Tejből ruhát? Ne gondold, hogy új találmány! Te hordanád?
Olvasási idő: 3 perc

Tejből ruhát? Ne gondold, hogy új találmány! Te hordanád?

A textilipar történetében számos forradalmi újítás született, de kevés olyan meglepő, mint a tejből készült fonál felfedezése. Ez a különleges anyag, amely első hallásra szinte elképzelhetetlennek tűnik, valójában egy több évtizedes fejlesztés eredménye, és ma már a fenntartható divat egyik ígéretes területe.

A tejfonál – más néven kazeinfonál – története a 20. század elejére nyúlik vissza: 1904-ben egy német vegyész, Friedrich Ernst Todtenhaupt először kísérletezett tejből készült műselyem előállításával, de tömeggyártásban nem ért el sikereket, és 1909-ben bezárta vállalkozását.

Az igazi áttörést Antonio Ferretti olasz mérnök érte el 1935-ben, amikor kifejlesztette az első iparilag alkalmazható módszert a tejfonál előállítására – nem mellesleg az olasz kormány szándékainak megfelelően. Mussolini ugyanis szerette volna függetleníteni gazdaságát az importtól, így a gyapjúimportot is csökkenteni akarta a félszigeten. Ferretti munkája nyomán a SNIA Viscosa cég gyártotta az új típusú szálat, amit Lanital márkanéven kezdték forgalmazni – neve a lana (gyapjú) és ital (Itáliából) szavak összevonásából született.

A lanital gyártásának első évei rendkívül biztatóak voltak. 1936-ban 94 tonnát, míg 1937 első hét hónapjában már 760 tonnát gyártottak a milánói SNIA Viscosa gyárban. A terméket 1937 és a háború vége között értékesítették, különösen az etióp-olasz háború utáni gazdasági szankciók idején, amikor az önellátásra való törekvés különösen fontossá vált. 

A tejfonál előállításának folyamata Ferretti úttörő módszerén alapult: először savat adtak a fölözött tejhez, amely kiválasztotta a kazeint, azaz a tejfehérjét. A korai lanital textúrája hasonlított a gyapjúhoz. Sikeréről a TIME Magazin is beszámolt. Az egyik nagy előnye molyállósága volt, hátránya volt azonban, hogy vizes környezetben kellemetlen szagot árasztott. 

A háború után a tejfonál népszerűsége fokozatosan csökkent. A szintetikus szálak, mint a nylon és a poliészter megjelenése olcsóbb és könnyebben előállítható alternatívákat kínált. Az 1950-es és 60-as években a tejfonál szinte teljesen eltűnt a piacról.

A tejfonál reneszánsza a 21. század elején újra felívelt, ami Anke Domaske német divattervező és mikrobiológus nevéhez fűződik, aki kifejlesztette a QMilch nevű szálat. Domaske kémiai anyagok használata nélkül fejlesztette ki az új, teljesen újrahasznosítható tejfonalat, kazeinből. A QMilch fonalat olyan tejből állítják elő, amely már nem alkalmas fogyasztásra, azaz mindenképpen kárba veszne, ha nem dolgoznák föl. Anke Domaske két céget alapított: egyiket a tejszál gyártására, és egy divatmárkát, amelynek kollekciója ötven százalékában használ tejszálat.

A modern tejfonál előállítása jelentősen különbözik a lanital gyártásának eljárásától. A QMilch savanyú tejből nyert fehérjéből készül, és az így kapott szálak selyemszerűek, de a selymemnél olcsóbbak és tartósabbak. 

A modern tej tejszál 10%-kal könnyebb a selyemnél és 13%-kal könnyebb a poliészternél, nincs szén-lábnyoma, természetes anyag, egyedi tulajdonságokkal.

A tejfonál alkalmazási területei ma már meglehetősen szélesek. Bár a tejfonál még nem vált tömegessé a textiliparban, többen is kísérleteznek vele, különböző ruházati cikkek készítésében. Legfőbb erénye, hogy a fölöslegessé vált, lejárt szavatosságú tej felhasználására nyújt alternatívát – nem mellesleg a kazeinből készülő ruhaanyagok nem tartalmaznak allergéneket. Vajon ez lesz a fenntartható divat jövője?

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
Így ismered fel a bioműanyagokat és ezt kell tudnod róluk!
Gáspár Kinga | 2025. szeptember 05

Így ismered fel a bioműanyagokat és ezt kell tudnod róluk!

A vegyszerek és a műanyagok világában újdonságnak számít a biopolimerek megjelenése: a káros műanyagok fenntartható alternatíváiról azonban laikusként igen keveset tudunk. Minél előbb szerzünk pontos ismereteket ezekről az új anyagokról, annál hamarabb értjük meg, mennyire fontos mielőbb lecserélnünk hagyományos műanyagból készült eszközeinket egészséges bioműanyagokra. Dr. Tábi Tamás, az Ipla Kft. fejlesztőmérnöke segít megérteni a természetes alapanyagokból készült biopolimereket.