
Thao Vera 16 éves kora él Magyarországon. Szenvedélye a szülőhazája, Vietnám konyhája és a kert. Az egyik legkedvesebb növénye a rózsa, ami sok-sok évvel ezelőtt összekötött bennünket. Tőle tanultunk meg később leányaimmal igazi vietnami Pho-levest főzni, és ő ismertette meg velünk a friss, autentikus vietnami ízeket.

Budapesti kertjében különösen ötvöződik a kelet és a nyugat, valami egészen színes és békés harmóniában. A rózsák már búcsúznak a nyártól, de felöltötték őszi ruhájukat a csinos juharok, kikandikál a kerítésen a Vietnámból hozott kivagyi banán, az utcafront egyhangúságába belelilul a havasi őszirózsa pompás szőnyege. Ezúttal a kínai datolya, a Ziziphus szürete idején látogattunk el hozzá, hogy megtudjuk, tényleg ebben a gyümölcsben van-e a jövő?
Mielőtt megnézitek a fákat meg a gyümölcsöt, üljünk le egy teára. Mindig kell időt szakítani teázni! A teázás megnyugtat, lelassít, segít megtalálni a harmóniát. Most jujuba teával vártalak titeket, 5–7 szem szárított kínai datolyát főztem meg, és rózsaszirmokkal gazdagítottam. Lehet bele tenni gyömbért vagy édesgyökeret, melegen fogyasztva erősíti a szervezet és megnyugtatja a lelket. Egy csésze kínai datolya tea naponta, egy apró titok a harmóniához és a belső energiához. Ezért olyan fontos az „élet gyümölcse”.

A gyógyteák fogyasztása a legősibb módja annak, hogy támogassuk testünket, lelkünket, elménket, mégpedig a természet erejével. Nekem itt a saját kertemben teremnek a gyógynövények, és különleges élményt nyújtanak, hiszen gondosan ápolom és szeretettel veszem körül őket. Ízletesek, segítenek a stressz csökkentésében, támogatják az immunrendszert, és jobb lesz a közérzetünk is tőlük. A teázás egy szertartás, amellyel újabb lépést teszünk a test- lélek-szellem egyensúlya felé.

Miért döntöttél éppen a kínai datolya, a Ziziphus ültetése mellett?
Ez a gyümölcs egy igazi vitaminbomba, egy gyógyító gyümölcs! Az én hazámban több ezer éves hagyománya van a jujuba fogyasztásának egészségvédő, egészségmegőrző szempontból. Úgy véltem, hogy minél többeknek meg kell ismerniük közelebbről is ezt a kiváló gyümölcsöt, amit Ázsiában „természetes vitamingyümölcs”- nek neveznek. Ellenálló, megterem itt, ezért sok fát ültettem el. A ház körül több fajtát válogattam össze, de nem messze innen van egy hatalmas kertem, ahol több mint 150 Ziziphus ontja most már a gyümölcsét. Szüretet tartok, amikor bárki jöhet szedni, „szedd magad” formában. Mi szárítjuk is és csomagoljuk, hogy egész évben lehessen hozzájutni a jujuba erejéhez.

Milyen gyógyhatásai vannak?
Nem is tudom mindet felsorolni! Élénkíti a vérkeringést, szebbé teszi a bőrt. Sok benne a magnézium, a foszfor, a kálium és a vas, az étkezési rost. A keleti gyógymódok szerint a jujuba segít az energiaszint fenntartásában, képes átalakítani a szénhidrátokat, javítja az emésztést, és szabályozza a vércukorszintet, fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. A lépnek és a gyomornak való gyümölcs, és segít oldani a stresszt, segít a jó alvásban. A jujubafőzet kiváló télen is, amikor torokfájás, nátha kerülgeti az embert. A téli gyógyító levesbe is lehet főzni pár szemet belőle.

Nagyon fontos, hogy az ember ápolja az egészségét, és ne akkor forduljon a gyógynövények felé, amikor már beteg! Körül kell venni magunkat olyan növényekkel, amelyekben örömet lelünk, és amelyek segítenek nekünk az egészség fenntartásában. Nekem a Ziziphus fáim is örömforrások, a gyümölcsét nap mint nap fogyasztjuk, és szeretettel gondozom is őket. Legyünk harmóniában a természettel, ültessünk egy fát, egy kínai datolya fát, és aztán fokozatosan töltsük meg az egész kertünket, az egész környezetünket gyógyító fákkal és a fák iránti tisztelettel és szeretettel!
Mit is kell tudnunk a kínai datolyáról, más néven a jujubáról, zsidótövisbogyóról, a Ziziphusról?
A fát több mint 4000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, nálunk is gond nélkül megél. Fája mutatós, önbeporzó, a különféle fajtái mind másféle alakú és ízű gyümölcsöt adnak. Van köztük egésze apró, 2-3 cm-es, tojásdad, vagy mini körte formájú, és olyan is, amely nagyobb, és inkább egy vadalmára emlékeztet.

Szereti a szélsőségeket: mínusz 30 foktól egészen a perzselő kánikuláig, minden időjárásnak ellenáll. Igénytelen, legyen akár hideg, akár forróság vagy szárazság, jól alkalmazkodik. Talajban sem válogatós, akár kötött, sziklás, köves talajon is megél. Fontos, hogy napsütötte helyre ültessük, hogy a gyümölcsei beérjenek. Az első évben mindenképpen megkívánja az öntözést, de azután átáll a természetes csapadék hasznosítására, Mivel későn, nyár elején virágzik, így a tavaszi fagyok sem tudnak benne kárt tenni. Csak április, májusban hajt ki, és június végén kezdődik a virágzása. Ekkor borítják el ágait a kis csillag alakú, alig látható, illatos virágok. Hosszú tenyészidejű, a termések október közepétől kezdenek el érni, a szüretre fajtától függően akár november végén is sor kerülhet.
A gyümölcsei zöldesből fordulnak át aranybarnába, akkor mondható teljesen érettnek egy jujuba, ha már a héja körös-körül megszíneződött, de még nem repedt fel. Frissen ropogós, jóízű és illatos, aszalva pedig a datolyához hasonló, ám nem olyan édes. Ezek a datolyaszerűvé ráncosodott gyümölcsök igazán élvezetesek!

Délkelet-Ázsiában főznek belőle teát, párolják együtt rizzsel vagy kölessel. Megfőzik cukorszirupban vagy mézben, kandírozzák, sütnek belőle lepényszerű kenyeret. A növény minden részét hasznosítják. Magas csersavtartalmú kérge és levele cserzőszer és gyógyszer-alapanyag. A Himalájában a jujuba lombján selyemhernyókat nevelnek, és a fa tápnövénye a lakk-pajzstetűnek, amelyek a sell-lakk készítéséhez szükséges ragacsos anyagot adják.
Tehát valóban lehet jövője hazánkban is a különböző Ziziphus fajtáknak a kertben, érdemes próbát tenni vele. Vietnamban úgy tartják, a fák ültetésének legjobb ideje november eleje vagy a tavaszi időszak, tehát még nem késtünk le semmiről! Az „élet gyümölcse” talán tényleg a jövő egyik ígérete lehet a kertben.













