Hozzávalók:
- 1 kisebb karfiol
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 3 dl zöldségalaplé
A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan, folyó víz alatt átmossuk. Ezután fél fej vöröshagymával és 2-3 gerezd fokhagymával feltesszük főni. Víz helyett zöldségalaplevet is használhatunk. Kb. 15 perc múlva, mikor puhára főtt a karfiol, leveszünk a levéből egy keveset és félretesszük.
A karfiolt egy kevés tejszínnel sűrűre, krémesre turmixoljuk. A krémes pürét a korábban félretett lével visszahígítjuk, míg elérjük a megfelelő állagot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután újra felforraljuk, és néhány kocka hideg vajjal krémesítjük. Levesbetétnek tálalhatunk hozzá pirított kenyérkockát vagy akár szalonnát is.
Ajánljuk még: