Kolbászos lencseleves

Gasztro

Kolbászos lencseleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 ek mangalicazsír
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • fél szál füstölt kolbász
  • 15 dkg lencse

A rántáshoz:

  • 1 ek liszt
  • 1 ek mangalicazsír
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • hideg víz

A mangalicazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, közben meg is sózzuk. A füstölt kolbászt felszeleteljük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymához, és hagyjuk kicsit pirulni. Ezután az egészet felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk az előző este beáztatott lencsét. Ízlés szerint sózzuk.

Amíg megfő a lencse, elkészítjük a fokhagymás, fűszerpaprikás rántást. Ehhez egy kevés mangalicazsírt felolvasztunk, és egy kanál lisztet szalmasárgára pirítunk rajta. Közben ízesítjük apróra vágott fokhagymával. Figyeljünk, nehogy megégjen! Végül hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és azonnal felengedjük kb. egy deciliter hideg vízzel. Csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a leveshez. Legalább öt percig még forraljuk, majd tejföllel tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.