Pezsgőkisokos: válj az ünnep italának szakértőjévé!

Gasztro

Pezsgőkisokos: válj az ünnep italának szakértőjévé!

A pezsgő vitathatatlanul az ünnep itala. Legyen az születésnap, esküvő vagy karácsony, nem hiányozhat az asztalunkról. Mára már számos fajtája megtalálható az üzletek polcain ennek a buborékos italnak. Most eláruljuk, hogy melyiket is kínáljuk a szilveszteri vacsora mellé, hogy az ízek tökéletes harmóniában legyenek.

A jó minőségű borokra, legyen az fehér, vörös vagy rozé, egyre nagyobb az igény, így nem meglepő, hogy a minőségi borok fogyasztói keresik a hasonlóan zamatos ízeket. A borkultúra szélesedésével a fogyasztók egyre inkább kezdtek nyitni a pezsgők irányába, ennek köszönhetően a kínálat is egyre bővül. Annak ellenére, hogy manapság egyre több prosecco alapú nyári koktéllal találkozhatunk, a pezsgő mindig az ünnep és az ünneplés itala marad.

Ahhoz, hogy tudjuk, mit is töltsünk a poharunkba, tudnunk kell, hogy pontosan milyen pezsgők közül választhatunk. Ugyanúgy, ahogy a boroknál, itt is kétféle eljárással készült italt különböztetünk meg: a pezsgőt lehet tartályban és üvegben is készíteni, a különbség a kész ital tekintetében nagyon is érezhető. A palackos, tehát a tradicionális erjesztésű pezsgők sokkal karakteresebb jegyeket tartalmaznak, míg a tartályban érleltek sokkal frissebb, üdébb ízvilágúak. Amikor pezsgőt választunk az ünnepi menü mellé, akkor ezeket is figyelembe kell vennünk. Szerencse, hogy ezt a buborékos italt roppant könnyű párosítani az ételekhez, hiszen nagyon sokoldalú nedűről beszélhetünk.

Tovább olvasok

Amivel biztosan nem nyúlunk mellé, az az, ha aperitifként kínáljuk. Viszont van egy-két alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani. Fontos, hogy figyeljünk a testesség harmóniájára: a nehezebb, zsírosabb ételekhez erőteljesebb, míg a könnyedebb ételekhez könnyedebb pezsgő illik. Az, hogy mennyire testes, az a szőlő fajtájától és az érlelési időtől is függ. Mivel a pezsgőnek igen nagy a savtartalma, így egy szépen megkomponált libamáj mellé például remek választás lehet. A pezsgő szinte minden ízjegyet tartalmaz, kivéve a sós ízt, ezért tökéletesen illik a sós ételekhez is. Ha desszert mellé fogyasztanánk, akkor arra mindenképp figyeljünk, hogy magasabb cukortartalmú mellett döntsünk.

No, de lássuk mi illik pontosan az ünnepi asztalunkra!

Minden, ami a tenger gyümölcse

Ugyan nem a leggyakoribb fogás szenteste vagy szilveszterkor az osztriga és a kaviár, de az vitathatatlan, hogy ezek az ételek megkövetelik a pezsgő kíséretét, hiszen egyszerre sósak és frissek is. Az osztriga mellé brut vagy extra dry fehér pezsgőt fogyasszunk, a kaviár jellegétől függően pedig fehér vagy rozé a megfelelő választás. Meleg halételek mellé kiváló választás lehet egy Chardonnay extra dry, a halak közül kiemelendő a lazac, ami rozé kíséretével még finomabb, hiszen a pezsgő kiemeli a halak gazdag ízét.

Sültek

Szárnyasokhoz is nagyon passzol ez az ital, csirkéhez frissebb üdébb, míg egy zsírosabb kacsához testesebb pezsgő dukál. A marhahúsból készült ételek tartalmassága hasonló italt kíván, így a Pinot Noir tökéletes választás lehet. Ha az ünnepi asztal fényét a báránysült adja, mindenképp kínáljunk mellé rozé pezsgőt.

Gombák 

A gombából készült ételek szinte követelik a pezsgő ízvilágát, érdemes olyan italt választani, amelyek a gomba földes, avaros jegyeit hordozzák, így a kékszőlő alapú pezsgőkkel nem lehet mellélőni.

Desszertek

Ahogy cikkünk elején is írtuk, a desszertek mellé érdemes magasabb cukortartalmú pezsgőt választani.

Ha pezsgővel főznél, érdemes kipróbálnod borlevesben, szószként és gyümölcszseléknél is!

Végezetül a legfontosabb szabály: minden párosítás kiváló, ha ízlik!

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X