipelés fáradalmaitól, s így a hirtelen gerincterhelés – az egyik leggyakoribb sérülésveszély – is minimálisra csökken. 

Ezzel együtt a Labrador egy közepes méretű képernyővel/monitorral is rendelkezik, amelyen bármilyen számítógépes vagy mobiltelefonos program, applikáció futtatható: egy ébresztőóra, egy zenei programtár, vagy egy emlékeztető, amely az aktuális feladatainkra figyelmeztet. A kis kijelző összekapcsolható bármilyen olyan programmal is, amelyben virtuális asszisztensek működnek, azaz olyan számítógépes programok, amelyek a Mesterséges Intelligencia jóvoltából beszélgetnek az emberrel, és ezzel együtt hasznos tanácsaikkal segítséget nyújtanak mindennapjainkban, vagy problémák esetén értesíteni tudják a segítőket. Ugyanígy hozzákapcsolhatók különféle kommunikációs programok, amelyekkel például ingyen telefonálhatunk ismerőseinkkel.

A Labrador hiányossága, hogy egyelőre emberi súlyt még nem képes megemelni, de a fejlesztők azon dolgoznak, hogy a tálcarendszer kibővíthető legyen egy, a robot alsó részéből kitolódó felülettel, amely összekapcsolható lehet akár a kerekesszékek ülő felületével vagy az ágyak fekvő felületével. A cél, hogy az ember magától is rá tudjon ülni, s így a mozgásában korlátozott idős vagy beteg ember tetszőlegesen szállítható lesz otthonában, a megadott helyszínekre.

A praktikus robot már most is megrendelhető, a világ bármely pontjáról, tehát nem egy olyan, jövőben kiteljesedő fejlesztés, ami sok év múlva kerül a piacra. Ezzel együtt az is hangsúlyozandó, hogy még számos funkcióval ki kell egészülnie, hogy egy valódi, komplex gondozórobottá váljon, amely széles körben tud segíteni az idősek mindennapi, otthoni életében.

Ajánljuk még:

Ha idős szüleinket költöztetjük: hogyan előzzük meg az Ulysses-szindrómát?

Joseba Achotegui Loizate, barcelonai orvos-pszichiáter alkotta meg 2002-ben az Ulysses-szindróma kifejezést. Ulysses (Odüsszeusz) király a trójai háború után tíz évet bolyongott, mire hazajutott otthonába, Ithakába, szerető felesége, Pénelopé karjaiba. A spanyol pszichiáter az otthonukat kényszerűségből elhagyó, s új országba, földrészre menekülő embereket tanulmányozva alkotta meg ezt a kifejezést. De az idősek esetében egy közelebbi költözés is kiválthatja…

 

Már követem az oldalt

X