Palócleves

Gasztro

Palócleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek egész kömény
  • 1 kg báránylapocka
  • 50 dkg főznivaló burgonya
  • 50 dkg zöldbab
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1-2 dl tejszín
  • só 
Tovább olvasok

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra felvágjuk, majd a sertészsíron üvegesre pároljuk, közben meg is sózzuk. Ezután hozzáadjuk a köményt, és addig kevergetjük, míg kipattognak az apró magocskák. Ekkor jöhet rá a falatnyi darabokra felvágott bárányhús. Az egészet addig kevergetjük, míg a húsdarabok kifehérednek. Ekkor teszünk rá egy kis fűszerpaprikát, megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen csak ellepje a húst. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sok a víz, inkább apránként pótoljuk.

Mialatt a hús készül, a burgonyát falatnyi darabokra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A zöldbabot szintén egy külön edényben, sós vízben főzzük meg. Ha minden megfőtt, és a hús is tökéletesen puha, akkor hozzáadjuk a burgonyát a főzőlével együtt, valamint a zöldbabot is. Annak a főzőlevét is hozzáadjuk, de csak annyival engedjük fel, hogy leves állagú legyen. A végén 1-2 deciliternyi tejszínnel beforraljuk.

 

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.