Gasztro

Pezsgős borleves

 

Hozzávalók:

  • 4 dl félszáraz pezsgő
  • 4 dl félszáraz bor
  • 5 dl víz
  • 4 tojás
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 2-3 evőkanál cukor

 Elkészítés:

A borból 2 decit félreteszünk, a többit elkeverjük a vízzel és a pezsgővel, beledobjuk a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget, és öt percig forraljuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét habzsákba töltjük, csillagokat nyomunk belőle és a levesben kifőzzük, szűrővel kiemeljük.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd felöntjük a félretett borral. Ezt a keveréket tálalás előtt adjuk a leveshez, amikor már csak átmelegítjük, de nem forraljuk, mert akkor kicsapódhat!

A levest csészékbe merjük, tetejükre habcsillagocskákat teszünk reszelt citromhéjjal díszíthetjük. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

 

 
 

 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.