Hozzávalók:
- 1 kg csontos, darabolt sertésborda
- 50 g sárgarépa
- 30 g zeller
- 50 g hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g piros paradicsom
- 10 g paradicsomkoncentrátum
- 1 csokor friss fűszer (rozmaring, babér, kakukkfű)
- 2 l víz
- 2 dl fehér ecet
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a csontokat folyó vízben, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 200 fokon, míg minden oldala megpirul.
Adjuk hozzá a brunoise-ra (apró kockára) vágott zellert, sárgarépát és hagymát, majd a fűszernövényeket. Tegyük vissza a sütőbe és hagyjuk barnulni egészen addig, amíg a csontoknak szép dohányszíne lesz.
Vegyük ki a sütőből, szedjük le róla a zsírt, és tegyük át egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a paradicsomsűrítményt, majd hagyjuk pirulni pár percig. Öntsük fel a vízzel, forraljuk össze, majd szedjük le róla a habot.
Főzzük 5-6 óráig, közben gyakran szedjük le róla a habot. Szűrjük át a levet apró lyukú szűrűn, hagyjuk kihűlni, végül szedjük le a zsírt a tetejéről.
A nyitókép illusztráció