Egészség

Szilva: kevés kalóriában rengeteg vitamin – így fogyaszd!

Így ősz végén érdemes még magunkhoz venni annyi szilvát, amennyit csak lehet. 

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs igazi fogyókúrás étel. Kalóriaszegény, ráadásul nyolcvanöt százaléka víz, így remek vízhajtó is. Székrekedés esetén örök segítség magas rosttartalmának köszönhetően.

Persze minden gyümölcs tele van vitaminnal, de a szilva tényleg különleges ebből a szempontból is. Kiváló C-vitamin forrás, gazdag B-vitamin komplexben, emellett még K-vitamint is tartalmaz, ami segíti a véralvadást, a csontok fejlődését és az Alzheimer-kór tüneteinek mérséklését. 

A mirabella fajtájú szilva tele van A-vitaminnal, ami köztudottan segíti a szem megfelelő működését, illetve a bőr és a nyálkahártyák megfelelő állapotának biztosítását. 

A szinte bárhol megtermő, különösebb gondozást nem igénylő gyümölcsfa termése ásványi anyagokban is bővelkedik: kálium vas és fluorid van benne. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, időskorban különösen fontos lehet. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ezáltal szabályozza a szívverést és a vérnyomást is.

Figyelem! 100 gramm nyersen fogyasztott szilva mindössze 46 kalóriát tartalmaz, de vigyázzunk: az aszalt szilva már igazi cukorbomba! 

SZILVÁS MÁSODIK FOGÁSOK: 

SZILVA BUNDÁBAN
SZILVALEKVÁROS CSAVART FÁNK
AZ IGAZI NÁDASDY GOMBÓC

NEM MINDEN ÉDES(SÉG), AMI SZILVÁS

ASZALTSZILVÁVAL TÖLTÖTT VADDISZNÓ-SZŰZPECSENYE SZŐLŐMÁRTÁSSAL
ECETES SZILVA
KACSACOMB KÁPOSZTÁS GOMBÓCCAL

KLASSZIKUS SZILVÁS SÜTEMÉNYEK: 

SZILVALEKVÁROS-MÁKOS GALETTE
CSAVAROS SZILVÁS PITE
AZ IGAZI SZILVÁS LEPÉNY

A cikk megjelenését a Gallmet.hu támogatta

Ajánljuk még: 

ÍGY KÉSZÜL A SZILVALEKVÁR SÜTŐBEN
GÖNCI BARACK. SZATMÁRI SZILVA. ÉS A TÖBBIEK? – MILYEN GYÜMÖLCSÖT HONNAN ÉRDEMES

 

 

 

Már követem az oldalt

X