Gasztro

Téli levesek: 15 lélekmelengető, laktató fogás

 A hidegben a legjobb: a meleg leves!

TÉLI ZÖLDSÉGLEVES

Egyszerre tölti fel a vitaminraktárakat, ad testi és lelki erőt egy egész napra. Kell ennél több? 

 

LEBBENCSLEVES

Masszív, szalonnát, kolbászt, tésztát is tartalmazó leves, ami – bár a menzáról más emlékeink lehetnek – valójában nagyon finom! Nálunk így készül: 

 

Tovább olvasok

VAJAS, SONKÁS SÜLTFOKHAGYMA-KRÉMLEVES

Ebben is van hús és vaj, és persze sok fokhagyma, nem is akárhogyan! A fokhagymakrémleves egy igazi gyógyító és egyben kényeztető fogás, ami attól lesz még finomabb, ha főzés előtt sütőben megsütjük a fokhagymafejeket. Ez a változat éppen így készül. 

 

KORHELYLEVES

Vöröshagyma és káposzta – a téli ételek kihagyhatatlan vitaminforrásai. Hogy gazdagabb legyen a fogás, kerül bele kolbász és oldalas, ahogyan azt a klasszikus változatban megszokhattuk! 

 

ZELLERKRÉMLEVES

Az egyik legmegosztóbb zöldségféle: mindenki ismeri, ám vad, eleven, fűszeres zamata miatt akad, aki imádja, más még az illatát sem bírja. A változókorban lévő nőknek szinte kötelező vitaminforrás, nem mellesleg fájdalomcsillapító hatása is közismert, valamint kiűzi a pangó, felesleges vizet a szervezetből. Ilyen formában pedig igazi gasztronómiai élmény!

 

SÖRÖS-KOLBÁSZOS BURGONYAKRÉMLEVES

Klasszikus, másképpen – így tudnánk jellemezni ezt a krumplilevest. Krémes, sokféle ízt sűrít, mégis igazán harmonikus. Sör- és krumplikedvelőknek különösen ajánlott! 

 

CÉKLALEVES

Ha van a telet megszinesítő alapanyag, az a cékla. Intenzív, földes íze néhányak számára túl erőteljes, de még számukra is tartogathat meglepetéseket ez a leves, amiben a sajttal és egyéb hozzávalókkal lágyította Borbás Marcsi a zöldség markáns ízét. 

PALÓCLEVES

Ha akad otthon némi fagyasztott vagy konzervált zöldbab, dobjatok össze egy palóclevest! Mivel zöldség is, hús is van benne elég, akár egy könnyebb desszerttel együtt már kitehet egy egész ebédet!

 

GULYÁSLEVES

Ha a palócleves valamiért nem jó választás nálatok, a gulyás még mindig jolly joker! Egy jó szelet kenyér mellé, és már csak azt kell eldönteni: csípősen vagy natúran kéritek? 

 

BROKKOLIKRÉMLEVES

Nagyon zöld, nagyon finom: tej- és gluténmentes változatban készül ez a brokkolikrémleves, amihez jó eséllyel mindent találsz a kamrában, a konyhaszekrényben. 

brokkolikremleves-recept-brokkolis-recept-kremleves-recept

  

KÓKUSZOS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

Sütőtököt leggyakrabban ősszel eszünk, de télen is kapni, ha jó helyen keressük. Jól áll neki a paradicsom, a tejszín, de mi ezúttal kókusszal párosítottuk – annyira jó, hogy egy ideig talán nem is készíted majd más formában!

sutotokkremleves-kokusszal-recept

 

TÁRKONYOS VADRAGULEVES

A vadhús beszerzése kihívás elé állíthatja az embert, de egy jó hentesnél semmi sem lehetetlen. Ha pedig vad, akkor raguleves, természetesen tárkonyosan, ahogy a legjobb! 

 

KOLBÁSZOS LENCSELEVES

Igazi téli finomság, hogyha nem csak Szilveszterkor ennél lencsét, próbáld ki így: 

kolbászos lencseleves

 

TÉLI KARALÁBÉLEVES

Az egyik legizgalmasabb zöldség, amiről bár kevesen tudják, a káposztafélék családjába tartozik. Magas vitamintartalma miatt ajánlott nyersen enni, de aki mégis főve preferálja, ebben a levesben próbálja ki!

teli-karalabeleves-borbas-marcsi

 

KARFIOLKRÉMLEVES

Nincsen tél karfiolleves nélkül – bár színével a célkával ellentétben nem gyönyörködtet minket, ízével minden hiányosságért kárpótol!

karfiolkrémleves

 

 

Már követem az oldalt

X