Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 100 g zsír
- 10 g só
- 2 dl tej
- 50 g porcukor
- 25 g élesztő
- 4 tojássárgája
Diótöltelék:
- 540 g dió
- 300 g cukor
- 150 g víz
- 2 g fahéj
- 2 g citromhéj
- 50 g mazsola
- 40 g méz
Máktöltelék:
- 450 g mák
- 67 g méz
- 250 g cukor
- 100 g víz
- 2 g fahéj
- 2 g citromhéj
- 50 g narancskocka
- 100 g szilvalekvár
A kenéshez:
- 2 egész tojás
- 1 tojássárgája
Elkészítés
Elsőként a töltelékeket készítsük el, lehetőleg a sütés előtt egy éjszakát tartsuk őket hűvös helyen.
A mákos töltelékhez a mákot finomra daráljuk. Hozzáadjuk a mézet, a narancshéjat, a fahéjat és a szilvalekvárt. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Amikor elkezd forrni, elszámolunk 25-ig. Ekkor 103 fokos lesz a cukorszirup, ekkor öntjük rá a mákra, és alaposan elkeverjük.
A diós töltelék esetében ugyanígy járunk el. Az ízesítőket elkeverjük a darált dióval, majd ráöntjük a cukorszirupot.
Elsőre lehet, hogy lágynak tűnik a töltelék, de ahogy elkezd hűlni, a szirupcukor ki fog hűlni, és behúzza az egész masszát.
Ha elkészítettük a töltelékeket, akkor letakarjuk őket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Feldolgozás előtt minimum 12 órát állni hagyjuk mindkettőt.
A tésztához 2 dl tejben elkeverjük az élesztőt, de nem futtatjuk fel! Hozzáadjuk a cukrot, a 4 tojássárgáját, és jól elkeverjük. A liszttel összekeverjük a sót és a zsiradékokat. Az egészet alaposan elmorzsoljuk. Mikor eldolgoztuk, hozzáadjuk a tejes keveréket, és szépen kidolgozzuk. Fontos, hogy nem szabad túl sokáig gyúrni a tésztát, de jól formázható és rugalmas kell legyen a végeredmény.
Ha megvan a tésztánk, letakarjuk, és hideg helyen pihentetjük. 30 perc múlva 35 g-os darabokra vágjuk, és meggömbölyítjük a tenyerünk segítségével. Ezután újra letakarjuk, és újra visszarakjuk a hűtőbe újabb fél órára.
Ezután kezdhetjük a formázást.
A tölteléket jól átgyúrjuk, majd 25 g-os adagokat veszünk ki belőlük, és hosszúkásra formázzuk.
A tésztagolyókat egyenként oválisra kinyújtjuk. Belehelyezzük középre a tölteléket, és kicsit megnyomkodjuk, hogy a töltelék kiérjen hosszában a kiflik végébe is. Először a tészta felső szélét ráhajtjuk a töltelékre, kissé lenyomkodjuk, majd az egészet feltekerjük. Vigyázzunk, hogy ne jöjjön ki a töltelék, miközben dolgozunk. Fontos, hogy a végén a hajtás mindig alulra kerüljön, különben ki fog nyílni a kifli. Végül a diósból megformázzuk a patkót, a mákosból pedig ácskapocs formát alakítunk ki, és azonnal sütőlemezre helyezzük őket. A tojásokat a tojássárgájával elkeverjük, majd alaposan lekenjük vele a kifliket. Hagyjuk őket teljesen megszáradni. Ezt követően újra lekenjük, majd újra megszárítjuk.
Végül 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Ajánljuk még: