Vacsorázz Borbás Marcsival! – Céklaleves

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival! – Céklaleves

Borbás Marcsi receptje.

Megfigyeltétek már, hogy a diéta és az edzés is sikeresebb, ha valakivel együtt csináljuk? Most nagyon sokan vagyunk, akik ebben a vacsorakihívásban együtt vagyunk. Mindig jusson eszetekbe, hogy nem vagytok egyedül!

A kilók legyűrésénél fontosabb, hogy változtatunk a rossz berögződéseinken, új szokásokat alakítunk ki, ami egy egészségesebb élethez vezető út első, de legnagyobb lépése. Például megtanulunk tudatosan étkezni úgy, hogy finom ételeket fogyasztunk.

Tovább olvasok

 

Céklakrémleves sajtcsipsszel

Hozzávalók (2 személyre):

  • 3 darab kicsi cékla
  • 3 dl hús-, vagy zöldségleves
  • 3-4 dkg kemény sajt
  • 1 ek natúr sajtkrém

Elkészítés:

A céklákat alaposan megmossuk, de nem vágjuk le egyik végüket sem, mert akkor főzés közben kifő az értékes színanyag. Mosás után megfőzzük őket. Amikor már jó puhák, akkor zsírtalanított levessel, vagy ha az nincs, akkor vízzel alaposan krémesre turmixoljuk. Én másfél-két percig is turmixolom, mert akkor lesz igazán selymes a textúrája. Ha vízzel készítjük, akkor sóval és borssal ízesítjük a végén.

Turmixolás közben hozzáadunk egy evőkanálnyi zsírszegény tejfölt vagy natúr krémsajtot, amely fantasztikusan élvezetessé teszi a cékla ízét. A folyadékot mindenki ízlése szerint adagolja: van aki sűrűbben, van aki hígabban szereti a krémlevest. Én a 3 céklához ezúttal 3 dl csibeleves levét adtam. Nagyon jól megy hozzá a sajtcsipsz.

Ehhez a jó érett kemény sajtot lereszeljük, és egy szilikonos sütőpapírra diónyi kupacokat rakunk belőle. Hagyjunk távolságot a kupacokat között, mert sütés közben szétterülnek. 180 fokos sütőben pirosra sütjük az egészet. Bármilyen kemény sajt megfelelő, de a parmezánból igazán különleges csipsz készíthető. Jó hír, hogy sütés közben rengeteg zsír kiolvad a sajtból, így annyival is kevesebbet eszünk meg.

Miért a cékla?

Mert méregtelenító, gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő és vérkeringést fokozó hatása van. Kiemelkedő szerepet játszik a sav-bázis egyensúly, és a tökéletes vérnyomás kialakításában. Ezenkívül állítólag gátolja a tumorsejtek kialakulását, pl. a vastagbélben. Alacsony kalóriatartalom mellett magas a rosttartalma, valamint a vitamin és ásványi anyag tartalma is.

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az 1. hét bevásárlólistáját itt találod, a 2. hetit itt, a 3. hetit pedig itt 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X