Kókuszos sütőtökkrémleves

Gasztro

Kókuszos sütőtökkrémleves

Bacsa Gábornak, az Input Kitchen & Bar séfjének receptje.

Hozzávalók

  • 1 kg sütőtök
  • 2 dl kókusztej
  • 2-3 dl alaplé (tök magjából, és héjából)
  • 1 chili paprika
  • 1 fej salotta hagyma
  • egy kis darab gyömbér
  • 50 g pirított tökmag
  • 1 dl tökmagolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tököt hámozzuk, magját kiszedjük, és vízzel felöntve kb 30 perc alatt alaplevet főzünk. A tököt daraboljuk, kevés olajjal és sóval összekeverjük, és sütőben 180 fokon puhára sütjük.

Kevés olajon megpirítjuk a hagymát a gyömbérrel, és a chili paprikával. Hozzáadjuk a tököt, és felöntjük annyi alaplével, ami ellepi, és felforraljuk.

Turmixgépben összeturmixoljuk a kókusztejjel. Amennyiben sűrű, kevés alaplével tovább hígítjuk.

Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk.

Ajánljuk még:

Minden ízében képes könyv: négy évszak az Aranysárkány étteremben

Jól emlékszem arra, amikor egy este édesapám egy szép színes szakácskönyvvel tért haza. Elővette, mint egy kincset, a táskájából, én meg végigsimítottam a borítóján. Nagyon fog neked tetszeni, mondta, és tényleg így volt. Forgattam, mint egy képeskönyvet, gyönyörködtem a fotókban, akkoriban, a nyolcvanas évek legelején, nem voltak még színes-képes szakácskönyvek, különleges volt minden ízében. Elolvastam minden receptet benne, töviről-hegyire: de jó lenne ilyeneket enni! – gondoltam vágyakozva. Kisvártatva megérkezett a következő kötet, és édesapám megígérte, hogyha egyszer sok pénzünk lesz, el is megyünk abba a vendéglőbe, ahol ilyen finomakat főznek.