Pozsonyi kifli mákkal és dióval

Gasztro

Pozsonyi kifli mákkal és dióval

Juhos József receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 100 g vaj
  • 100 g zsír
  • 10 g só
  • 2 dl tej
  • 50 g porcukor
  • 25 g élesztő
  • 4 tojássárgája

Diótöltelék:

  • 540 g dió
  • 300 g cukor
  • 150 g víz
  • 2 g fahéj
  • 2 g citromhéj
  • 50 g mazsola
  • 40 g méz

Máktöltelék:

  • 450 g mák
  • 67 g méz
  • 250 g cukor
  • 100 g víz
  • 2 g fahéj
  • 2 g citromhéj
  • 50 g narancskocka
  • 100 g szilvalekvár

A kenéshez:

  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája

Elkészítés

Elsőként a töltelékeket készítsük el, lehetőleg a sütés előtt egy éjszakát tartsuk őket hűvös helyen.

A mákos töltelékhez a mákot finomra daráljuk. Hozzáadjuk a mézet, a narancshéjat, a fahéjat és a szilvalekvárt. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Amikor elkezd forrni, elszámolunk 25-ig. Ekkor 103 fokos lesz a cukorszirup, ekkor öntjük rá a mákra, és alaposan elkeverjük.

A diós töltelék esetében ugyanígy járunk el. Az ízesítőket elkeverjük a darált dióval, majd ráöntjük a cukorszirupot.

Elsőre lehet, hogy lágynak tűnik a töltelék, de ahogy elkezd hűlni, a szirupcukor ki fog hűlni, és behúzza az egész masszát.

Ha elkészítettük a töltelékeket, akkor letakarjuk őket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Feldolgozás előtt minimum 12 órát állni hagyjuk mindkettőt.

A tésztához 2 dl tejben elkeverjük az élesztőt, de nem futtatjuk fel! Hozzáadjuk a cukrot, a 4 tojássárgáját, és jól elkeverjük. A liszttel összekeverjük a sót és a zsiradékokat. Az egészet alaposan elmorzsoljuk. Mikor eldolgoztuk, hozzáadjuk a tejes keveréket, és szépen kidolgozzuk. Fontos, hogy nem szabad túl sokáig gyúrni a tésztát, de jól formázható és rugalmas kell legyen a végeredmény.

Ha megvan a tésztánk, letakarjuk, és hideg helyen pihentetjük. 30 perc múlva 35 g-os darabokra vágjuk, és meggömbölyítjük a tenyerünk segítségével. Ezután újra letakarjuk, és újra visszarakjuk a hűtőbe újabb fél órára.

Ezután kezdhetjük a formázást.

A tölteléket jól átgyúrjuk, majd 25 g-os adagokat veszünk ki belőlük, és hosszúkásra formázzuk.

A tésztagolyókat egyenként oválisra kinyújtjuk. Belehelyezzük középre a tölteléket, és kicsit megnyomkodjuk, hogy a töltelék kiérjen hosszában a kiflik végébe is. Először a tészta felső szélét ráhajtjuk a töltelékre, kissé lenyomkodjuk, majd az egészet feltekerjük. Vigyázzunk, hogy ne jöjjön ki a töltelék, miközben dolgozunk. Fontos, hogy a végén a hajtás mindig alulra kerüljön, különben ki fog nyílni a kifli. Végül a diósból megformázzuk a patkót, a mákosból pedig ácskapocs formát alakítunk ki, és azonnal sütőlemezre helyezzük őket. A tojásokat a tojássárgájával elkeverjük, majd alaposan lekenjük vele a kifliket. Hagyjuk őket teljesen megszáradni. Ezt követően újra lekenjük, majd újra megszárítjuk.

Végül 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.