Karfiolkrémleves

Gasztro

Karfiolkrémleves

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb karfiol
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 3 dl zöldségalaplé

 

Tovább olvasok

A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan, folyó víz alatt átmossuk. Ezután fél fej vöröshagymával és 2-3 gerezd fokhagymával feltesszük főni. Víz helyett zöldségalaplevet is használhatunk. Kb. 15 perc múlva, mikor puhára főtt a karfiol, leveszünk a levéből egy keveset és félretesszük.

A karfiolt egy kevés tejszínnel sűrűre, krémesre turmixoljuk. A krémes pürét a korábban félretett lével visszahígítjuk, míg elérjük a megfelelő állagot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután újra felforraljuk, és néhány kocka hideg vajjal krémesítjük. Levesbetétnek tálalhatunk hozzá pirított kenyérkockát vagy akár szalonnát is.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.