7 ország karácsonyi asztala – mit esznek Európában karácsonykor?

Karácsony

7 ország karácsonyi asztala – mit esznek Európában karácsonykor?

Minden nemzetnek megvannak a saját, hagyományos karácsonyi ételei: méghozzá nagyon különlegesek! Érdemes egy kicsit megismerkedni velük, netán ihletet kapni egy-egy fogás elkészítéséhez! Körbejártuk hát Európát, hogy kiderüljön, mi kerül a karácsonyi asztalra egy kicsivel arrébb! 

Ahány ország, annyi karácsonyi menü. Bár lehetnek hasonlóságok, mégis vannak ételek, amelyek egy-egy nemzetre jellemzőek csupán. Európa-szerte találhatunk számunkra ismerős alapanyagokat, mégis sok esetben teljesen más készül belőlük, mint amit megszoktunk. 

Szlovákia: hasonló hozzánk

Nem meglepő módon a környező országok karácsonyi gasztronómiája hasonlít a legjobban a miénkhez. Jó példa erre Szlovákia, ahol a rántott ponty szinte kötelező karácsonyi elem, de a káposztaleves, azaz a kapusztnyica nélkül sem telhet el a szenteste. Sok esetben káposzta helyett vagy mellett lencselevest fogyasztanak, így készülve az új évre, és garantálva az új esztendő anyagi biztonságát.

 

A szlovákok asztalán is helyet kap a mák, ám leginkább főtt tésztával párosítják. A mákos bejglit ismerik ugyan, de nem tartozik a legnépszerűbb süteményeik közé, szemben a pozsonyi kiflivel! Az gyakori finomság az ünnepek alatt.

Németország: liba és stollen

Németországban régiónként változik a menü, és ez nem csak a karácsonyi étkekre vonatkozik: az északi régiókban népszerű az úgynevezett schmalzkuchen, ami egy fánkhoz hasonlító étel, míg délen ritkán lehet hozzájutni, ahol viszont a sós perec gyakori a pékségekben. Ugyanez a helyzet a karácsonyi ételekkel is, noha vannak olyan fogások, amelyek a legtöbb német család asztalán megtalálhatóak. Ilyen a krumplisaláta és a virsli, valamint a liba, amit párolt lilakáposztával, és különböző módokon készült gombócokkal vagy másféle körettel tálalnak.

 

Desszertként általában gyümölcssalátát vagy pudingot fogyasztanak, de a torták is igencsak népszerűek az országban! Az egyik legismertebb sütemény az úgynevezett stollen, egy briós-szerű sütemény vaníliával, rummal, illetve kandírozott narancs- és citromhéjjal ízesítve.

Dánia: aszalt gyümölcsök és glogg

Valamivel északabbra is népszerű karácsonyi étel a liba, amit jószerivel különböző aszalt gyümölcsökkel töltenek meg. Liba híján a célnak a kacsa is megfelel, de a töltés elhagyhatatlan elem, ezen kívül pedig a lilakáposzta, karamellizált krumpli és barnamártás dukál hozzá.

Előszeretettel fogyasztják a glogg nevű italt, ami egy fűszerezett bor, desszertnek pedig fánkot szoktak készíteni – ezt egy különleges, öntöttvas serpenyőben sütik, és porcukorral meghintve tálalják.

Anglia: a pudingot mindenki keveri

Bár Angliában is rendkívül népszerű volt a liba, ma már inkább pulykát készítenek karácsonykor, amihez elmaradhatatlan a párolt kelbimbó és a gravy, ami a főtt hús levéből készült, kukoricakeményítővel sűrített szószféle. Egy brit családnál leginkább garnélát vagy füstölt lazacot kaphatunk előételként.

A desszert pedig az úgynevezett karácsonyi puding, amit bár csak december 25-én fogyasztanak, már öt héttel karácsony előtt elkészítik. Nem összekeverendő azonban az itthon ismert pudinggal, ugyanis ez inkább sütemény, amit különböző aszalt gyümölcsökkel és csonthéjasokkal készítenek. A hagyomány szerint a puding tésztáját minden egyes családtag megkeveri, méghozzá keletről nyugat felé, ezzel garantálva, hogy jövőre is együtt lesznek és jó év vár rájuk. Tálalásnál a karácsonyi pudingot leöntik brandyvel, majd meggyútják, így adva neki különleges ízvilágot.

 

Franciaország: a karácsonyi fatörzset ki ne hagyd!

A franciák jól ismertek gasztronómiájukról, és a karácsonyi asztalnál sem fogják vissza magukat, ha finom étkekről van szó! A vacsorára az éjféli mise után kerül sor, és jellemzően pezsgő kíséri. Előételnek liba-vagy kacsamájat készítenek, de az osztriga és a füstölt lazac is igencsak népszerű összetevője a menünek. Olajos magvak és olívabogyó is gyakran kerül az asztalra, akárcsak különböző, leveles tésztából készült töltött falatkák. Főételnek libát szolgálnak fel, amit gesztenyével töltenek, ám több régióban a fürj vagy a gyöngytyúk képviseli a madarat az asztalon.

A Magyarországon is ismert karácsonyi fatörzs francia finomság, s itt Bûche de Noel néven fut. A vacsorát azonban nemcsak desszerttel búcsúztatják, hanem sajttal és kávéval is. 

desszert-mert-vege-a-nyarnak-lehet-enni-vegre-fatorzs

 

Spanyolország: ékszerből édesség

A kontinens mediterrán tájain is éjszakai program a karácsonyi vacsora elfogyasztása. A spanyolok előételnek leginkább különféle sajtokat szolgálnak fel, de sonka és pástétom is gyakran kerül az asztalra. Nem halászlevet esznek, de előszeretettel főznek levest a tenger gyümölcseiből, így kagylóból, valamint rák- és halfélékből.

A sokak által ismert fánktésztából készült churros gyakori desszert az ünnepekkor, valamint a turrón nevű édesség: ez különböző pörkölt olajos magvakból áll, amit édesített és felvert tojásfehérjével sütnek meg. De az ünnepekhez tartozik egy különleges kelt kalács, a roscon de reyes: a három királyok csillogó ékkövekkel kirakott koronáját jelképezi. Az ékkövek valójában kandírozott gyümölcsök, de a sütemény csak január 6-án kerül az asztalra, a Vízkereszt ugyanis náluk a karácsonyi és újévi ünnepkör legfontosabb napja.

 

Olaszország

Az olasz gasztronómia tán az egyik leghíresebb Európában. Itt viszont nincs egyetemes karácsonyi menü, régiónként különböző ételeket fogyasztanak. Liguriában leginkább a halak és a tenger gyümölcsei kerülnek az ünnepi menübe, Emilia-Romagna tartományban pedig a tésztaféléket részesítík előnyben. Az előételek között szerepelnek különböző  sajtok és sonkák, bruschetta, míg a főétel jellemzően tészta vagy hús, illetve a kettő együtt.

 

A desszertekben itt is nagy szerephez jutnak a kandírozott gyümölcsök, így például a panettonében is, ami az olasz karácsonyok elengedhetetlen étke, míg a kenyér ihlette édesség, a parrozzo mandulával készül.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még: