Vajas, sonkás sültfokhagyma-krémleves

Gasztro

Vajas, sonkás sültfokhagyma-krémleves

Borbás Marcsi receptje

A fokhagymakrémleves egy igazi gyógyító és egyben kényeztető fogás is. Még finomabb lesz, ha főzés előtt sütőben megsütjük a fokhagymafejeket. Én is így készítettem, ezután pedig már csak a nagyteljesítményű Bosch VitaBoostra volt szükségem, ami meg is főzte helyettem ezt a csodás levest.

Próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók

  • 4 nagy fej fokhagyma
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 2 dl víz
  • szükség szerint só

A petrezselyemolajhoz:

  • egy csokor petrezselyem a szárával együtt
  • 1 dl olívaolaj

A tálaláshoz:

  • 1 baguette
  • 5 dkg vaj
  • fejenként 2-3 szelet sült sonka

 

Elkészítés

A fokhagymákat egy nagyobb darab sütőpapírra rakjuk sóágyra, majd a sütőpapírt felül összetekerjük. Ezután az egészet alufóliába csomagoljuk, és 190 fokon addig sütjük, míg a fokhagyma belseje krémesre nem sül. Ez kb. 40 perc.

Ezután a fokhagymagerezdekből kinyomkodjuk a sült fokhagymakrémet, és egy turmixba tesszük. Felöntjük a tejszínnel és a vízzel, majd teljesen krémesre turmixoljuk. Ha a turmixunk nem rendelkezik melegítő funkcióval, akkor ezután ráforralunk még egyet a levesre.

Közben a baguette-et ferdén felszeleteljük és a sütőben meggrillezzük néhány perc alatt. Ha megpirultak a szeletek, akkor még forrón megkenjük őket egy kis vajjal.

A fűszerolajhoz a petrezselymet meglocsoljuk az olívaolajjal, és egy botmixerrel jól megdolgozzuk, hogy az olaj gyönyörű zöld legyen. Ezután egy sűrű szövésű szűrőn az egészet átszűrjük.

Ha elkészült a levesünk, akkor a fűszerolajjal meglocsolva tálaljuk a baguette-szeletekkel, illetve a pirított sonkával együtt.

 A videóban szereplő eszközökről itt találtok bővebb információt: turmix, sütő, botmixer