Palócleves

Gasztro

Palócleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek egész kömény
  • 1 kg báránylapocka
  • 50 dkg főznivaló burgonya
  • 50 dkg zöldbab
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1-2 dl tejszín
  • só 
Tovább olvasok

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra felvágjuk, majd a sertészsíron üvegesre pároljuk, közben meg is sózzuk. Ezután hozzáadjuk a köményt, és addig kevergetjük, míg kipattognak az apró magocskák. Ekkor jöhet rá a falatnyi darabokra felvágott bárányhús. Az egészet addig kevergetjük, míg a húsdarabok kifehérednek. Ekkor teszünk rá egy kis fűszerpaprikát, megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen csak ellepje a húst. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sok a víz, inkább apránként pótoljuk.

Mialatt a hús készül, a burgonyát falatnyi darabokra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A zöldbabot szintén egy külön edényben, sós vízben főzzük meg. Ha minden megfőtt, és a hús is tökéletesen puha, akkor hozzáadjuk a burgonyát a főzőlével együtt, valamint a zöldbabot is. Annak a főzőlevét is hozzáadjuk, de csak annyival engedjük fel, hogy leves állagú legyen. A végén 1-2 deciliternyi tejszínnel beforraljuk.

 

Ajánljuk még:

Hogy jövőre se ússzon el a szerencsénk, együnk minél több halat decemberben!

Karácsony és szilveszter környékén a hal nemcsak táplálék, de fogyasztásának hagyományosan szimbolikus jelentése is van a magyar nyelvterületen: a legtöbb helyen azt tartják, mindenképpen kell halat is enni karácsonykor és szilveszterkor, mert a hal előre úszik, így a mi életünk is előre fog haladni, azaz szerencsés lesz az új esztendőben. Megszívlelendő ez a tanács, és nemcsak a szokások őrzése miatt: a hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul azok is fogyasztják, akik egyébként tartózkodnak a húsevéstől.