Hozzávalók (4 főre)
A zöld lasagnetésztához:
- 1 kg liszt
- 8-10 tojás
- 1-1 tk só és 1 tk extraszűz olívaolaj
- 250 g megfőzött és lecsöpögtetett spenót
A pasztörizált roux-hoz (sült rántás)
- 100 g földimogyoró-olaj
- 400 g vaj
- 600 g 00-ás liszt
A krémhez:
- 500 g zöldséglevesalap
- 500 g friss tejszín
- 100 g pasztörizált roux (vagy 30 g vaj és 70 g liszt)
- só
A raguhoz:
- 600 g salsiccia (friss olasz kolbász)
- 100 g kockára vágott paradicsom
- 80 g reszelt pecorino
- 100 ml olívaolaj
- 1 hagyma
- 2 g sáfrány
- 6 levél bazsalikom
- 1 levél babér
- 500 g sertéshús-alaplé (recept ITT)
- só
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez tegyük a spenótot egy kevés sós vízbe, forraljuk fel. Szűrjük le és csavarjuk ki belőle a vizet. Daráljuk le, majd adjuk a tésztaalapanyagokhoz és gyúrjuk össze az egészet.
A roux-hoz olvasszuk össze a vajat egy edényben a mogyoróolajjal, és habverővel keverjük hozzá a lisztet. Öntsük egy sütőedénybe 2-3 cm vastagon. Előmelegített sütőben, 100 fokon süssük egy órát, időnként megkeverve. Egy óra múlva vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. A pasztörizált roux könnyebben emészthető, mint a klasszikus, és 6-7 napig a hűtőben tárolható.
A krémhez keverjük össze egy edényben a tejszínt és a levest. Miközben forr, adjuk hozzá a pasztörizált roux-t, sózzuk, és egy habverővel keverjük krémes állagúra körülbelül 10 perc alatt.
A raguhoz szeleteljük fel a hagymát, és olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a morzsolt sütőkolbászt, és főzzük 10 percig. Ekkor öntsük hozzá a sertéshús-alaplevet, tegyük bele a babérlevelet, a sáfrányt, sózzuk, majd főzzük fél óráig lassú tűzön, fedő alatt. A végén tegyük bele a kockára vágott paradicsomot, húzzuk le a tűzről, tépkedjük bele a bazsalikomleveleket és hagyjuk lassan kihűlni.
Tegyük a lasagnetésztát sózott, forrásban lévő vízbe 2-3 percre. Szűrjük le, és merítsük hideg vízbe pár pillanatra (így elkerülhető a tészta tovább puhulása), majd papírtörlővel itassuk le róla a felesleges vizet. Vajazzunk ki egy mély serpenyőt, és tegyünk bele egy réteg krémet. Erre tegyük rá a tésztát, majd a ragut. Szórjuk meg egy kis pecorino sajttal, majd újra kenjük meg a krémmel. Ismételjük, míg 5 réteget egymásra halmozunk. Az utolsó rétegnél simítsunk rá egy kis kolbászragut, tegyünk rá felkockázott paradicsomot, majd szórjuk meg pecorino sajttal és vajdarabokkal.
Süssük 180 fokra előmelegített sütőben, alumíniumfóliával letakarva 12-15 percig. Vegyük ki, és pihentessük pár percig.
Jó tanács: a lasagnét nem szabad nagyon forrón tálalni, mert könnyen szétcsúszhatnak a rétegek, mindig pihentessük tálalás előtt 10-15 percet. Tálalásnál egy 10 cm átmérőjű tésztaszaggatóval szaggassunk köröket a lasagnéból, tegyük egy tányérra és öntsük le a krémmel. Díszítsük sáfrányvirággal, szórjuk meg füstölt, reszelt pecorino sajttal, paradicsomkockákkal, frissen őrölt fekete borssal és locsoljuk meg olívaolajjal.
Ajánljuk még: