Karfiolkrémleves

Gasztro

Karfiolkrémleves

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb karfiol
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 3 dl zöldségalaplé

 

Tovább olvasok

A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan, folyó víz alatt átmossuk. Ezután fél fej vöröshagymával és 2-3 gerezd fokhagymával feltesszük főni. Víz helyett zöldségalaplevet is használhatunk. Kb. 15 perc múlva, mikor puhára főtt a karfiol, leveszünk a levéből egy keveset és félretesszük.

A karfiolt egy kevés tejszínnel sűrűre, krémesre turmixoljuk. A krémes pürét a korábban félretett lével visszahígítjuk, míg elérjük a megfelelő állagot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután újra felforraljuk, és néhány kocka hideg vajjal krémesítjük. Levesbetétnek tálalhatunk hozzá pirított kenyérkockát vagy akár szalonnát is.

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.